Τεχνολογία

Βαθύτερο ναυάγιο: Οι πρώτες εικόνες εντυπωσιάζουν

Βαθύτερο ναυάγιο: Οι πρώτες εικόνες εντυπωσιάζουν
Βαθύτερο ναυάγιο: Δείτε πώς είναι σήμερα το USS Johnston που βυθίστηκε στη μεγαλύτερη ναυμαχία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το βαθύτερο ναυάγιο του κόσμου είχε ως θύμα του το πλοίο των ΗΠΑ, USS Johnston που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ναυμαχίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε εντυπωσιαστεί από τις εικόνες που ήρθαν από το διάστημα, όπως από το ελικόπτερο της NASA που προσγειώθηκε στον Άρη ή από την είδηση ότι επιστήμονες «πάγωσαν» την αντιύλη με ένα ειδικό λέιζερ.

Τώρα, ήρθε η ώρα να μας εντυπωσιάσουν οι πρώτες εικόνες του βαθύτερου γνωστού ναυαγίου στον πλανήτη. Να θυμίσουμε πώς έγινε. Για τρεις μέρες, από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι τις 26 Οκτωβρίου του 1944 στην θαλάσσια περιοχή των νησιών Λέιτε, Σαμάρ και Λουζόν στις Φιλιππίνες διεξήχθη η μεγαλύτερη ναυμαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Βαθύτερο ναυάγιο: Πώς έγινε

Αμερικανικές και αυστραλιανές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τον ιαπωνικό στόλο. Στόχος ήταν η ανακατάληψη νησιωτικών περιοχών που είχε καταλάβει η Ιαπωνία η απώλεια του ελέγχου των οποίων θα εμπόδιζε την πρόσβαση της σε χώρες από τις οποίες εφοδιαζόταν με βιομηχανικά προϊόντα και πετρέλαιο.

Στην ναυμαχία πήρε μέρος και το μήκος 115 μέτρων πλοίο των ΗΠΑ USS Johnston που βυθίστηκε. Το 2019 ένα ρομποτικό βαθυσκάφος εντόπισε το ναυάγιο του πλοίου σε βάθος 6,5 χιλιομέτρων. Είναι το ναυάγιο που έχει εντοπιστεί σε μεγαλύτερο βάθος μέχρι σήμερα. Όμως, το ναυάγιο βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό που μπορούσε να προσεγγίσει το ρομποτικό βαθυσκάφος.

Βαθύτερο ναυάγιο: Πώς έγινε

Βαθύτερο ναυάγιο: Πώς έγινε

Έτσι αποφασίστηκε η οργάνωση μιας νέας αποστολής με το επανδρωμένο βαθυσκάφος DSV Limiting Factor που έχει πραγματοποιήσει αποστολές στα βαθύτερο σημείο του πλανήτη, την Τάφρο των Μαριανών 11 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δείτε το βίντεο που καθηλώνει

Βαθύτερο ναυάγιο: Ποιος είναι ο υπεύθυνος της αποστολής

Ο πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, Βίκτορ Βέσκοβο, ο οποίος ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με υποβρύχιες εξερευνήσεις ανέλαβε την αποστολή. Πραγματοποίησε σειρά καταδύσεων στο ναυάγιο παίρνοντας μαζί του άλλες φορές τον μηχανικό Σέιν Ίγκλερ και άλλες τον ιστορικό Παρκς Στέφενσον που τον βοήθησαν στην εξερεύνηση και λήψη εικόνων και βίντεο του ναυαγίου.

Σύμφωνα με τον Βέσκοβο, το μεγάλο βάθος που βρίσκεται το σκάφος με την απουσία μόλυνσης του περιβάλλοντος εκεί αλλά και την παντελή έλλειψη οξυγόνου που είναι παράγοντας διάβρωσης των μετάλλων έχει διατηρήσει το σκάφος άθικτο εκτός φυσικά από τις ζημιές που υπέστη από τις τορπίλες και τα βλήματα που δέχτηκε κατά την ναυμαχία.

Αυτή η πρώτη αποστολή στο ναυάγιο έφερε πίσω μόνο τις εντυπωσιακές εικόνες του αφού δεν εντοπίστηκαν κάποια ευρήματα όπως κάποια αντικείμενα (ρούχα, στολές κ.α.) ούτε κάποια λείψανα από μέλη του πληρώματος. Στο πλοίο υπήρχε πλήρωμα 237 ατόμων από τα οποία 147 επέζησαν από την ναυμαχία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments