Οικονομία

Κωστής Χατζηδάκης: Επιδόματα, νταντάδες της γειτονιάς, γονικές άδειες για την ενίσχυση του δημογραφικού

Κωστής Χατζηδάκης: Επιδόματα, νταντάδες της γειτονιάς, γονικές άδειες για την ενίσχυση του δημογραφικού
Κωστής Χατζηδάκης: Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dubravka Suica, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dubravka Suica, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Ο αρμόδιος υπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα επιδόματα όπως το επίδομα γέννας στα νέα ζευγάρια, στο νέο πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς αλλά και το νέο νομοσχέδιο με την ενίσχυση των γονικών παροχών όπως η αύξηση των αδειών στις περιπτώσεις γέννησης ενός παιδιού.

Τι δήλωσε ο κ.Χατζηδάκης για το επίδομα 2.000 ευρώ και τις νταντάδες της γειτονιάς

«Τα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας δεν είναι μόνο κοινωνική πολιτική. Είναι και εθνική πολιτική, διότι συνδέονται και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ένα τέτοιο μέτρο είναι οι λεγόμενες «νταντάδες της γειτονιάς» που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που πέρασαν στο πλαίσιο του εργασιακού νόμου για την διεύρυνση των γονικών αδειών» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τι δήλωσε η αρμόδια αντιπρόεδρος κ. Dubravka Suica

«Η συνάντηση με τον υπουργό και την υφυπουργό ήταν πολύ σημαντική. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο δημογραφικό, όπως γνωρίζετε το χαρτοφυλάκιο μου είναι η Δημοκρατία και η Δημογραφία. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη δημογραφική αλλαγή. Αυτό το υπουργείο, βοηθά τις οικογένειες να συμφιλιώσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή και λαμβάνει μέτρα προκειμένου να βελτιώσει τη θέση των οικογενειών. Γνωρίζουμε ότι το δημογραφικό εντάσσεται στις εθνικές αρμοδιότητες αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να συνδράμουμε τις χώρες – μέλη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπως και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Απευθύνουμε επίσης πρόσκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στο συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης προκειμένου να συζητήσουμε τις ελπίδες, τις ιδέες, τις ανησυχίες, τους φόβους αν θέλετε για το μέλλον της Ευρώπης».

Συρεγγέλα για το πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς”

Η κα Συρεγγέλα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα που υλοποιεί το υπουργείο, όπως το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που αφορά στην οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους ηλικίας από 2 μηνών έως και 2,5 ετών και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 που θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα. Η υφυπουργός έκανε μνεία και στην άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών που θεσπίστηκε με τον νέο εργασιακό νόμο, καθώς και στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις.

Ποιους αφορά το επίδομα γέννας

Για το επίδομα γέννας σε σχέση με όσα παιδιά γεννήθηκαν από την 1 Ιανουαρίου και εφεξής, οι γονείς υποβάλλουν αίτηση, μετά την αποδοχή της οποίας, το επίδομα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ, ενώ είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο για χρέη σε δημόσιο και τράπεζες. Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος καθορίζεται κατά τρόπο που καθιστά τη χορήγησή του σχεδόν οριζόντια, με παράλληλη ειδική μέριμνα κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών. Το συγκεκριμένο επίδομα έχει στόχο να αναχαιτίσει και να αντιστρέψει τις συνεχείς πτώσεις που παρουσίαζε ο δείκτης γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που οδηγούσε σε γήρανση του πληθυσμού, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο σύζυγος ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης της μητέρας του παιδιού εργάζεται στο εξωτερικό. Δικαιούται η μητέρα το επίδομα γέννησης;

Η εργασία του συζύγου ή του έτερου μέρους του συμφώνου συμβίωσης στο εξωτερικό δεν αποτελεί κώλυμα για τη λήψη του επιδόματος. Ο σύζυγος ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης, όμως, πρέπει να διαθέτει Ελληνικό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments