Οικονομία

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 3 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σταϊκούρας: Μέτρα στήριξης 3 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Σταϊκούρας: Με νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Σταϊκούρας: Με νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Με νέα μέτρα στήριξης αναμένεται να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Τα νέα μέτρα θα είναι συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ.

Ποια τα νέα μέτρα

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα παρακάτω μέτρα στήριξης.

 • Μάιο και Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», από την οποία απομένουν ενισχύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ.
 • Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ», συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο δόθηκε παράταση έως το τέλος Μαΐου.
 • Η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί έως το τέλος του μηνός και μέσω της οποίας θα διατεθούν 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις.
 • Η επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων. Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το β’ στάδιο θα αρχίσει τον Ιούνιο, ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούλιο. Το κράτος θα καλύψει έως το τέλος του έτους τμήμα των πάγιων δαπανών αφού αφαιρεθούν οι ενισχύσεις που έχουν ήδη δοθεί. Θα δίδεται ένα πιστωτικό για να καλύπτονται οφειλές σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
 • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ- Εργασία» για τους εργαζόμενους.
 • Τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για παιδότοπους, γυμναστήρια κ.ά.
Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας

Εστίαση: Από σήμερα οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για επιδότηση

Από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου ξεκινούν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για επιδότηση των επιχειρήσεων στην εστίαση, με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης να φθάνει τα 330 εκατομμύρια ευρώ. Η επιδότηση αφορά την αγορά των πρώτων υλών με σκοπό την επανεκκίνησή τους μετά το «άνοιγμα» του κλάδου.

Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα ένταξης

Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:

 • παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%
 • να είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
 • για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας
 • επιχειρήσεις εστίασης που έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στη χρονιά θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση
 • επιχειρήσεις που άνοιξαν το 2020 θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση

Που και πως υποβάλλονται αιτήσεις

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται , εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι το ποσό της επιδότησης για κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Επίσης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του 2021. Τέλος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του 2021 και τα δηλωθέντα έξοδα.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments