Διεθνή

Μπάιντεν: Ο Κόλιν Πάουελ ενσάρκωνε τα ύψιστα ιδανικά της διπλωματίας

Μπάιντεν: Ο Κόλιν Πάουελ ενσάρκωνε τα ύψιστα ιδανικά της διπλωματίας
Τζο Μπάιντεν: Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε σχετικά με τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ από κορωνοϊό λέγοντας πως ενσάρκωνε ύψιστα ιδανικά.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε σχετικά με τον Κόλιν Πάουελ, ο οποίος πέθανε από κορωνοϊό.  Ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι είναι ένας «πατριώτης» και «παιδί μεταναστών», «ενσάρκωνε τα υψηλότερα ιδανικά της διπλωματίας και του στρατού. Ήταν πάνω από όλα αφοσιωμένος στη δύναμη και την ασφάλεια του έθνους μας».

Πιο συγκεκριμένα, ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Γ. Μπους και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ο οποίος πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ενσάρκωνε «τα ύψιστα ιδανικά της διπλωματίας και του στρατού», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Τι ανέφερε ο Μπάιντεν για τον Πάουελ

Ο πρώην στρατιωτικός ήταν «ένας πατριώτης απαράμιλλης τιμής και αξιοπρέπειας» αλλά και «ένας αγαπητός φίλος», συνέχισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου. Ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος πέθανε από επιπλοκές της Covid-19, «είχε θέσει επανειλημμένα τη χώρα πάνω από τον εαυτό του, πάνω από κόμματα, πάνω από ο,τιδήποτε άλλο» και «με αυτό κέρδισε τον σεβασμό του αμερικανικού λαού».

Είχε αποστασιοποιηθεί από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από το 2008, υποστηρίζοντας τις υποψηφιότητες του Μπαράκ Ομπάμα, της Χίλαρι Κλίντον, και στη συνέχεια του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος του είπε ότι του είναι «αιώνια ευγνώμων». «Σπάζοντας επανειλημμένα φυλευτικούς φραγμούς, ανοίγοντας νέους ορίζοντας σε άλλους να ακολουθήσουν», αφοσίωσε όλη του τη ζωή επενδύοντας στην «επόμενη γενιά ηγετών», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Λίγα λόγια για τον Κόλιν Πάουελ

Ο Κόλιν Πάουελ γεννήθηκε το 1937 και πριν ασχοληθεί με την πολιτική έκανε καριέρα στον αμερικανικό στρατό φτάνοντας στο βαθμό του στρατηγού και την αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα κυρίως από τον κόσμο της Αριστεράς αποκλήθηκε ως το «γεράκι του πολέμου», σε αντίθεση με τους αμερικανούς που τον αποκαλούσαν «απρόθυμο πολεμιστή».

Με το βαθμό του ταγματάρχη ο Κόλιν Πάουλ υπηρέτησε ως διοικητής τάγματος πεζικού του Νότιου Βιετνάμ από τον Δεκέμβριο του 1962 έως τον Νοέμβριο του 1963. Αποχώρησε λόγω τραυματισμού και επέστρεψε στο Βιετνάμ τον Ιούνιο του 1968.

Στη δεύτερη θητεία του στο Βιετνάμ σώθηκε από θαύμα καθώς στις 16 Νοεμβρίου 1968, ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Πάουελ συνετρίβη. Ο ίδιος τραυματίστηκε και για τις προσπάθειές του να σώσει τους συναδέλφους του και τον στρατηγό Charles M. Gettys, του απονεμήθηκε μετάλλιο ανδρείας.

Στον Πάουελ είχε ανατεθεί να ερευνήσει τις αναφορές για τη σφαγή του My Lai από τις αμερικανικές δυνάμεις και το πόρισμά του ήταν αθωωτικό για τους εμπλεκόμενους αμερικανούς στρατιωτικούς στη σφαγή, γεγονός για το οποίο επικρίθηκε και πολλά χρόνια αργότερα, το 2004 θα πει ότι σε μια συνέντευξη της στην εκπομπή του Λάρυ Κίνγν στο CNN, ο Πάουελ «στον πόλεμο, συμβαίνουν φρικτά πράγματα ξανά και ξανά, αλλά πρέπει να αποδοκιμαστούν».

Ανοίγει ο δρόμος για την είσοδό του στην πολιτική

Η στρατιωτική θητεία του Κόλιν Πάουελ στο Βιετνάμ του άνοιξε το δρόμο για την είσοδο αργότερα στην πολιτική. Αρχικά το 1972, κέρδισε υποτροφία του Λευκού Οίκου στο Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια της προεδρίας Νίξον και ήρθε σε επαφή με πολιτικούς των Ρεπουμπλικανών που αργότερα υπηρέτησαν και στις κυβερνήσεις Ρήγκαν.

Το 1973 προήχθη σε αντισυνταγματάρχη και διοίκησε στρατεύματα στην Κορέα. Το 1974 επέστρεψε στην Ουάσιγκτον ως αναλυτής στο Υπουργείο Άμυνας και προήχθη σε συνταγματάρχη. Η ανοδική του πορεία στο στρατό των ΗΠΑ συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια με διαρκείς προαγωγές στο βαθμό και με την κατοχή υψηλόβαθμων θέσεων στο υπουργείο Άμυνας, αρχικά από τον Τζίμι Κάρτερ το 1977.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments