Ελλάδα

Δομές φιλοξενίας: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός από τον ΕΟΔΥ

Δομές φιλοξενίας: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός από τον ΕΟΔΥ
Δομές φιλοξενίας: Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των διαμενόντων στις δομές είναι άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας.

Οι δομές φιλοξενίας δεν αντιμετωπίζουν «θέμα νοσηρότητας ή εξάπλωσης του κορωνοϊού». Για αυτό υπάλληλοι και διαμένοντες θα εμβολιαστούν «με τη σειρά τους, βάσει ηλικίας, όπως και ο γενικός πληθυσμός», όπως επεσήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του, φανερώνοντας ότι από αρχές Μαΐου κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα εμβολιάζουν τους διαμένοντες μέσα στις δομές.

Μέχρι τώρα, σύμφωνα με ό,τι εξήγησε ο κ. Μηταράκης στο ΑΠΕ ΜΠΕ, οι εμβολιασμοί γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα «καθώς ο αριθμός των ατόμων που με βάση το πρόγραμμα είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστούν, είναι ακόμα μικρός», ενώ «η πλειονότητα των διαμενόντων στις δομές είναι άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας».

Δομές φιλοξενίας: Σε Σάμο, Λέσβο και Αθήνα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον

Επίσης, λίγο πριν από την επίσκεψη της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σε Σάμο, Λέσβο και Αθήνα ο υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε ότι για τις νέες κλειστές δομές σε Λέσβο και Χίο αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, ενώ σχετικά με το υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου ζητάει, από κοινού με τις άλλες χώρες της ομάδας MED 5, την έγκριση «μιας τολμηρής μεταρρύθμισης», που θα προβλέπει «ταχύτερες διαδικασίες και ασφαλείς δομές φιλοξενίας προς όφελος όλων».

Όσο για το αν θα καταφέρουν οι χώρες – μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το προτεινόμενο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, ο Νότης Μηταράκης ανέφερε το εξής: «Για τις χώρες της ομάδας MED 5, η έγκριση μίας τολμηρής μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι κοινός στόχος. Μετά τη Διάσκεψη της Αθήνας, με τη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη αλλά και του κ. Σχοινά, η φωνή μας είναι ενιαία και πιο δυνατή. Η ανάγκη να συμφωνήσει, μέσα από συμβιβασμούς όπως γίνεται πάντα, η ΕΕ σε ένα νέο Σύμφωνο, είναι μονόδρομος».

«Εκτιμώ ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει πράξη. Το «Δουβλίνο 2» δεν ανταποκρίνεται πλέον στις νέες συνθήκες και ανάγκες. Αυτό είναι κάτι που παραδέχονται όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Για αυτό και τέθηκε ως προτεραιότητα να πάμε σε ένα νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου θα υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις ευθύνες των χωρών πρώτης υποδοχής και την ουσιαστική και έμπρακτη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας», προσέθεσε.

Τέλος, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, θέλησε να κάνει και μία ειδική αναφορά στα πέντε νησιά του Αιγαίου. «Βίωσαν δύσκολες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το νέο Σύμφωνο δεν θα επιτρέψει ποτέ φαινόμενα δομών όπως η Μόρια, με έντονο υπερπληθυσμό, αλλά αντίθετα θα προβλέπει ταχύτερες διαδικασίες και ασφαλείς δομές φιλοξενίας, προς όφελος όλων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει ευγνωμοσύνη στους ακρίτες, στους νησιώτες, τα δικαιώματα των οποίων καταφανώς επηρεάστηκαν από την κρίση, αλλά, ακόμη τουλάχιστον, δεν αναγνωρίζονται επαρκώς από όλους», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments