Οικονομία

ΕΦΚΑ: Μέχρι τέλος του έτους η υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων

ΕΦΚΑ: Μέχρι τέλος του έτους η υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων
ΕΦΚΑ: Με τροπολογία του υπουργείο Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ άλλων ρυθμίζεται η προθεσμία για την υπαγωγή στις 120 δόσεις του ΕΦΚΑ.

Με τροπολογία του υπουργείο Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ άλλων ρυθμίζεται η προθεσμία για την υπαγωγή στις 120 δόσεις του ΕΦΚΑ.

Έτσι, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 η προθεσμία για τους ελεύθερους επαγγελματίες οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να ενταχθούν στο δεύτερο στάδιο ρύθμισης (έως 120 δόσεις).

Η προαναφερόμενη λήξη αφορά σε οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η υποβολή της αίτησης στο ΚΕΑΟ (μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών).

Το πρώτο στάδιο προβλέπει την υποβολή αιτήματος προσδιορισμού-επανυπολογισμού των οφειλών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του Φορέα (www.efka.gov.gr), ενώ στο δεύτερο στάδιο προβλέπει την υποβολή αιτήματος ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Ποιες άλλες προβλέψεις περιλαμβάνονται

Κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021, θεσμοθετούνται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας εποχιακά απασχολούμενων στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού. Προβλέπεται ειδικότερα ότι μειώνεται από 100 σε 50 ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του τακτικού επιδόματος ανεργίας.

  • Θεσπίζεται επιβράβευση με τη μορφή μπόνους για τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ που απασχολούνται στην υποστήριξη της εξυπηρέτησης πελατών μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 1555, εφόσον επιτυγχάνουν ποσοτικούς στόχους επίλυσης ζητημάτων ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Παράλληλα, επεκτείνεται για το 2022 η επιβράβευση των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ βάσει ποσοτικών στόχων εκκαθάρισης συντάξεων. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και η ταχύτερη εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.
ΕΦΚΑ
  • Προβλέπεται τεχνικά η αποτύπωση των ετήσιων δαπανών ύψους 0,5% του ΑΕΠ για τη συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις και για κοινωνικές πολιτικές, ώστε να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, διατηρώντας στο ακέραιο τις παροχές προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς και ως προς τις άλλες δαπάνες κοινωνικής προστασίας που προβλέπονται από τη συγκεκριμένη διάταξη.
  • Τέλος, με την ίδια τροπολογία, αίρεται το κώλυμα εγγραφής στα Μητρώα του ΟΑΕΔ για τους ρητινοκαλλιεργητές των πληττόμενων περιοχών της Εύβοιας που έχουν την ιδιότητα του μέλους δασικού-αγροτικού συνεταιρισμού, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ωφελήματα που απορρέουν από την εγγραφή στο Μητρώο, υπό τον όρο ότι δεν ασκούν δραστηριότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments