Οικονομία

Επιδότηση παγίων δαπανών: Δικαιούχοι περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις

Επιδότηση παγίων δαπανών: Δικαιούχοι περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις
Επιδότηση παγίων δαπανών: Πάνω από 30.000 επιχειρήσεις είναι είναι δικαιούχοι των παγίων δαπανών και θα λάβουν το πιστωτικό για την αποπληρωμή τόσο φορολογικών όσο και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Επιδότηση παγίων δαπανών: Πάνω από 30.000 επιχειρήσεις είναι είναι δικαιούχοι των παγίων δαπανών και θα λάβουν το πιστωτικό για την αποπληρωμή τόσο φορολογικών όσο και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Πάνω από 30.000 επιχειρήσεις είναι είναι δικαιούχοι των παγίων δαπανών και θα λάβουν το πιστωτικό για την αποπληρωμή τόσο φορολογικών όσο και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Αποτελεί μια σειρά μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Τα πρώτα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν , σημαντικό ποσοστό των τελικών δικαιούχων ανήκουν στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού καθώς από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι :

  • 10.000 αιτήσεις αφορούν επιχειρήσεις εστίασης
  • 3.500 ξενοδοχεία και καταλύματα που αξιοποιούνται για τουριστικούς λόγους

Οι υπόλοιπες αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών, κ.α.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν οι μισές περίπου αιτήσεις είναι, μεταξύ άλλων:

  • ήταν κερδοφόρες
  • η μείωση του τζίρου ήταν μικρότερη από 30%, που προϋποθέτει το πρόγραμμα.
  • οι ενισχύσεις που έλαβαν μέσω των προγραμμάτων στήριξης (επιστρεπτέα προκαταβολή επιδοτήσεις, αποζημιώσεις δάνεια κλπ)  υπερκάλυπταν τις πάγιες δαπάνες
  • δεν περιλαμβάνονταν στους πληττόμενους

Ποιους αφορά οι πάγιες δαπάνες

  • Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι Οργανισμοί Λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» (ΚΑΔ 93.29.19.07) και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών» (ΚΑΔ 96.04.10.04).
  • Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες πληρούν σωρευτικά τις κάτωθι προϋποθέσεις: α) έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, β) απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, γ) είχαν ενεργό κύριο ΚΑΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2020 που ανήκει στις πληττόμενες κατηγορίες ή τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 31 Δεκεμβρίου 2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας όπως αυτά προκύπτουν από την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δ) έχουν υποβάλει, τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν.
  • Εξαιρούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments