Διεθνή

Τουρκία προκλήσεις: Νέα παρενόχληση του Nautical Geo στην Κύπρο

Τουρκία προκλήσεις: Νέα παρενόχληση του Nautical Geo στην Κύπρο
Τουρκία προκλήσεις: Η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώθηκε για άλλη μία φορά μετά την νέα παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους από την Άγκυρα.

Μετά την έκδοση παράνομης NAVTEX  που αφορούσε δέσμευση περιοχής και ναυτικές ασκήσεις  η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις. Οι Τούρκοι θέλουν να διατηρήσουν την ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι επιχειρεί η Άγκυρα, παρενοχλώντας εκ νέου το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική φρεγάτα ζήτησε από το σκάφος, με σημαία Μάλτας, να απομακρυνθεί από το δυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, που πραγματοποιούσε έρευνες. Η παρενόχληση έγινε δια ασυρμάτου από τουρκικά πλοία, ενώ η φρεγάτα μετέδωσε μήνυμα, ζητώντας την απομάκρυνση του ερευνητικού, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ανάλογο περιστατικό είχε γίνει και στα ανατολικά της Κρήτης. Πάντως, όπως και στην Κρήτη, ο Γάλλος κυβερνήτης του σκάφους αγνόησε το μήνυμα των Τούρκων, τόνισε ότι υπάρχει νόμιμη Navtex από τις αρχές της Κύπρου και συνέχισε κανονικά τις έρευνες.

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη νέα παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo που έγινε από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επιρρίπτει εκ των προτέρων την ευθύνη σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Τουρκία απειλεί ευθέως με θερμό επεισόδιο όπως σαφώς προκύπτει από την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία επιχειρεί να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που… προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που αφορούν τις έρευνες του Nautical Geo για τη χαρτογράφηση της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med. Τουρκία

Ταυτόχρονα η Τουρκία δεν περιορίζεται στα λόγια. Όπως έγινε χθες Σάββατο γνωστό, την Πέμπτη το πρωί στην Ικαρία με ευθύνη της Τουρκίας φτάσαμε μια ανάσα από ατύχημα, με θύμα τότε τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των αερομαχιών Τούρκος πιλότος μαχητικού προχώρησε σε επικίνδυνη διασταύρωση με ελληνικό F-16 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments