Διεθνή

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι δηλώσεις Ερντογάν – Ντμέιμπα

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι δηλώσεις Ερντογάν – Ντμέιμπα
Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι οι δύο χώρες είναι δεσμευμένες στη συμφωνία που έχουν κάνει. Τι είπε ο Ντμέιμπα.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ, όπως τόνισε, στις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Αμπντoύλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος έκανε επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Θυμίζουμε ότι μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας, που είχε συνοδεύσει και τον πρωθυπουργό, επισκέφθηκε σήμερα ξανά τη Λιβύη. Με απλά λόγια, το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις δύο χώρες για τις σχέσεις με τη Λιβύη συνεχίζεται.

Στο Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε με μεγαλοπρεπή τελετή τον Λίβυο πρωθυπουργό πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας και την υπογραφή νέων συμφωνιών, όπως μετέδωσε, δημόσια αλλά και μέσω διαρροών, το τμήμα επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι δηλώσεις Ερντογάν - Ντμέιμπα

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Οι δηλώσεις Ερντογάν – Ντμέιμπα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, η επίσημη επίσκεψη στις 12 και 13 Απριλίου είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου με αφορμή το Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά από συνάντηση δήλωσε πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019.

«Σήμερα, ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ ο Ντμπεϊμπά από την πλευρά του πρόσθεσε: «Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας».

Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι «πολύ σημαντικό να ξεκινήσει διάλογος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Άγκυρα θα στείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λιβύη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του AP, η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνία ώστε να αναλάβει τη διαχείριση του νοσοκομείου στην Τρίπολη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού στη Λιβύη.

Ο Τούρκος και ο Λίβυος ηγέτης συνοδεύονταν από μια μεγάλη αντιπροσωπεία πολιτικών και στελεχών, προκειμένου να υπογραφούν πέντε συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας στη Λιβύη.

Οι δύο χώρες φαίνεται πως συμφώνησαν επίσης να κάνουν βήματα ώστε να επιστρέψουν τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ώστε να ολοκληρώσουν τα σχέδια που είχαν θέσει σε εφαρμογή στη χώρα της βορείου Αφρικής.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών. «Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας (…) Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με Τούρκους επιχειρηματίες.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ διαφήμιζε μέσω Twitter τη συνάντηση με τον Λίβυο ομόλογό του και τις αποφάσεις για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

«Είχαμε μια γόνιμη συνάντηση με τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, κ. Muhammed Ahmed Oun. Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας, ειδικά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο» ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Στον αντίποδα, η Αθήνα υποδέχεται την Τετάρτη τον μεταβατικό πρόεδρο της Λιβύης. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα μετά την πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να συμμετάσχει στο δείπνο για τη γιορτή του Ραμαζανιού.

«Ο κύριος Δένδιας θα μεταφέρει από πρώτο χέρι τις απόψεις της ελληνικής πλευράς στην τουρκική πλευρά και ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή η οποία θα δώσει οποιοδήποτε άλλοθι στην άλλη πλευρά» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. Να μην ναρκοθετείται το ραντεβού των δυο υπουργών είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments