Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 15/07: Χτίζεται το τείχος ανοσίας

Κρούσματα σήμερα 15/07: Χτίζεται το τείχος ανοσίας
Κρούσματα σήμερα 15/07: Το τέταρτο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει και ήδη τα κρούσματα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα.

Τα κρούσματα για σήμερα Πέμπτη 15/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ.  Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη από τα 2.938  κρούσματα που ανακοινώθηκαν, στην Αττική καταγράφονται  1.423 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 179 . Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα το Σάββατο ανήλθαν σε 2.237, ενώ τα κρούσματα στην Αττική ήταν 1.239.

Με την έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει και ανακοινώνει νέα μέτρα. Ήδη έχει προχωρήσει σε διαχωρισμό της εστίασης σε αμιγείς και μεικτούς χώρους, ενώ έχει απαγορεύσει την εστίαση και την διασκέδαση σε κλειστούς χώρους για τους ανεμβολίαστους. Κρούσματα σήμερα 15/07

Θεμιστοκλέους για τον εμβολιασμό 15-17: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Με ένα tweet του το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως η πλατφόρμα ανοίγει το απόγευμα, και μάλιστα θα ανανεώνεται.

«Η πλατφόρμα για τους εφήβους 15-17 ετών θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα. Συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006). Κάθε 15 ημέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15», σχολίασε στο προφίλ του στο Twitter.

Καπραβέλος: 1 εκατ. ανεμβολίαστοι εκτεθειμένοι στη μετάλλαξη «Δέλτα»

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου υποστήριξε ότι τα μαθηματικά μοντέλα δεν διαψεύστηκαν ποτέ. Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους που είναι άνω των 50 ετών και δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. Τόνισε ότι είναι άμεσα εκτεθειμένοι στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να μη δημιουργηθούν μεταλλάξεις που θα είναι επιθετικές ως προς στους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους.

Ο Νίκος Καπραβέλος κλήθηκε να σχολιάσει και τις χθεσινές κινητοποιήσεις από αρνητές των εμβολίων. Τόνισε ότι του είναι αδύνατο να δεχτεί ότι κάποιοι αντιδρούν για ένα αγαθό που μπορεί να σώσει ζωές.

«Βλέπω φόβο και ανησυχία, δεν βλέπω κίνημα. Δεν μπορώ να δεχτώ την όποια αντίδραση σε κανόνα που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή. Εμείς οι υγειονομικοί πρέπει να συμβάλλουμε με την πειθώ μας ότι μοιράζονται όπλα για προστασία της δημόσιας υγείας», ήταν τα λόγια του στην ΕΡΤ.

Τέλος, αναφερόμενος στον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, επισήμανε ότι θα ήταν ανεπίτρεπτο να κλείνουμε σχολεία λόγω κορωνοϊού και να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σαρηγιάννης: 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο

Ο κ. Σαρηγιάννης κλήθηκε να μεταφράσει σε αριθμούς τις ανησυχίες του για τα νέα κρούσματα. Υποστήριξε ότι αν κάνουμε πολλά τεστ τότε εύκολα μπορούμε να φτάσουμε στα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Από το πώς θα δράσουμε τώρα θα εξαρτηθεί η πορεία της πανδημίας και μετά το τέλος του Αυγούστου, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις φοβίες για μακροχρόνιες παρενέργειες εξαιτίας του εμβολιασμού, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι: «Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί εδώ και 10 χρόνια. Τα μοντέλα που τρέχουμε εμείς, είχαν αναπτυχθεί από μελέτες 10-15 ετών. Ήταν έτοιμα για άλλες εφαρμογές, και το ίδιο έγινε με τα εμβόλια. Έγιναν γρήγορα οι κλινικές μελέτες, καθώς με μεγάλο ρίσκο των εταιριών έγιναν παράλληλα τα τρία στάδια των κλινικών ερευνών, που αν κάτι πήγαινε στραβά θα έχαναν δισεκατομμύρια.

Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την καλύτερη κλινική μελέτη που υπάρχει. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια αυτά σε εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού, και έχουμε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό παρενεργειών, που είναι λογικό να υπάρχουν σε κάθε φάρμακο.

Το σημαντικότερο που θα μπορούσα να πω στα νέα παιδιά είναι ότι τα εμβόλια είναι ο πιο ασφαλής και άμεσος τρόπος για να μπορέσουμε να φιλήσουμε την κοπέλα μας, αλλά και τη γιαγιά μας. Αυτή είναι η ουσία. Για να μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς περιορισμούς», ήταν τα λόγια του.

Γεροτζιάφας: Άμεσα στοχευμένοι εμβολιασμοί ώστε να αποτραπεί το 4ο κύμα

«Για να μπλοκάρουμε τη μετάλλαξη χρειάζεται να έχουμε πλήρη εμβολιασμό και με τις δυο δόσεις. Το ερώτημα είναι αν προλαβαίνουμε. Ακόμη και αν πάρουμε το αισιόδοξο σενάριο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. ότι μέχρι τον Αύγουστο θα έχουμε το 70% του πληθυσμού εμβολιασμένο, η απάντηση είναι ότι δεν προλαβαίνουμε να έχουμε όχι μόνο «τείχος» ανοσίας που πρέπει να είναι τουλάχιστον 80%, δεν προλαβαίνουμε να έχουμε ένα συστηματικό μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο για να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του ιού», τονίζει ο Γεροτζιάφας.

Ο ίδιος εξηγεί με νόημα ότι το 60% ή 70% εμβολιασμένων σε εθνικό μέσο όρο στη Γαλλία ή στην Ελλάδα δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό επίπεδο εμβολιασμού στις περιοχές που δίνουν μεγάλη νοσηρότητα και μεγάλη θνητότητα. «Δεν αρκεί ένα γενικό τείχος ανοσίας. Πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε εκείνες τις περιοχές όπου η πανδημία χτυπάει με δριμύτητα. Γνωρίζουμε π.χ. ότι η δυτική Αττική, που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη, όπου διαμένουν πιο κοινωνικά επιβαρυμένοι πληθυσμοί, επίσης η δυτική Θεσσαλονίκη, έχουν δώσει το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλειών και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από την Covid-19. Άρα ο εθνικός μέσος όρος δεν έχει μεγάλη σημασία στο να ανακόψουμε τα κύματα νοσηλευόμενων ασθενών άρα και θανάτων».

«Δεν γίνεται ανοσία χωρίς εμβολιασμό»

Αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανέβει ο ρυθμός των εμβολιασμών για να μπορέσουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς μαζικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, το τείχος ανοσίας μπορεί να χτιστεί, χωρίς εμβολιασμό, μόνο αν νοσήσουν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά κάτι τέτοιο θα είχε κόστος σε πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ δύσκολα θα άντεχε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί νέα έκρηξη κρουσμάτων. «Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

Οι πέντε περιοχές – βόμβες της διασποράς

Έντονος είναι ο προβληματισμός των ειδικών σχετικά με την ευρεία μετάδοση της πανδημίας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει στη χώρα. Νωρίτερα από ότι περίμεναν και οι επιδημιολόγοι ήρθαν τα 3.000 κρούσματα όπως παραδέχθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη διασπορά του κοροναϊού σε όλη την επικράτεια.

Η ευρεία διασπορά του ιού επαληθεύεται από τις μετρήσεις και τις αναλύσεις των λυμάτων, με τον κ. Θωμαΐδη να τονίζει ότι η μεγάλη διασπορά ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

Στα λύματα της Αττικής το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε, σημειώνοντας αύξηση κατά 105%. Σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%.

«Ήρθε πολύ πιο νωρίς από ότι περιμέναμε το νούμερο 3.000» τόνισε κ. Θωμαΐδης μετά τα 3.109 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη 13/07/2021 ο ΕΟΔΥ θυμίζοντας πως ο ίδιος εκτιμούσε ότι θα φτάναμε σε τέτοιους αριθμούς στις αρχές Αυγούστου.

Σαρηγιάννης: Eίμαστε στην αρχή του 4ου κύματος

«Παρατηρείται μια αύξηση από τις 28 Ιουνίου και είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος από τότε, εδώ και περίπου δέκα ημέρες και θα συνεχιστεί μέχρι, εκεί που βλέπουμε μια κορύφωση εμείς με τα εργαλεία που έχουμε, γύρω στις 10 με 15 Αυγούστου», ανέφερε αρχικά ο κ. Σαρηγιάννης στην ΕΡΤ3.

Πάντως, εξέφρασε την άποψη πως «μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό αλλά χρειάζεται να εμβολιαστούμε γρήγορα και ομοιόμορφα ηλικιακά, όχι σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε κενά. Στους άνω των 40 και στους άνω των 60 υπάρχει ένα θέμα».

Ερωτηθείς για το τι φταίει, τόνισε ότι «φέτος έχουμε να κάνουμε με τρία στελέχη και όχι με ένα». Όπως περιέγραψε, έχουμε: Την Άλφα (βρετανική) που έχει κατά 31% πιο γρήγορη μεταδοτικότητα από αυτή της Γιουχάν, τη Νιγηριανή μετάλλαξη που είναι σε φάση πλήρους ανάπτυξης και το στέλεχος Δέλτα, που αποτελεί το 10%-15% των συνολικών κρουσμάτων και είναι 100% πιο μεταδοτικό από αυτό της Γιουχάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments