Κόσμος

Κορωνοϊός Γαλλία: Σκληρό lockdown για ένα μήνα

Κορωνοϊός Γαλλία: Σκληρό lockdown για ένα μήνα
Κορωνοϊός Γαλλία: Τις ανακοινώσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Τι θα ισχύει για τις τέσσερις επόμενες εβδομάδες.
Κορωνοϊός Γαλλία: Τις ανακοινώσεις για τα νέα περιοριστικά μέτρα έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Τι θα ισχύει για τις τέσσερις επόμενες εβδομάδες.

Ο κορωνοϊός «σαρώνει» τη Γαλλία και έτσι ο Εμανουέλ Μακρόν με διάγγελμά του το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι η χώρα μπαίνει σε αυστηρό lockdown για ένα μήνα. Να θυμίσουμε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήταν να βρεθεί στην Αθήνα για τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821, όμως, η κατάσταση στη χώρα με την επέλαση της Covid-19 δεν του το επέτρεψε. Πριν από το lockdown που ανακοινώιηκε απόψε, είχαν παρθεί έξτρα μέτρα για 16 διαμερίσματα της χώρας.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες που απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος μετέφερε την ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους στη Γαλλία. Χθες ο αριθμός των ασθενών μεκορωνοϊό στις ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 98 και ξεπέρασε το φράγμα των 5.000 – ο υψηλότερος αριθμός για αυτό τον χρόνο.

O Μακρόν δικαιολόγησε το σημερινό του διάγγελμα λέγοντας ότι το κάνει για να ζητήσει την κινητοποίηση όλων για αυτόν το μήνα, τον Απρίλιο, «όπου παίζονται πολλά».

Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, στο δεύτερο κύμα το περασμένο φθινόπωρο, «επιλέξαμε από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2021 μια απάντηση που στόχευε στον περιορισμό της επιδημίας χωρίς να περιοριστούμε».

«Τρεις αρχές δεν έπαψαν ποτέ να μας καθοδηγούν», εξήγησε: Ασφάλεια. Ισορροπία – δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες και των περιορισμών στα παιδιά μας και στην εκπαίδευσή τους, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχική υγεία, ιδίως στους νεότερους – και ατομική ευθύνη.

Κορωνοϊός Γαλλία: Σκληρό lockdown για ένα μήνα

Κορωνοϊός Γαλλία: Σκληρό lockdown για ένα μήνα

Κορωνοϊός Γαλλία: Ποια μέτρα θα ισχύουν

«Πιστεύω ότι τα πήγαμε καλά», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας όμως ότι «τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζουμε μια νέα κατάσταση», ιδιαίτερα λόγω της βρετανικής μετάλλαξης, και γι’ αυτό «πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο για τους επόμενους μήνες.»

Έτσι, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ήδη σε 19 περιοχές θα επεκταθούν, από το Σάββατο, σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή για τέσσερις εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. θα ισχύσει παντού – Η τηλεργασία θα συστηματοποιηθεί – Τα καταστήματα θα είναι κλειστά σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή – Κλείνουν για τρεις εβδομάδες νηπιαγωγεία, σχολεία, κολέγια και γυμνάσια. Η σχολική περίοδος θα αναπροσαρμοστεί. – Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές θα μπορούν ψνα πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο μια ημέρα την εβδομάδα

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια, οι πολίτες που επιθυμούν να αλλάξουν περιοχή για να απομονωθούν θα μπορούν να το κάνουν αυτό το Σαββατοκύριακο και το Πάσχα. Επίσης θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν όσοι Γάλλοι ζουν στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν.

Ως διέξοδο ο Μακρόν έδειξε τον εμβολιασμό. «Υπήρξαν καθυστερήσεις, υπήρξαν πράγματα που έχουμε διορθώσει. Τις επόμενες εβδομάδες όμως θα επιταχύνουμε περαιτέρω τον αριθμό των δόσεων που λαμβάνουμε και θα γίνουμε σταδιακά η πρώτη ήπειρος όσον αφορά την παραγωγή εμβολίων» είπε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments