Πολιτική

Σεξουαλικά εγκλήματα: Έρχονται αλλαγές στον ποινικό κώδικα

Σεξουαλικά εγκλήματα: Έρχονται αλλαγές στον ποινικό κώδικα
Σεξουαλικά εγκλήματα: Μετά από όλα τα εγκλήματα που έχουν σημειωθεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλει αλλαγές στον ποινικό κώδικα.
Σεξουαλικά εγκλήματα: Μετά από όλα τα εγκλήματα που έχουν σημειωθεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης προαναγγέλει αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Μετά την τραγωδία στην Ηλιούπολη, όπου αστυνομικός εξέδιδε 18χρονη μαζί με τον πατέρα της, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε διάφορες αλλαγές στις ποινές που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τα σεξουαλική εγκλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για την τιμωρία των κατηγορουμένων για σεξουαλικά εγκλήματα, ιδίως στις περιπτώσεις εκείνες που τα θύματα είναι ανήλικα, αλλά και «πλέγμα «προστασίας για τα θύματα τέτοιων κακοποιητικών συμπεριφορών είναι έτοιμος να φέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Θεσσαλονίκη

Σχετικά με τις τροποποιήσεις

Οι τροποποιήσεις αυτές, που αποτελούν κυβερνητική επιλογή, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα μίας σειράς υποθέσεων, όπως η πρόσφατη ιστορία με την 19χρονη κοπέλα στην περιοχή της Ηλιούπολης , η οποί έπεσε θύμα βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της και τον 40χρονο αστυνομικό, όπως και όλες οι υποθέσεις του ελληνικού #Μetoo, που εδώ και μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Στην αλλαγή σελίδας συγκεκριμένου πλέγματος διατάξεων του Ποινικού Κώδικα αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά την ομιλία του στο Webinar με θέμα “Fighting impunity in the 21st century” που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum.

Η πρόταση της Επιτροπής

Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στις νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, προανήγγειλε την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της «αιμομιξίας», το οποίο υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η /7/2019.

Βάσει της πρότασης της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας.

Τι προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Επιπλέον για την ευθυγράμμιση του νέου Ποινικού Κώδικα με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, την παραδειγματική τιμωρία βιαστών και την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων, ειδικά των πιο ευάλωτων, δηλαδή των ανηλίκων ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε:

  • Την αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος.
  • Την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

” η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς”

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του υπενθύμισε και τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση, οι οποίες διαπόμπευσαν τη χώρα μας διεθνώς.

Ωστόσο, «μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Αντίστοιχα, η πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των Κρατών – Μελών.

Κυρίως διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6 -διασπαρμένοι μέχρι τότε- ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments