Πολιτική

Φίλιππος Φόρτωμας στο pagenews.gr: Στόχος ο άμεσος εμβολιασμός του πληθυσμού και η επανέναρξη της οικονομίας

Φίλιππος Φόρτωμας στο pagenews.gr: Στόχος ο άμεσος εμβολιασμός του πληθυσμού και η επανέναρξη της οικονομίας
Φίλιππος Φόρτωμας στο pagenews.gr: Για την διαχείριση της πανδημίας από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας.
Φίλιππος Φόρτωμας στο pagenews.gr: Για την διαχείριση της πανδημίας από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και μια σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας.

Κύριε Φόρτωμα πως κρίνετε τη διαχείριση της πανδημίας από τη Νέα Δημοκρατία; Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έκανε αρκετά λάθη. Ποια είναι η άποψή σας;

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη συνθήκη σε διεθνές επίπεδο, μια πανδημία που όμοιά της δεν είχε ξαναζήσει η ανθρωπότητα. Χωρίς να χρειάζεται να συναθροίσουμε και συνυπολογίσουμε όλες τις άλλες δυσκολίες που υπήρχαν σε οικονομικό επίπεδο, μετά από χρόνια ύφεσης, αντιλαμβανόμαστε όλοι πως δεν υπήρχαν οδηγίες χρήσης και διαχείρισης με το που συνέβη αυτό. Ως εκ τούτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα σε αυτή τη λαίλαπα συνεχών μεταβολών, προκλήσεων και απίστευτης πίεσης του συστήματος υγείας, έπρεπε άμεσα και χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο να δημιουργήσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα αντιμετώπιζε την υγειονομική κρίση, την κοινωνική αμηχανία και την οικονομική ύφεση. Και το έκανε. Και το έκανε και πολύ καλά εάν θέλετε τη γνώμη μου. Δεν είχε διαχειριστεί ποτέ κανένας πρωθυπουργός τέτοια υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Εν μια νυκτί σχεδίασε, οργάνωσε και λειτούργησε έναν μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης, με την καταλυτική συνδρομή και συνεργασία του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, τη βοήθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιχειρήσεων και απλών πολιτών. Όλοι ενεργοποιήθηκαν και ένωσαν δυνάμεις. Προφανώς θα υπάρχουν και αντίθετες φωνές, Κασσάνδρες και φιλόσοφοι του καναπέ. Σε αυτούς η απάντηση έρχεται κάθε μέρα από την ίδια την κοινωνία.

Μιας και βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής σεζόν, ποια είναι η εκτίμησή σας για τη φετινή χρονιά; Οι κάτοικοι των Κυκλάδων είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους τουρίστες;

Οι κάτοικοι των Κυκλάδων έχουν το πιο αισιόδοξο και φωτεινό χαμόγελο στα χείλη, μεγάλη εμπειρία στη φιλοξενία και απύθμενο πάθος για τον τόπο τους και είναι πανέτοιμοι. Η Κυβέρνηση φροντίζει με τους εμβολιασμούς του συνόλου του πληθυσμού των νησιών, να θωρακίσει και τους πολίτες της και τον προορισμό, ώστε η φετινή τουριστική περίοδος να καταγράψει καλά νούμερα και να σημειωθεί αύξηση των εσόδων της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Πέρυσι, μέσα στις τόσο δυσμενείς συνθήκες, ανοίξαμε. Ανοίξαμε και καταγράψαμε καλά νούμερα, δεδομένων των συνθηκών. Φέτος, με το πολύτιμο όπλο του εμβολίου, είμαστε αισιόδοξοι για τις αφίξεις που θα σημειωθούν. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά θεωρώ πως θα φτάσουμε σε καλά νούμερα όπως προχωρά το καλοκαίρι και η χρονιά, με τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, θα κλείσει καλά.

Η εστίαση άνοιξε μετά από πολλούς μήνες, θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα αυτό;

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό που διέκρινε όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης ήταν η στενή συνεργασία της με την ιατρική κοινότητα. Την υγειονομική κρίση την αντιμετωπίζεις με βάση τα πορίσματα και τις προτάσεις των ειδικών ιατρών. Και αυτό κάναμε. Μετά Χριστόν προφήτες είναι πολλοί. Εμείς όμως δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Κατανοώ πως είναι δύσκολο να έχεις κλειστό έναν κλάδο της οικονομίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, εξάλλου γι’ αυτό το λόγο πάρθηκαν και τα ανάλογα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους κλάδους αυτούς, τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τους εργαζομένους. Θέλω να πω, πως η Κυβέρνηση δεν πήρε ελαφρά την καρδία καμία απόφαση και πως αμέσως ξεκλείδωσε χρηματοδοτήσεις ενίσχυσης.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς και το σχέδιο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», η κυβέρνηση ποιους στόχους έχει θέσει; Εσείς προσωπικά τι θα θέλατε να πείτε στους πολίτες;

Ο στόχος είναι ένας: ο άμεσος εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού και στοίχημά μας αποτελεί η επανέναρξη της οικονομίας στο σύνολό της. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και για αυτό δουλεύει η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους, οι οποίοι έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα καθήκοντος και συμπόρευσης. Από πλευράς μου, αυτό που θα ήθελα να πω στους Κυκλαδίτες, είναι πως όλη η μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει και οι θυσίες αυτών των μηνών θα επισφραγιστούν μόνο με τον εμβολιασμό τους. Όλοι μαζί να κάνουμε το εμβόλιο για να πάρουμε πίσω ξανά στα δικά μας χέρια την ζωή μας, για να ξεκινήσουμε να απολαμβάνουμε όλα αυτά που στερηθήκαμε, για να μπορούμε ελεύθεροι πια να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε νέες, όμορφες συνθήκες για όλους μας. Φτάσαμε στη βρύση και πρέπει να πιούμε όλοι το νερό της ελευθερίας μας.

Πραγματοποιείτε αρκετές συναντήσεις που αφορούν θέματα των Κυκλάδων. Ποιες είναι οι κυριότερες παρεμβάσεις που έχετε κάνει και ποιες προωθείτε αυτό το διάστημα;

Τα θέματα που αφορούν τις Κυκλάδες είναι πολλά, καθώς είναι γεωγραφικά μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες, αλλά και απίστευτη δυναμική. Τα νησιά μας είναι ταυτόσημα με τη λέξη «Ελλάδα» στο εξωτερικό και όχι μόνο πια η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και οι κρυμμένοι θησαυροί των Κυκλάδων μας. Πρώτη Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασχολήθηκε με την νησιωτικότητα σε βάθος και την περιχαρακώνει, αναδεικνύοντας τα σημαντικά στοιχεία που την καθιστούν πλεονέκτημα για μια χώρα και για μια οικονομία. Το θέμα της υγείας και της καθημερινότητας των πολιτών είναι πρώτη προτεραιότητα μας και έχω κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις με τελευταία την παρέμβασή μου για εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ώστε να μας βρει έτοιμους η εκκίνηση τουρισμού και της οικονομίας. Εξ αρχής είχα παρέμβει σχετικά με την αναγκαιότητα κατά προτεραιότητας εμβολιασμού των ναυτικών μας, αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών τεστ στις πύλες εισόδου των νησιών μας. Τον τελευταίο μήνα δε, έχω προβεί σε συναντήσεις τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατά την οποία εξέθεσα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Κυκλαδίτες και την ανάγκη στήριξής τους στον τομέα της υγείας, όσο και με ιατρικό και διοικητικό προσωπικό των δομών υγείας των νησιών μας. Αφουγκράστηκα τα προβλήματα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και την τεράστια προσφορά και προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών εν καιρώ πανδημίας. Επιπλέον, έχω προβεί σε συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, κατά τις οποίες έχω θέσει την αναγκαιότητα προώθησης αναπτυξιακών έργων στις Κυκλάδες, όπως για παράδειγμα τα έργα αναβάθμισης λιμένων και αεροδρομίων. Τέλος, αναφορικά με το θέμα των δασικών χαρτών που τόσο έχει απασχολήσει τους Κυκλαδίτες το τελευταίο διάστημα, έχω ήδη δημοσιοποιήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις μου, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2020 με σχετικές μου συναντήσεις με την τότε ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2020 έχω καταθέσει προτάσεις νομοθετικών βελτιώσεων, οι οποίες θα λύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και οι οποίες έχουν αγκαλιαστεί από την ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Είστε ένας νέος άνθρωπος στην πολιτική. Πως είναι η κοινοβουλευτική εμπειρία; Θα παροτρύνατε τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά;

Η πολιτική είναι πάθος για προσφορά και μεγάλη αγάπη για τον τόπο σου. Δεν είναι αυτοσκοπός η θέση, αλλά η δύναμη που αυτή σου δίνει να αλλάζεις τα πράγματα, να δημιουργείς αυτό που έχεις ονειρευτεί για τον τόπο σου, αυτό που σε έχουν εμπιστευτεί οι άνθρωποι να φέρεις σε πέρας. Είμαι νέος στην πολιτική όπως λέτε και εσείς. Όμως, μου δίνει απεριόριστη δύναμη η επαφή με την κοινωνία, με τους ανθρώπους που σε εμένα είδαν τη θέληση και την όρεξη για δουλειά, τόσο από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όσο και από την ενασχόληση και επίλυση των καθημερινών προβλημάτων. Αυτοί είναι το κίνητρο και το στήριγμα μου. Και ναι, κάθε φορά που μιλάω με φίλους μου, συνομήλικούς μου ή και μικρότερους ηλικιακά ανθρώπους από εμένα στα νησιά, ανθρώπους που έχουν φρέσκιες ιδέες για τον τόπο τους, τους παροτρύνω να ασχοληθούν με τα κοινά. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την πολιτική. Η πολιτική είναι μια πολύ όμορφη ενασχόληση όταν αγαπάς τον τόπο σου και μόνο μέλημά σου είναι να τον δεις να ευδαιμονεί. Αυτός όχι εσύ! Η πολιτική είναι η τέχνη του να βάζεις στην άκρη το Εγώ και να δουλεύεις το Εμείς!

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments