Διεθνή

Συμφωνία AUKUS: Στην αντεπίθεση ο Μακρόν – Συνεργασία με Ινδία

Συμφωνία AUKUS: Στην αντεπίθεση ο Μακρόν – Συνεργασία με Ινδία
Συμφωνία AUKUS: Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν με τον Ινδό ομόλογό του προκειμένου να συνεργαστούν οι δύο χώρες. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών οι δύο χώρες θα εφαρμόσουν «μια πραγματικά πολυμερή διεθνή τάξη».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν με τον Ινδό ομόλογό του προκειμένου να συνεργαστούν οι δύο χώρες στον απόηχο της συμφωνίας AUKUS. Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών οι δύο χώρες θα εφαρμόσουν «μια πραγματικά πολυμερή διεθνή τάξη».

Τι συμφώνησαν

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο κ. Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σοκ από την απώλεια του συμβολαίου με την Αυστραλία

Λόγα εισκοσιτετράωρα πριν από το σοκ από την απώλεια του γιγαντιαίου συμβολαίου με την Αυστραλία ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εμμανουέλ Μακρόν, αναρωτήθηκε σήμερα γιατί θα πρέπει να εξασφαλίζουν την άμυνα της Ευρώπης οι ΗΠΑ. “Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, έχουμε την τεχνογνωσία, τα οικονομικά μέσα και την ικανότητα” τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France24.

 Γαλλία: Ανακάλεσε τους πρέσβεις από ΗΠΑ και Αυστραλία

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της για την συμφωνία AUKUS, η Γαλλία περνά στην αντεπίθεση. Την Πέμπτη οι ηγέτες των ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία προχώρησαν στην συνομολόγηση μίας συμμαχίας εθνικής ασφάλειας (AUKUS).

Αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρεσβευτές της χώρας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις. Με αυτό το τρόπο η Γαλλία περνά στην αντεπίθεση.

Αφορμή για την ανάκληση των διπλωματών ήταν η «εξαιρετικής σοβαρότητας» ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που οδήγησε στην ακύρωση, εκ μέρους της Αυστραλίας, της σύμβασης για την προμήθεια υποβρυχίων από τη Γαλλία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισα να ανακαλέσω αμέσως στο Παρίσι για διαβουλεύσεις τους δύο πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Αυτή η ασυνήθιστη απόφαση δικαιολογείται από την ασυνήθιστη σοβαρότητα των ανακοινώσεων που έγιναν στις 15 Σεπτεμβρίου από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments