Διεθνή

Τατάρ για Nautical Geo: Η στάση της Τουρκίας ήταν η κατάλληλη

Τατάρ για Nautical Geo: Η στάση της Τουρκίας ήταν η κατάλληλη
Τατάρ για Nautical Geo: Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε για την στάση της Κύπρου και της Ελλάδας σχετικά με το θέμα των υδρογονανθράκων.

O Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μίλησε για το Nautical Geo, το οποίο την Δευτέρα παρεμποδίστηκε από την Τουρκία. Ο Τουρκοκύπριος έλαβε στάση υπέρ της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ενέργεια είναι λάθος.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως η στάση της Τουρκίας με την φημολογούμενη παρεμπόδιση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, ήταν κατάλληλη και «η τουρκική πλευρά έδειξε πόσο σοβαρή είναι σε αυτά τα θέματα».

“Η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι σωστή”

Υποστήριξε ότι «η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι σωστή», προσθέτοντας ότι «τέτοιες εργασίες είναι επικίνδυνες χωρίς συμφωνία στην Κύπρο». Επιπρόσθετα, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση συμπεριφέρθηκε ωσάν η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία να ανήκει μόνο στον εαυτό της και πραγματοποίησε δραστηριότητες αγνοώντας τον τουρκοκυπριακό λαό» και πως «αυτό ήταν μια μεγάλη αδικία». Ανέφερε, επίσης, πως «αν και δεν υπάρχει συμφωνία στην Κύπρο, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί εδώ».

Πρόσθεσε ότι «η τουρκική πλευρά υπερασπίστηκε τα δύο κράτη με βάση την κυριαρχική ισότητα στην Κύπρο, όπως απαιτείται από τη νέα πολιτική, και αυτό το εξέφρασε σε κάθε πλατφόρμα». «Χωρίς συμφωνία στην Κύπρο, πώς γίνεται οι Ελληνοκύπριοι να διαχειρίζονται όλα τα πλούτη του νησιού σαν να τους ανήκουν, χρησιμοποιώντας την Κυπριακή Δημοκρατία που κατέλαβαν; Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να μείνει μακριά από τέτοιες δραστηριότητες (μονομερείς εργασίες γεώτρησης) προκειμένου να μην αυξηθεί η ένταση. Και οι χώρες που συνεργάζονται μαζί τους πρέπει να λάβουν υπόψη και αυτά που λέμε εμείς.

Διαφορετικά, ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μας με την Τουρκία, θα πρέπει να κάνουμε παρόμοια βήματα. Θα είναι στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε τέτοιες εργασίες (εξερεύνηση υδρογονανθράκων) προστατεύοντας τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα.  Η πλευρά που προκαλεί είναι ο ελληνοκυπριακός τομέας», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.

Τατάρ: «Όλοι γνωρίζουμε πώς προσπάθησαν ύπουλα να μας πάρουν την Κύπρο από τα χέρια μας»

Ειδικότερα, ο Τατάρ, υποστήριξε ότι «οι Ε/Κ δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τ/Κ, αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια». Ισχυρίστηκε ακόμη πως ο μόνος στόχος της Ε/κ πλευράς είναι η «Ένωση» της Κύπρου με την Ελλάδα. «Όλοι γνωρίζουμε πώς προσπάθησαν ύπουλα να μας πάρουν την Κύπρο από τα χέρια μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι τέλους.

«Υπάρχει τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι η ΤΔΒΚ. Αυτό το κράτος οφείλει την κυριαρχία και την ύπαρξή του στο δίκαιο αγώνα του Τ/κ λαού. Εάν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, αυτό οφείλεται στην παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί. Διαφορετικά, η αιματοχυσία θα συνεχιζόταν. Αλλά τώρα υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο από το 1974. Κανείς δεν αιμορραγεί. Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί. Τον ενδιαφέρει πολύ τον τ/κ λαό αυτό.

Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τους Τ/Κ και τους Ε/Κ. Είναι ένα ζήτημα που οδηγεί στη δημιουργία ισορροπιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία αποτελεί μία από τις πλευρές στην Κύπρο. Η παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί στην Κύπρο. Διαφορετικά, τα παιχνίδια που παίζονται στο Αιγαίο θα παιχτούν και στην ανατολική Μεσόγειο. Οι προθέσεις τους είναι ήδη ξεκάθαρες», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments