Ελλάδα

Eurostat: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό εξαρτώμενων ηλικιωμένων από νεότερους

Eurostat: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό εξαρτώμενων ηλικιωμένων από νεότερους
Eurostat: Η αναλογία συνταξιούχων - εργαζομένων έχει επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια.

Το δημογραφικό θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με έκθεση της Eurostat η Ελλάδα καταγράφεται στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εξάρτησης των ηλικιωμένων από τους νεότερους, δηλαδή πρακτικά με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων άνω των 65 ετών σε αναλογία με τους εργαζόμενους.

Η αναλογία συνταξιούχων – εργαζομένων έχει επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια, παρά το ότι πολλοί προσδοκούσαν πως η ευμάρεια της νεόκοπης Ευρωζώνης θα βοηθούσε στο να αυξηθεί το ποσοστό των γεννήσεων. Το 2001, σε κάθε ηλικιωμένο άνω των 65 ετών αναλογούσαν περίπου 4 εργαζόμενοι και κάθε είδους σκέψη ή προβληματισμός για τις αντοχές των συνταξιοδοτικών συστημάτων περιοριζόταν σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Eurostat

Πλέον, 20 χρόνια μετά, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με τη μείωση των γεννήσεων, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική τάση και οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους: σε κάθε συνταξιούχο αναλογούν πια κάτι λιγότερο από 3 εργαζόμενοι.

Eurostat: Η Ευρυτανία είναι η πιο γηρασμένη Περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σημαντικό στοιχεία αποτελεί επίσης ότι η Ευρυτανία έχει τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την 1η Ιανουαρίου 2020, στην Ευρυτανία ο λεγόμενος δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων (old-age dependency ratio), που μετρά το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών σε σχέση με τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών, ανερχόταν στο 78,3%, ενώ στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν υψηλότερα από το 40% έναντι 34,8% κατά μέσο στην ΕΕ.

Eurostat

Στο σύνολο της ΕΕ, ο δείκτης αυξήθηκε σημαντικά την τελευταία 20ετία, καθώς το 2001 ανερχόταν στο 25,9%, δηλαδή σε κάθε άτομο άνω των 65 ετών αντιστοιχούσαν περίπου τέσσερα άτομα σε εργάσιμη ηλικία, ενώ το 2021 αντιστοιχούσαν περίπου τρία άτομα.

Εκτός από την Ελλάδα, μεγάλο πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού έχουν η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία και η Ανατολική Γερμανία. Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως σε αγροτικές, ορεινές ή σχετικά απομακρυσμένες περιοχές, τις οποίες εγκατέλειψαν οι νέοι για να ψάξουν απασχόληση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments