Διεθνή

Η μπίζνα της παπαρούνας: Το ναρκωτικό που αποφέρει στους Ταλιμπάν 400 εκατομμύρια

Η μπίζνα της παπαρούνας: Το ναρκωτικό που αποφέρει στους Ταλιμπάν 400 εκατομμύρια
Η μπίζνα της παπαρούνας: Το εν λόγω φυτό συνιστά ένα από τα βασικά συστατικά για την παραγωγή ναρκωτικών και άλλων παραισθησιογόνων ουσιών.

Βασικός χρηματοδότης του καθεστώτος των Ταλιμπάν είναι εδώ και πολλά χρόνια η καλλιέργεια της παπαρούνας, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή ναρκωτικών και παραισθησιογόνων ουσιών όπως η ηρωίνη. Όλη η αλήθεια για την λεγόμενη «μπίζνα της παπαρούνας» και τα ασύλληπτα έσοδα για την εξτρεμιστική οργάνωση. Η μπίζνα της παπαρούνας

Η μπίζνα της παπαρούνας: Οι Ταλιμπάν και τα ναρκωτικά

Μπορεί οι Ταλιμπάν να υποσχέθηκαν όταν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν ότι θα σταματήσουν την παραγωγή της, τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι σε όλες τις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους, η καλλιέργεια και η διακίνηση παπαρούνας συνεχιζόταν κανονικά.

Εξάλλου το 1998 οι εκτάσεις καλλιέργειας παπαρούνας αριθμούσαν σε 41.000 εκτάρια, ενώ δύο χρόνια αργότερα εκτινάχθηκαν σε 64.000 εκτάρια, περίοδο που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν ξανά στην ηγεσία της χώρας, χωρίς να έχουν σταματήσει από τότε καθόλου την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού.

Η μπίζνα της παπαρούνας

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Αφγανιστάν είναι ο κορυφαίος παραγωγός οπίου παγκοσμίως. Μόνο η εγχώρια παραγωγή ισοδυναμεί με το 80% των διεθνών αποθεμάτων και η διακίνηση της απαρτίζει έως και το 11% της εθνικής οικονομίας του Αφγανιστάν, με βάσει τα στοιχεία του 2018.

Τα ετήσια έσοδα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, όπως αναφέρει αναλυτικά ρεπορτάζ του BBC, από τη βαριά βιομηχανία των ναρκωτικών κυμαίνονται από 100 έως 400 εκατ. δολάρια Αυτό το ποσό από μόνο του αποτελεί περίπου το 60% των συνολικών εσόδων της οργάνωσης. Ακόμα και την περίοδο του ελέγχου της χώρας από τα αμερικανικά στρατεύματα, οι εκδιωγμένοι στα βουνά Ταλιμπάν συνέχιζαν την παραγωγή και διακίνηση παράνομα, έχοντας χάσει σημαντικό ποσοστό των εσόδων τους. Η μπίζνα της παπαρούνας

Σύμφωνα με το State Department, τα κέρδη των Ταλιμπάν από την καλλιέργεια και την διακίνηση της παπαρούνας διασφαλίζεται μέσω της φορολόγησης (10%) της παραγωγής των 120.000 περίπου αγροτών της χώρας ενώ παράλληλα ελέγχονται οι γραμμές διακίνησης και εξαγωγής. Έσοδα καταφέρνουν να έχουν οι Ταλιμπάν και από τα εργαστήρια, τα οποία μετατρέπουν το όπιο σε ηρωίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments