Πολιτική

Γιάννης Ξιφαράς: Το who is who του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών

Γιάννης Ξιφαράς: Το who is who του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών
Γιάννης Ξιφαράς: Σε μια πολύ σημαντική θέση ευθύνης βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες, ο κ. Γιάννης Ξιφαράς, ηλεκτρολόγος μηχανικός, καθώς αποτελεί το νέο Γενικό Γραμματέα Μεταφορών.

Σε μια πολύ σημαντική θέση ευθύνης βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες, ο κ. Γιάννης Ξιφαράς, ηλεκτρολόγος μηχανικός, καθώς είναι  ο νέος  Γενικός Γραμματέας Μεταφορών. Μάλιστα αποτέλεσε και επιλογή του αρμόδιου υπουργού για θέματα Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, μετά την παραίτηση του Νίκου Σταθόπουλου για προσωπικούς λόγους.

Το who is who του νέου Γενικού Γραμματέα

Ο κ. Γιάννης Ξιφαράς είναι “μαχόμενος” μηχανικός, με εμπειρία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Από τη νέα του θέση καλείται να δώσει τις επιτελικές αλλά και πρακτικές γνώσεις του στα θέματα της ηλεκτροκίνησης, της βιώσιμης κινητικότητας, των έξυπνων δικτύων και των σύνθετων μεταφορικών έργων, την ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών για τη βέλτιστη απόδοση ευφυών συστημάτων κ.ά.

Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολήθηκε ως σύμβουλος διοίκησης στην ΕΡΓΟΣΕ με έμφαση στην ολοκλήρωση σύνθετων συγχρηματοδοτούμενων έργων αλλά και στον σχεδιασμό νέων σιδηροδρομικών υποδομών με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση. Ιδιαίτερη ενασχόληση έδειξε στα θέματα διαχείρισης έργων και στην προετοιμασία δημοπράτησης μεγάλων έργων. Νωρίτερα, ως άνθρωπος της αγοράς, ασχολήθηκε ειδικά με το σημαντικό project των έργων αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων που έχει αναλάβει η Fraport, ως υπεύθυνος της INTRAKAT για τα έργα εγκατάστασης και λειτουργίας των Συστημάτων Ελέγχου & Διαχείρισης Αποσκευών.

Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, ήταν υπεύθυνος και για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος στάθμευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο έργο των Σταθμών Παρακολούθησης & Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στο Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ, σε έργα ΑΠΕ και τηλεμετρήσεων κλπ. Νωρίτερα, για δύο χρόνια απασχολήθηκε ως Επιβλέπων Μηχανικός σε Νέα Έργα Μεταφοράς Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.

Το «πλούσιο» ακαδημαϊκό έργο του κ. Ξιφαρά

Ο κ. Ξιφαράς μεταξύ άλλων έχει ένα “γεμάτο” βιογραφικό που απεικονίζεται στις πολλαπλές δραστηριότητές τους.

Δείτε κάποιες από τις δραστηριότητές του:

  • Έχει συμμετάσχει με ερευνητικά και ακαδημαϊκά καθήκοντα σε έργα του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών).
  • Είναι διπλωματούχος μηχανικός της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΔΠΘ, μέλος του ΤΕΕ εκλεγμένος επί σειρά ετών στα όργανα διοίκησης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής από το 2019. Έχει μεταπτυχιακό στην Επιστήμη Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων και στη Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό (MBA-international) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Υπηρετεί ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Τεχνικό Συμβούλιο Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και στο Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ από το 2015 συμμετέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εκρηκτικών της Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του  Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.
  • Έχει θητεύσει επίσης για δύο χρόνια στο Τεχνικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ συμμετείχε στην επιτροπή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) για τις τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων x-Rays για φορτηγά, εμπορευματοκιβώτια και εμπορικούς συρμούς. Η επιλογή του τεχνοκρατικού προφίλ στο συγκεκριμένο στέλεχος, που ταιριάζει με τις επιλογές στελεχών που θέλει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει και με το πολιτικό του προφίλ, καθώς είναι γνωστό σε ορισμένους κύκλους γαλάζιο στέλεχος και μάλιστα της νεότερης γενιάς. Είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συγγενής του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ – και επίσης μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ – Κώστα Ξιφαρά.
«Πλήθος» συναντήσεων και πρωτοβουλιών από το Γενικό Γραμματέα

Αν και μετρά μόλις τέσσερις μήνες στο “τιμόνι” της Γενικής Γραμματείας Υποδομών ο κ. Ξιφαράς έχει πραγματοποιήσει ήδη πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων ενώ έχει δώσει το “παρών” σε αρκετές δράσεις που αφορούν το υπουργείο.

Σημειώστε ορισμένες από αυτές:

  • Το στρατηγικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πλαισίου των συγκοινωνιακών μεταφορών, των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων περιέγραψε στην εκδήλωση «City Data in Traffic Management» που διοργανώθηκε από την ERTICO, με στόχο την ποιότητα των συγκοινωνιακών δεδομένων για την αποτελεσματική διαχείριση της κυκλοφορίας
  • Συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και στο πάνελ για την αστική κινητικότητα και τις αστικές συγκοινωνίες
  • Παρευρέθηκε στην εκδήλωση για τη νέα Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, όπου υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής για το μεγαλύτερο αυτοτελές δημόσιο έργο της σύγχρονης Ελλάδας
  • Συνάντηση με ΠΟΕΙΑΤΑ και ΣΑΤΑ για την αύξηση των επιβατών των ΤΑΞΙ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments