Πολιτική

Δένδιας: Υπερήφανοι πάντα για τις ιστορικές επιλογές της χώρας μας

Δένδιας: Υπερήφανοι πάντα για τις ιστορικές επιλογές της χώρας μας
Δένδιας: «28η Οκτωβρίου: Ημέρα μνήμης για όσους πολέμησαν για την Ελευθερία της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«28η Οκτωβρίου: Ημέρα μνήμης για όσους πολέμησαν για την Ελευθερία της Ελλάδας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Υπερήφανοι πάντα για τις ιστορικές επιλογές της χώρας μας».

Δένδιας: 28η Οκτωβρίου: Μία από τις «χρυσές» σελίδες ιστορίας της χώρας

Την 28η Οκτωβρίου η Ελλάδα τιμά το περήφανο «όχι» στον Ιταλό κατακτητή, που έφτασε στη χώρα μας περιμένοντας μία εύκολη κατάκτηση, έφυγε όμως ταπεινωμένος και χρειάστηκε η παρέμβαση των Γερμανών, για να πέσει η ηρωική ελληνική αντίσταση και να οδηγήσει μετά στην επώδυνη κατοχή, που άφησε πίσω της μόνο πόνο και θάνατο. Δένδιας

Στις 12 Οκτωβρίου μάλιστα η χώρα γιόρτασε την ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς.

28η Οκτωβρίου: Πότε γιορτάστηκε πρώτη φορά η επέτειος

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο. Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες όμως δεν παρενέβησαν. Δένδιας

Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου. Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments