Ελλάδα

Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιοι δεν την χρειάζονται

Τρίτη δόση εμβολίου: Ποιοι δεν την χρειάζονται
Τρίτη δόση εμβολίου: Ήδη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για την αναμνηστική δόση με τις παρενέργειες να μοιάζουν με εκείνες της δεύτερης δόσης.

Η τρίτη δόση του εμβολίου γίνεται πέρα από τους ανοσοκατεσταλμένους και για τον γενικό πληθυσμό από 50 και άνω.Την Πέμπτη από τα συνολικά 2.601  νέα κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 548  κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 404.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση για όσους είναι άνω των 50 ετών. Οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς οι εμβολιασμένοι με την τρίτη δόση του σκευάσματος κατά του κορωνοϊού έχουν φτάσει τους 177.107.

Ποιοι δεν χρειάζονται την τρίτη δόση

Μια μεγάλη μερίδα πολιτών δεν θα χρειαστεί να λάβει την επιπλέον δόση. Αυτοί είναι όσοι έχουν νοσήσει και ξεπεράσει τη νόσο Covid-19 και έχουν κάνει στη συνέχεια και τουλάχιστον μία ακόμη δόση εμβολίου. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου που προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση την περασμένη Δευτέρα (11/10), λέγοντας:

“Η νόσηση, όταν συνοδεύεται και από μία δόση εμβολίου, επιτυγχάνει καλή ανοσία και είναι εντάξει. Αυτά τα άτομα, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου. Μέχρι τώρα τα δεδομένα λένε ότι η φυσική ανοσία μπορεί να κρατάει έως και ένα χρόνο. Επομένως, αυτή η ανοσία αν έχει ενισχυθεί και με τη μία δόση εμβολίου, είναι διαρκείας. Μπορεί βέβαια αυτό σε ένα εξάμηνο να αναθεωρηθεί και να πούνε ότι πρέπει να γίνει και τρίτη δόση. Αυτό που λέμε, είναι ό,τι ισχύει με τα μέχρι τώρα δεδομένα”, σημειώνει η Καθηγήτρια κα. Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: Πολύ καλή ανοσία με μία μόνο δόση εμβολίου, όσοι έχουν νοσήσει

Η κυρία Θεοδωρίδου διευκρινίζει πως για τα άτομα που κόλλησαν Covid-19, ανεξάρτητα εάν είχαν κάνει πριν από τη νόσησή τους μία ή δύο δόσεις εμβολίου, θα χρειαστεί μετά από έξι μήνες να κάνουν εμβόλιο, όχι, όμως, και άλλη αναμνηστική δόση στη συνέχεια, καθώς έχουν πολύ καλή ανοσία. Και μάλιστα καλύτερα από όσους εμβολιάστηκαν μόνο, χωρίς να κολλήσουν Covid-19.

“Με τη σειρά των δύο εμβολίων μόνο, χωρίς νόσηση, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ανοσία ακόμη και ένα χρόνο. Γι’ αυτό λέμε η τρίτη δόση να γίνεται μετά από έξι μήνες και μέχρι ένα χρόνο. Μόνο η νόσηση, χωρίς εμβολιασμό, δίνει σίγουρα ανοσία έξι μήνες μέχρι και ένα χρόνο. Με νόσηση και ένα εμβόλιο σίγουρα έχουμε καλή ανοσία μέχρι και ίσως πάνω από ένα χρόνο, με τη ενίσχυση που δίνει το εμβόλιο. Μπορεί μεταγενέστερα να φτάσει πολύ περισσότερο, το οποίο δεν το ξέρουμε ακόμα, γιατί το εμβόλιο το έχουμε μόνο 10 μήνες”, λέει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η οδηγία αυτή ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, όπου οι επιστήμονες ενημερώνουν τους πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να περιμένουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα, για το πότε και εάν θα χρειαστούν ενισχυτική δόση.

Μικρότερος ο κίνδυνος μόλυνσης με την τρίτη δόση

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα άτομα που έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έχουν κάνει τις δύο δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα με ιστορικό νόσησης, θα πρέπει να κάνουν μία δόση εμβολίου ανεξάρτητα αν είχαν εμβολιαστεί πριν. Εφόσον μετά τη νόσηση με κοροναϊό έκαναν μία ή δύο δόσεις του εμβολίου, τότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετη.

Τρίτη δόση για όλους

Μιλώντας, ο κ. Τσάκρης, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ  τόνισε ότι σιγά – σιγά όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, καθώς μελέτες δείχνουν ότι έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση η προστασία μειώνεται.

«Η τρίτη δόση θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας σε αυτό το πέμπτο επιδημικό κύμα, αν έχουμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εμβολιασμένο θα έχουμε μικρότερες επιπτώσεις και μικρότερα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Τσακρής.

Για τους εμβολιασμούς από κινητές μονάδες τη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια προκειμένου να ανατραπούν τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά. Εξήγησε ότι χώρες με υψηλά εμβολιαστικά επίπεδα παρότι κάποιες έχουν πολλά κρούσματα, οι επιπτώσεις από την εξέλιξη της πανδημίας βαίνουν μειούμενες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments