Ελλάδα

Γλυκά Νερά: Πού βρίσκονται οι έρευνες

Γλυκά Νερά: Πού βρίσκονται οι έρευνες
Γλυκά Νερά: Πού βρίσκονται οι έρευνες και πόσο θα κάτσουν στη φυλακή οι δράστες αν συλληφθούν; Το μωρό προσπαθούσε να ξυπνήσει τη μητέρα του...

Το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά με την στυγερή δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν έχει συγκλονίσει όλο το πανελλήνιο ενώ έχει λυγίσει ακόμα και τους πιο έμπειρους, συνηθισμένους σε τέτοια περιστατικά και σκληροτράχηλους άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, όσο αναλύουν το συμβάν και συνεχίζουν τις έρευνες για το πως ακριβώς έγιναν όσα έγιναν, αλλά και για τον εντοπισμό των δραστών. Οι εικόνες φρίκης που αντίκρισαν οι αστυνομικοί, ο τρόπος που σκότωσαν την άτυχη γυναίκα οι διαρρήκτες, η χαρτογράφηση των κινήσεων, όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία και τι θα ισχύει με τον νέο Ποινικό Κώδικα και τις αυστηροποιήσεις των ποινών.

Το μωρό προσπαθούσε να ξυπνήσει τη μητέρα του

Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές των αστυνομικών της Άμεσης Δράσης που έφθασαν πρώτοι στο σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ανέβηκαν πάνω στη σοφίτα, αντίκρισαν την κοπέλα μπρούμυτα, κατάλευκη με τα πόδια της να εμφανίζουν πτωματικές υποστάσεις. Δηλαδή, ήταν κάτασπρα με αποτέλεσμα να καταλάβουν ότι ήταν νεκρή. Το μωρό, ήταν το μισό πάνω της, ούρλιαζε και με τα χέρια του χτυπούσε τη μητέρα του για να ξυπνήσει. Ο σύζυγος, ήταν όπως χαρακτηριστικά λένε δεμένος σαν «λουκάνικο», χειροπόδαρα, με μονωτική ταινία, κολλημένη στο λαιμό, το στόμα και τα μάτια. Σε κάποιες φάσεις εκτιμάται ότι πάθαινε υποξαιμία και έχανε προσωρινά τις αισθήσεις του και δεν θυμόταν. Αυτό, το κατέθεσε και στους αστυνομικούς…

Γιατί τη σκότωσαν;

Ένα από τα ερωτήματα στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν οι αστυνομικοί είναι το εξής: Γιατί οι ληστές, από τη στιγμή που εξουδετέρωσαν τον 32χρονο πιλότο φιμώνοντας και δένοντας τον χειροπόδαρα με το ίδιο σκοινί, ο ίδιος δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση τους υπέδειξε μάλιστα και από την πρώτη στιγμή που ήταν τα λεφτά, έπνιξαν την 20χρονη σύζυγο του;

Δηλαδή γιατί εμφάνισαν τόσο ακραίο αντικοινωνικό στοιχείο και παντελή έλλειψη συναισθημάτων; Το ειδεχθές της πράξης, λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, συνίσταται πρωτίστως στις συνθήκες της ανθρωποκτονίας και δευτερευόντως στον μηχανισμό του θανάτου.

Γιατί ενώ είχαν όπλα χρησιμοποίησαν τα χέρια τους;

Στον ασφυκτικό θάνατο όπου υπάρχει παρατεταμένη σωματική επαφή οι δράστες έχουν τη δυνατότητα να υποχωρήσουν. Όμως δεν το έκαναν και άφησαν την πράξη να εξελιχθεί μέχρι την ολοκλήρωση της. Και αυτό δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση τους να σκοτώσουν. Σε μια ληστεία, το ζητούμενο είναι τα χρήματα. Το έγκλημα είναι περιττό για την πραγμάτωση αυτού του σκοπού λένε εμφατικά. Δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να σκοτώσουν για την επίτευξη του στόχου. Γιατί λοιπόν ενώ πήραν τα χρήματα, που πρόθυμα τους υπέδειξε ο πιλότος φορτώθηκαν μια ανθρωποκτονία; Ένα κακούργημα που θα τους στείλει για πολλά χρόνια πίσω από τα κάγκελα…

Ίσως λένε οι αστυνομικοί οι δράστες να είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών και έτσι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο σε κάποια φάση που ο 32χρονος πιλότος είχε χάσει τις αισθήσεις του οι ληστές να πίστεψαν ότι και αυτός είχε πεθάνει.

Έτσι τη σκότωσαν

Η πρωτοφανής αγριότητα του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά έχει σοκάρει το πανελλήνιο αλλά και τους έμπειρους αστυνομικούς του τμήματος ανθρωποκτονιών. Το ίδιο και τον ιατροδικαστή που διενήργησε την νεκροψία – νεκροτομή στην άτυχη 20χρονη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο ένας από τους τρεις δράστες της δολοφονίας έκλεισε το στόμα της κοπέλας με κομμάτια από ύφασμα, πιέζοντας όμως αφόρητα και σφίγγοντάς της τα χείλη με την παλάμη των χεριών του.

Την ίδια ώρα, με τον αντίχειρα και τον δείκτη ο ληστής έφραξε και τη μύτη της μέχρι που εκείνη ξεψύχησε. Το πρόσωπο της Κάρολαϊν έφερε αμυδρά σημάδια αντίστασης που κάμφθηκαν όμως αμέσως απ’ τη δύναμη του δολοφόνου της.

Ο 32χρονος σύζυγός της εμφανώς σοκαρισμένος εξέφρασε την ελπίδα να συλληφθούν οι δράστες που κατέστρεψαν μέσα σε λίγα λεπτά τη ζωή του. «Δεν περιγράφεται αυτό που ζήσαμε. Να μην τύχει σε κανέναν. Τα παιδιά ξέρουν τη δουλειά τους και θα τους πιάσουν. Τους παρακαλέσαμε. Τους είπαμε πού θα βρουν τα χρήματα…».

Η χαρτογράφηση των κινήσεων των δολοφόνων

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν καταλήξει στο πώς οι δράστες έφτασαν στο εσωτερικό του σπιτιού και στη συνέχεια ακινητοποίησαν το ζευγάρι.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι αφού οι 3 κουκουλοφόροι δράστες κρέμασαν το σκυλί της οικογένειας στα κάγκελα, μπήκαν στη μεζονέτα από το παράθυρο στο υπόγειο της οικίας και από εκεί ξεκίνησε ο εφιάλτης για το ζευγάρι.

Ο 32χρονος πιλότος ελικοπτέρων που είδε τους αδίστακτους κακοποιούς να απειλούν να σκοτώσουν τη μόλις 11 μηνών κόρη του δίνει από χθες όσο περισσότερα στοιχεία μπορεί για τους δράστες.

«Τους είπα που είχα κρυμμένα τα λεφτά για να τελειώσει γρήγορα το μαρτύριο. Άκουγα τη γυναίκα μου να φωνάζει συνέχεια για βοήθεια δεμένη πάνω στο κρεβάτι και εγώ δεμένος στο πάτωμα. Ουρλιάζαμε να μην μας κάνουν κακό. Το μωρό έκλαιγε, η γυναίκα μου φώναζε και κάποιος ή κάποιοι έψαχναν το σπίτι να βρουν και άλλα χρήματα και κοσμήματα. Ξαφνικά έφυγαν από το δωμάτιο ενώ σταμάτησα να ακούω και τη φωνή της συζύγου μου».

Σύμφωνα με τις έως τώρα καταθέσεις του, οι τρεις δράστες μιλούσαν καθαρά ελληνικά, ήταν μεσαίου αναστήματος και οι σωματότυποί τους ήταν κανονικοί.

Οι αστυνομικοί έδειξαν στον 32χρονο ολόσωμες φωτογραφίες κακοποιών και του ζήτησαν να τις κοιτάξει για πολλή ώρα μήπως καταφέρει να αναγνωρίσει κάποιων.

Πόσο θα μείνουν στη φυλακή οι δολοφόνοι της Καρολάιν αν συλληφθούν

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, από το στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο οποίο παρευρίσκετε, εξήγγειλε τι αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων σε κάθειρξη. Αυτό έγινε λίγες ώρες μετά το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά, με θύμα την άτυχη 20χρονη Καρολάιν, που δολοφονήθηκε μπροστά στον σύζυγό της και το 11 μηνών παιδάκι της.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι θα αυξηθεί το όριο της εκτιτέας ποινής (εκτιτέα συνολική ποινή φυλάκισης) για την υφ΄ όρων απόλυση των κρατούμενων από τα 2/5 που είναι σήμερα ως και στα 4/5, ενώ θα επέλθει αυστηροποίηση του καθεστώς της υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων σε ισόβια κάθειρξη.

Τι ισχύει μέχρι στιγμής;

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα οποίος ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019) για να αποφυλακιστεί (υφ΄ όρων απόλυσης) κάποιος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης πρέπει να έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ενώ στις περιπτώσεις της ισοβίου καθείρξεως πρέπει να έχει εκτίσει τα 20 χρόνια.

Όπως, επισήμανε ο κ. Τσιάρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσω της επιτροπής που εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νέο Ποινικό Κώδικα θα αυστηροποίησει το καθεστώς υφ΄ όρων απόλυσης των καταδικασθέντων σε ποινές κάθειρξης ή ισοβίου κάθειρξης.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι στην κατεύθυνση αύξησης της πραγματικής έκτισης της ποινής από τα 2/5 που είναι σήμερα στα 3/5 ή στα 4/5, κάτι που αγγίζει τα όρια της πλήρους έκτισης της επιβαλλόμενης ποινής.

Μέσα στο καλοκαίρι οι αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα

Η αυστηροποίηση αυτή θα υλοποιηθεί, όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, για «την ενίσχυση της ασφάλεια των πολιτών και την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος». Πάντως, το σχέδιο για τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα αναμένεται να παραδοθεί από την αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μέσα στο καλοκαίρι, πάντως πριν από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αναφέρθηκε στις κυοφορούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, θυμίζοντας ότι προβλέπονται ποινές ισοβίων για εγκλήματα σαν το προαναφερόμενο, ενώ επισήμανε ότι “προβληματιζόμαστε για κάθε κενό του Ποινικού Κώδικα, πρέπει να προβλέπεται η μέγιστη ποινική αντιμετώπιση για αποτρόπαια εγκλήματα”.

Παράλληλα, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, σχολιάζοντας την εξαγγελία του κ. Τσιάρα, δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρξει διάκριση με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε πράξης και την προσωπικότητα του δράστη. Το σωφρονιστικό μας σύστημα δε πρέπει να αλλάξει με βάση την επικαιρότητα και να μετατραπεί σε τιμωρητικό σύστημα. Στόχος δεν είναι μόνο η προστασία του κοινού περί δικαίου αισθήματος αλλά και ο σωφρονισμός του δράστη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments