Κόσμος

Γερμανία: Προειδοποιεί τα Βαλκάνια για τις αλλαγές στα σύνορα τους

Γερμανία: Προειδοποιεί τα Βαλκάνια για τις αλλαγές στα σύνορα τους
Γερμανία: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποιεί τα Βαλκάνια για τις επικίνδυνες αλλαγές στα σύνορά τους.
Γερμανία: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προειδοποιεί τα Βαλκάνια για τις επικίνδυνες αλλαγές στα σύνορά τους.

Η Γερμανία προειδοποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια για τις επικίνδυνες αλλαγές στα σύνορά τους που μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στην περιοχή και να φέρουν νέες εντάσεις, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολιάζοντας non paper που κυκλοφόρησε πρόσφατα και είχε σχέδιο επαναπροσδιορισμού των συνόρων στην περιοχή.

Eπισήμανε επίσης ότι το Βερολίνο συνεχίζει να προωθεί τον ευρωπαϊκό και διατλαντικό δρόμο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. «Είναι αρχή μας να μην σχολιάζουμε non paper. Σε ό,τι αφορά όμως τις ιδέες που κυκλοφορούν τελευταία στα ΜΜΕ για αλλαγή συνόρων κατά μήκος εθνοτικών γραμμών, βλέπουμε πιθανούς κινδύνους. Τέτοιες αλλαγές συνόρων μπορούν να αυξήσουν την αστάθεια στην περιοχή, μπορούν να δημιουργήσουν νέες εντάσεις και να επαναφέρουν διενέξεις του παρελθόντος», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να προωθεί τον ευρωπαϊκό και διατλαντικό δρόμο των χωρών της περιοχής, έναν δρόμο βασισμένο στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την πολυεθνοτικότητα. «Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες της περιοχής να συνεχίσουν την μεταρρυθμιστική τους ατζέντα, με έμφαση στον τομέα της δικαιοσύνης, στο κράτος δικαίου, στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του υπουργού Χάικο Μάας, από το Βελιγράδι και την Πρίστινα, όπου βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Αυτή η ιδέα ανήκει στον καταστροφέα της Ιστορίας. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να το πούμε πιο ξεκάθαρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούργκερ και πρόσθεσε ότι ο γερμανός πρέσβης στο Κόσοβο έχει εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες με σαφήνεια σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενο γερμανο-γαλλικό non paper. «Ένα τέτοιο non paper δεν προέρχεται από την γερμανική κυβέρνηση και τις θέσεις που φέρονται να διατυπώνονται σε αυτό δεν τις συμμεριζόμαστε. Τη θέση της κυβέρνησης την διατύπωσε ο κ. Μάας στην Πρίστινα και αυτή εξακολουθεί να ισχύει», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το συγκεκριμένο ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο αναφέρεται σε αλλαγές συνόρων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως στην ειρηνική διάλυση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments