Αθλητισμός

Αλαλούμ με Ομπράντοβιτς: Δεν υπάρχει συμφωνία λέει η Παρτιζάν

Αλαλούμ με Ομπράντοβιτς: Δεν υπάρχει συμφωνία λέει η Παρτιζάν
Αλαλούμ με Ομπράντοβιτς: Ο πρόεδρος της σερβικής ομάδας διέψευσε σε δηλώσεις του την αρχική είδηση περί συμφωνίας με τον γνωστό προπονητή.

Ο Πρόεδρος της Παρτιζάν διέψευσε την είδηση περί μεταγραφής του σπουδαίου προπονητή στην σερβική ομάδα. Υπενθυμίζουμε πως νωρίτερα σήμερα, σερβική ιστοσελίδα εμφάνισε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως το νέο προπονητή της Παρτιζάν.

Μιλώντας στη Novosti, ο Ζόραν Σάβιτς τόνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον πολυνίκη τεχνικό της Euroleague, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμη μακριά από μία συμφωνία για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσία του συλλόγου από τον οποίο ξεκίνησε την καριέρα του.

Αλαλούμ με Ομπράντοβιτς: Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Παρτιζάν

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Παρτιζάν τόνισε τα εξής: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα απολύτως. Δεν είναι αλήθεια. Μιλάμε με τον Ομπράντοβιτς αλλά οι διαπραγματεύσεις απέχουν πολύ από την τελική συμφωνία».

Αλαλούμ με Ομπράντοβιτς

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Η πορεία του στην Τουρκία

Φενέρμπατχτσε

  • Τον Ιούλιο του 2013 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με απολαβές 7,5 εκατομμυρίων ευρώ (2,5 εκ. το χρόνο) στην τουρκική Φενέρμπαχτσε Ούλκερ, και είναι ο προπονητής της ομάδας από την αρχή της σεζόν 2013-14.
  • Την πρώτη του σεζόν η ομάδα ενισχύεται με τους Νεμάνια Μπιέλιτσα και Λίνας Κλέιζα, οι οποίοι πλαισιώνουν τους Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς και Μπο ΜακΚάλεμπ. Η ομάδα ξεκινά καλά, κάνοντας ρεκόρ 8-2 στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας και νικώντας δύο φορές την ΤΣΣΚΑ του Μεσίνα, αλλά από το Δεκέμβριο και μετά, στο Top-16 του θεσμού η ομάδα εμφανίζει μεγάλες αδυναμίες και μένει 6η σε όμιλο οχτώ ομάδων, με ρεκόρ 6-8, πίσω από Μπαρτσελόνα, Ολίμπια Μιλάνο, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Ουνικάχα Μάλαγα. Αυτό σήμαινε ότι ο Ομπράντοβιτς αποτύγχανε να οδηγήσει τη Φενέρ στο φάιναλ φορ την πρώτη του χρονιά, κάτι που είχε κάνει με όλες τις προηγούμενες ομάδες του.
  • Στο τουρκικό πρωτάθλημα η Φενέρ κέρδισε την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου με ρεκόρ 24-6, και στους τελικούς αντιμετώπισε τη Γαλατασαράι. Με τη σειρά στο 3-3, η διοίκηση της Γαλατά αποφασίζει να μην κατεβάσει την ομάδα στο έβδομο παιχνίδι ως αντίδραση στη μη τιμωρία της έδρας της Φενέρ. Ο αγώνας κατακυρώνεται με 20-0 στη Φενέρ και ο Ομπράντοβιτς κερδίζει το πρώτο του πρωτάθλημα Τουρκίας.
  • Το καλοκαίρι του 2014 ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς φεύγει για το ΝΒΑ, o Kλέιζα για το Μιλάνο και ο ΜακΚάλεμπ για την Μπάγερν. Αντ’ αυτών ο Ομπράντοβιτς φέρνει τους Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς από την Παρτιζάν, Άντριου Γκάουντλοκ και Νίκο Ζήση από την Ούνιξ, Ρίκι Χίκμαν από τη Μακάμπι, και τους Γιαν Βέσελι και Σεμίχ Ερντέν από το ΝΒΑ. Αυτή τη φορά η Φενέρ παίρνει το πλεονέκτημα με 11-3 στο Top-16 κάνοντας σημαντικές εκτός έδρας νίκες επί ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ολυμπιακού και της Αναντολού Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Στα προημιτελικά περνάει με 3-0 το εμπόδιο της Μακάμπι, και έτσι η Φενέρ πετυχαίνει για πρώτη φορά την είσοδό της σε φάιναλ φορ, γινόμενη ταυτόχρονα η πρώτη τουρκική ομάδα μετά από 15 χρόνια που συμμετέχει στην τετράδα της Ευρωλίγκας. Στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης, οι Τούρκοι χάνουν από τη γηπεδούχο Ρεάλ (96-87) και την ΤΣΣΚΑ (86-80) μένοντας τέταρτοι. Στο τουρκικό πρωτάθλημα η Φενέρ έχει σκαμπανεβάσματα, μένοντας πίσω από την Εφές στην κανονική περίοδο, και χάνοντας αναπάντεχα με 1-3 στα ημιτελικά από την Καρσίγιακα. Έτσι η χρονιά 2014-15 γίνεται η πρώτη μετά από 19 χρόνια κατά την οποία ο Ομπράντοβιτς δεν κατακτά κανένα τίτλο.

Η πορεία προς τον τίτλο

Το καλοκαίρι του 2015 γίνεται στη Φενέρ ριζική αναδιοργάνωση, καθώς φεύγουν οι Μπιέλιτσα (για ΝΒΑ), Γκάουντλοκ, Ζήσης, Ερντέν, Σαβάς, Ζόριτς, ενώ έρχονται οι Κώστας Σλούκας (από Ολυμπιακό), Μπόμπι Ντίξον (από Καρσίγιακα), Τζίτζι Ντατόμε (από ΝΒΑ), Νίκολα Κάλινιτς (από Ερυθρό Αστέρα), Έκπε Ούντο (από ΝΒΑ), Πέρο Άντιτς (από ΝΒΑ), ενώ παραμένουν οι Μπογκντάνοβιτς, Χίκμαν και Βέσελι. Η Φενέρ έρχεται πρώτη στον όμιλό της στο Top-16 (με 11-3) αλλά αυτό τη φέρνει αντιμέτωπη με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης των Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Γιουλ, Σέρχι Ροντρίγκεθ, Φελίπε Ρέγιες και Γκουστάβο Αγιόν. Σε μια σειρά που η Φενέρ παίζει χωρίς τον τραυματία Βέσελι, η ομάδα του Ομπράντοβιτς παρ’ όλα αυτά παίζει εξαιρετικό μπάσκετ και κερδίζει επιβλητικά τη σειρά με 3-0, παίρνοντας το εισιτήριο για το φάιναλ φορ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο Βερολίνο, η Κάχα Λαμποράλ των Γιάννη Μπουρούση, Μάικ Τζέιμς, Ντάβις Μπέρτανς, Φαμπιάν Κοζέρ, Ντάριους Άνταμς, Τόρνικε Σενγκέλια και Άνταμ Χάνγκα βάζει δύσκολα στη Φενέρ, και προηγείται με 72-70 μισό λεπτό πριν τη λήξη. Αλαλούμ με Ομπράντοβιτς

Στον μεγάλο τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και τον μαθητή του, Δημήτρη Ιτούδη, ο Ομπράντοβιτς έρχεται αντιμέτωπος με ένα εφιαλτικό πρώτο ημίχρονο όπου οι Ρώσοι προηγούνται με 50-30, και διατηρούν προβάδισμα 16 πόντων (69-53) στο 30′. Το τέταρτο δεκάλεπτο, όμως, είναι ένα από τα καλύτερα της Φενέρ, που με 30-12 γυρίζει το ματς και φτάνει να προηγείται 83-81 με δυο βολές του Σλούκα 10 δεύτερα πριν το τέλος. Στην τελευταία επίθεση, ο Ναντό ντε Κολό – που ίσως να έκανε βήματα – έχασε το τρίποντο, αλλά ο Βίκτορ Χριάπα με φόλοου έστειλε το παιχνίδι στην παράταση (83-83). Εκεί οι Ρώσοι θα κερδίσουν με 101-96, και η Φενέρ θα χάσει την Ευρωλίγκα. Αυτό σήμαινε ότι ο Ομπράντοβιτς έμεινε για 5η συνεχή χρονιά χωρίς ευρωπαϊκό τίτλο, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν. Το νταμπλ για τη Φενέρ θα έρθει με τη νίκη (4-2) στη σειρά των τελικών του τουρκικού πρωταθλήματος με την Εφές.

Το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας στην Κωνσταντινούπολη

Τη σεζόν 2016-17 το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη, και ο κορμός της Φενέρ μένει ο ίδιος με ελάχιστες αλλαγές (φυγή Χίκμαν, έλευση Νάναλι). Με το νέο φορμάτ της Ευρωλίγκας, η regular season περιλαμβάνει 30 παιχνίδια. Σε αυτά, η Φενέρ έρχεται πέμπτη με ρεκόρ 18-12, πίσω από Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, και έτσι στα πλέι οφ έρχεται αντιμέτωποι με τους «πράσινους». Στη συναισθηματικά φορτισμένη σειρά απέναντι στην παλιά του ομάδα, ο Ομπράντοβιτς οδηγεί τη Φενέρ σε δύο νίκες μέσα στο ΟΑΚΑ και ολοκληρώνει το 3-0 με νίκη στην Κωνσταντινούπολη, παίρνοντας πανηγυρικά το εισιτήριο για το φάιναλ φορ.

Στο «φλεγόμενο» Αμπντί Ιπεκτσί, μπροστά στο κοινό της, η Φενέρ κερδίζει 84-75 τη Ρεάλ στον ημιτελικό. Στις 21 Μαΐου 2017 η Φενέρ θα κερδίσει τον Ολυμπιακό με σκορ 80-64, και ο Ομπράντοβιτς θα κατακτήσει την όγδοη Ευρωλίγκα της καριέρας του ως προπονητής. Αυτή ήταν η 1η Ευρωλίγκα για την Φενέρ. Επίσης κατέκτησε και το πρωτάθλημα Τουρκίας για τρίτη φορά, με 4-0 επί της Μπεσίκτας. Αξιοσημείωτο είναι ότι τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2017, η Φενέρ ολοκληρώνει τη σεζόν με 25 νίκες σε 25 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.

Μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας

Το καλοκαίρι του 2017 οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του θριάμβου, Μπογκντάνοβιτς και Ούντο, φεύγουν για το ΝΒΑ, και ο Πέρο Άντιτς για τον Ερυθρό Αστέρα. Τους αντικαθιστούν οι Μπραντ Γουοναμέικερ (από Νταρουσάφακα), Νικολό Μέλι (από Μπάμπεργκ) και Τζέισον Τόμπσον (από ΝΒΑ). Η Φενέρ έρχεται δεύτερη στη regular season της Ευρωλίγκας πίσω από την ΤΣΣΚΑ, και στους 8 κερδίζει 3-1 την Μπασκόνια, παίρνοντας το εισιτήριο για το 4ο συνεχόμενο φάιναλ φορ. Στον ημιτελικό κερδίζει με 76-67 τη Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Στις 20 Μαΐου 2018 ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό της Ευρωλίγκα που έγινε στο Βελιγράδι, 85-80. Τον Ιούνιο κατέκτησε για τέταρτη φορά το πρωτάθλημα Τουρκίας, νικώντας στους τελικούς με 4-1 την Τόφας. Μάλιστα με αυτόν τον τίτλο έφτασε τους 40 τίτλους στην προπονητική του καριέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments