Πολιτισμός

Έκθεση Body Worlds: Ένα κάλεσμα για γνωριμία με το σώμα μας

Έκθεση Body Worlds: Ένα κάλεσμα για γνωριμία με το σώμα μας
Έκθεση Body Worlds: Διαθέτει πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν διατηρηθεί μέσω «πλαστινοποίησης».

Η έκθεση Body Worlds δείχνει με θάρρος το ανθρώπινο σώμα χωρίς το «ένδυμα» του δέρματος, και αντιμετωπίζει τη φθορά όχι ως κάτι μακάβριο, αλλά διδακτικό. Πρόκειται για μία από τις πιο σπουδαίες, επιτυχημένες εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, προσελκύοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια επισκέπτες σε πάνω από 140 πόλεις της Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Τώρα θα έχει την ευκαιρία να την ανακαλύψει και το κοινό της Αθήνας.

Εκθεση Body Worlds: Έκθεση σωμάτων με τη μέθοδο της «πλαστινοποίησης»

Το «Body Worlds» διαθέτει πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν διατηρηθεί μέσω «πλαστινοποίησης», μιας μεθόδου διατήρησης του ιστού του σώματος που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970. Πρόκειται για το προϊόν της έρευνας του Γερμανού γιατρού φον Χάγκενς, που είναι διάσημος για το πρωτοποριακό έργο του στη διατήρηση του σώματος. Εκτίθενται πραγματικά ανθρώπινα δείγματα, καθώς και «πλαστινοποιημένα» μεμονωμένα όργανα, και ο τρόπος της συντήρησής τους δίνει μια πλήρη εικόνα για την ανατομία και τη φυσιολογία του σώματός μας. Εκθεση Body Worlds

Εκτός από τις λειτουργίες των οργάνων, οι κοινές ασθένειες περιγράφονται με εύκολο τρόπο, συγκρίνοντας υγιή και προσβεβλημένα όργανα, αγγεία και ιστούς. Δείχνουν τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο ασθενειών και εθισμών, όπως η κατανάλωση καπνού ή αλκοόλ και καταδεικνύουν τον μηχανικό τρόπο λειτουργίας των τεχνητών αρθρώσεων γόνατος ή ισχίου. Μεμονωμένα δείγματα χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση υγιών και ασθενών οργάνων, δηλαδή ενός υγιούς πνεύμονα με αυτόν του καπνιστή, για να τονιστεί η σημασία του υγιούς τρόπου ζωής.

Ο πρωταρχικός στόχος των δημιουργών της έκθεσης, της δρος Αντζελίνα Ουόλεϊ και του δρος Γκούντερ φον Χάγκενς, είναι η φροντίδα της ανθρώπινης υγείας. Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει το κοινό να εξοικειωθεί με τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, και να εκθέσει παραστατικά τις επιπτώσεις του υγιούς και ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Απευθύνεται σε όλους όσοι δεν διαθέτουν ειδικές ιατρικές γνώσεις, και βοηθάει τους επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν αφενός πόσο ευάλωτοι είμαστε και αφετέρου να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος.

Εκθεση Body Worlds

Εκθεση Body Worlds: Πως την εξέλαβε το κοινό

Όσον αφορά τις συνέπειες που επέφερε η παρακολούθηση της έκθεσης σε προσωπικό επίπεδο, το 68% των ερωτηθέντων αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στη σωματική του υγεία στο μέλλον, το 23% ήταν πιο πρόθυμο να δωρίσει όργανα αφού είδε την έκθεση, το 22% θα μπορούσε κάλλιστα να φανταστεί ότι θα δωρίσει το σώμα του για πλαστινοποίηση μετά τον θάνατο, το 32% δήλωσε ότι θα συμφωνούσε πιο εύκολα «το άψυχο σώμα του να ανοίξει για αυτοψία, για να προσδιοριστούν τα αίτια του θανάτου» και το 74% πως θα συνεχίσει να ασχολείται με την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε από τις εκθέσεις για αρκετό καιρό.

Μια επόμενη έρευνα επισκεπτών στη Βιέννη που πραγματοποιήθηκε έξι μήνες μετά το τέλος της έκθεσης, έδειξε σαφώς ότι ένα σημαντικό ποσοστό επισκεπτών άλλαξε πραγματικά τα πρότυπα συμπεριφοράς του για να ζήσει μια πιο υγιεινή ζωή: Το 9% των επισκεπτών δήλωσε ότι είχε καπνίσει λιγότερο και κατανάλωνε λιγότερο αλκοόλ, το 33% ακολούθησε μια πιο υγιεινή διατροφή, το 25% ασχολήθηκε με περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες και το 14% έγινε πιο ευαισθητοποιημένο για το σώμα του.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Διάρκεια έκθεσης: 24/9/21- 9/1/22.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments