Οικονομία

Πυρόπληκτοι: Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης

Πυρόπληκτοι: Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης
Πυρόπληκτοι: Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις δράσεις για γρήγορη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές και τις δράσεις για γρήγορη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Αύριο Τετάρτη 25 Αυγούστου θα διεξαχθεί στη Βουλή συζήτηση για το ζήτημα των πυρκαγιών.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

«Συντέμνεται η προθεσμία έκδοσης της απόφασης για την κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων εξαιτίας μερικής ή ολικής καταστροφής δάσους ή δασικής έκτασης λόγω πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής εντός 30 ημερών αντί 3 μηνών από την καταστολή της πυρκαγιάς ή τη διαπίστωση της αιτίας καταστροφής, με δυνατότητα παράτασης εως 30 ημερες ακόμη αντί μέχρι 2 μήνες που ισχύει. Μεταφέρονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, λειτουργούν δε εφεξής ως περιφερειακές υπηρεσίες αυτού».

Αναφορικά με τη στήριξη των πληγέντων προβλέπεται μεταξύ άλλων η «δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας arogi.gov.gr. Θεσπίζονται μέτρα στήριξης και συγκεκριμένα, έναντι στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και σε νομικές οντότητες για ζημιές σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις και σε κατοικίες και λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης, ύψους 3.000 ευρώ και εως 14.000 ευρώ ανα περίπτωση.

Τίθεται ανώτατο όριο για το συνολικό ποσό της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής ύψους 120.000 ευρώ ανα δικαιούχο. Για αποζημίωση οικοσκευής σε φυσικά πρόσωπα 2.000 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ ανα κατοικία. Έναντι της επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς 2.000 ευρώ και μέχρι 8.000 ευρώ και για αγροτικές εκμεταλλεύσεις 1.000 ευρώ μέχρι 4.000 ευρώ. Θεσπίζεται επίσης εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 6.000 ευρώ για τα άτομα που υπέστησαν τραυματισμό λόγω των πυρκαγιών. Τα ποσά είναι αφρολογητά, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Παράλληλα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ειδικά για τα έτη 2021, 2022 και 2023 τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές αρχής γενομένης την 27η Ιουλίου 2021 καθώς και τα αγροτεμάχια των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής».

Την Τετάρτη η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 10:30 θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το ζήτημα των πυρκαγιών και την ουσιαστική αποκατάσταση των πληγέντων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές

Σύμφωνα με το ΦΕΚ πάσης φύσεως ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουσες και καθυστερούμενες, που οφείλονται από τα προαναφερόμενα πρόσωπα προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, ρυθμίζονται ως εξής:

α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, μέχρι 31 Ιουλίου 2021, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται. β) Αναστέλλεται για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητές, μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, η καταβολή τυχόν ασφαλιστικών εισφορών που προσδιορίζονται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 32 του ν. 4670/2020 (Α’ 43), των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του ανωτέρω διαστήματος αναστολής, αναστέλλεται, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Σε περίπτωση που σε βάρος των προαναφερόμενων προσώπων καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος του εξαμήνου για το οποίο ισχύει η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθεισών εισφορών, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Για τις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση για υπαγωγή στο διακανονισμό μπορεί να υποβληθεί, μέχρι και το τέλος του μήνα λήξης καταβολής της τελευταίας εκ των δόσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται για κάθε επιχείρηση, εργοδότη ή ασφαλισμένο, με βάση τα προβλεπόμενα από το εδάφιο β της περ. γ του άρθρου 4 του ν. 2556/1997, με την προϋπόθεση καταβολής όλων των απαιτητών δόσεων μετά των αναλογούντων πρόσθετων τελών εκπρόθεσμης καταβολής.γ) Οι ασφαλιστικές εισφορές των περιπτώσεων α’ και β’ εξοφλούνται, κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε 12 έως και 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο έληξε η ανωτέρω εξάμηνη αναστολή. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 50 ευρώ.

2. Προκειμένου να τύχουν των ρυθμίσεων της παρούσας, τα προαναφερόμενα πρόσωπα πρέπει να υποβάλουν στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό σχετική αίτηση.

Η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις μπορεί να υποβληθεί εντός του εξαμήνου της αναστολής, ήτοι μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments