Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 01/11: Φόβοι για την αύξηση κρουσμάτων

Κρούσματα σήμερα 01/11: Φόβοι για την αύξηση κρουσμάτων
Κρούσματα σήμερα 01/11: Μεγάλη ανησυχία εκδηλώνεται μέσω των επιστημόνων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης κρουσμάτων και διασωληνωμένων.

Τα κρούσματα για σήμερα 01/11 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Κυριακή τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.727, εκ των οποίων τα 537 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 447 νέες λοιμώξεις. 

Σε εφαρμογή έχει τεθεί πλέον το πακέτο μέτρων που δίνει ανάσα κανονικότητας στους εμβολιασμένους, ενώ οι κυβερνώντες μελετούν νέο πακέτο μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Παρόλα αυτά οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό πίεση και ήδη οι ειδικοί ανησυχούν λόγω της παράλληλης αύξησης των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων. Κρούσματα σήμερα 24/10

Τα μέτρα που βρίσκονται εκ νέου στο τραπέζι

Στην σκιά της αναζωπύρωσης της πανδημίας, έχουν επιστρέψει στο «τραπέζι» των ειδικών οι συζητήσεις για νέα μέτρα που θα αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη. Κρούσματα σήμερα 24/10

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ εξετάζονται τα εξής:

  • Αυστηροποίηση των ελέγχων στην εστίαση και τη διασκέδαση ώστε να διασφαλιστεί ότι ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμών και ότι όντως ανήκουν στους πελάτες που εισέρχονται κλειστούς χώρους. «Σαφάρι» ελέγχων στους μικτούς ανοιχτούς χώρους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις με νάιλον μετατρέπονται σε εσωτερικοί.
  • Αύξηση των rapid test από ένα σε δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πάντα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
  • Συνεχίζεται παράλληλα η «μάχη» της πειθούς για την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων. Παράλληλα ενισχύεται με δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα το δημόσιο σύστημα Υγείας με τη θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων αναγκών.

Γιαννάκος: Γεμίζει ράντζα το Αττικόν

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο της ΠΟΕΔΗΝ, χθες, κατά την εφημερία στο Αττικό προσήλθαν 111 περιστατικά κορωνοϊού και έγιναν 17 εισαγωγές. Συνολικά στο ΑΤΤΙΚΟ νοσηλεύονται 60 ασθενείς με κορωνοϊό. Η αύξηση την τελευταία εβδομάδα ήταν ραγδαία, καθώς στις κλινικές Covid, από 25 άτομα που νοσηλεύονταν την περασμένη εβδομάδα φθάσαμε στους 60 ασθενείς. Την ίδια ώρα στις ΜΕΘ με Covid, ενώ η πανδημία φουντώνει, νοσηλεύονται 9 ασθενείς από 3 ασθενείς τη περασμένη εβδομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ότι η χθεσινή εφημερεία του ΑΤΤΙΚΟΥ θύμισε προ covid-19 εποχές ως προς τις εισαγωγές και τα ράντζα. Εισήχθησαν 190 συνολικά ασθενείς και αναπτύχθηκαν 80 ράντζα, με αποτέλεσμα να γεμίσουν οι διάδρομοι των κλινικών.

«Ο κορωνοϊός χτυπάει το κίνημα των αγανακτισμένων της μάσκας. Η κανονικότητα έβγαλε ξανά στο φως τις παθογένειες των νοσοκομείων.», είπε ο κ. Γιαννακός εκφράζοντας την αντίθεσή του στο μέτρο του Δακτυλίου λέγοντας ότι έχει σαν αποτέλεσμα να στοιβάζεται ο κόσμος στο Μετρό. «Αλήθεια τον δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας τι τον θέλουν. Είναι ο κόσμος σαν σαρδέλες στο ΜΕΤΡΟ και στα άλλα μέσα συγκοινωνίας προς το κέντρο της Αθήνας. Δεν σκέφτονται τη διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Είμαστε σε ρεκόρ πανδημίας σε ό,τι αφορά τη διασπορά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής υποστήριξε αρχικά ότι σε αυτή τη φάση καταγράφεται ένα «ρεκόρ πανδημίας» σε ό,τι αφορά τη διασπορά, ενώ εκτίμησε ότι τόσο τα κρούσματα όσο και οι θάνατοι θα έχουν ανοδική πορεία.

«Μέσα στον Νοέμβριο περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η αυξητική πορεία και να φτάσουμε σίγουρα στα 5.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα. Αυτή τη στιγμή ο εβδομαδιαίος μέσος όρος είναι 3.600.  Αν δεν πάρουμε μέτρα αναχαίτισης της διασποράς αυτή τη στιγμή, η τάση του αριθμού των θανάτων θα είναι αυξητική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά τα τεστ σε όλους τους εργαζομένους, ακόμα και στους εμβολιασμένους. «Ο ανεμβολίαστος χρειάζεται δύο ή τρία τεστ την εβδομάδα και ο εμβολιασμένος ένα. Πρέπει να σταματάμε την αλυσίδα μετάδοσης, γιατί οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα ή πολύ ήπια και να μπερδεύονται», σχολίασε.

«Στερεύουν» οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη -Πανελλαδικό πρόβλημα προς τα Χριστούγεννα

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ειδικά στη Θεσσαλονίκη που από τα μέσα Νοεμβρίου μπορεί να μην έχει καν ελεύθερη ΜΕΘ. «Πανελλαδικά θα έχουμε πρόβλημα όχι πριν τις 10 Δεκεμβρίου. Όμως μέχρι τέλος Νοεμβρίου μπορεί να φτάσουμε σε επίπεδα που η Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, δε θα μπορεί να καλύψει το συνολικό της δυναμικό ΜΕΘ. Με το να μην υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για Covid, οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν από γενικές κλινικές ΜΕΘ», ανέφερε και υπογράμμισε ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα είναι σαν του 2020 αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το μέτρο των SMS σε ανεμβολίαστους αδύναμο και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Το πρώτο θα είναι να μπουν στο «παιχνίδι» και οι προσωπικοί γιατροί, ώστε σε συντονισμό με τον οικείο ιατρικό σύλλογο θα εξηγούν στους ασθενείς τους τα θετικά του εμβολιασμού. Το δεύτερο, τόνισε, είναι να διαδοθεί περαιτέρω αυτό που γίνεται με τις κινητές μονάδες εμβολιασμού, ιδίως στις πιο μικρές περιοχές, όπως τα χωριά.

Παγώνη: Πίεση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη η Βόρεια Ελλάδα έχει «πολύ σοβαρό πρόβλημα» και τόνισε ότι τα ποσοστά κάλυψης κρεβατιών στα νοσοκομεία περιοχών της φτάνουν έως 97% ενώ υπάρχουν και κλινικές με κάλυψη έως 100%. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε επίσης ότι έγιναν 5 μετακινήσεις ασθενών στην Αθήνα σε νοσοκομεία της πρώτης ΥΠΕ. Οι 2 ασθενείς μεταφέρθηκαν από την Αλεξανδρούπολη, οι 2 από τη Λάρισα και 1 από τη Χαλκίδα.

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για να αναχαιτιστεί η πανδημία, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανέφερε ότι πρέπει να αυξηθούν οι αυστηροί έλεγχοι αλλά και ο αριθμός των τεστ, ενώ χρειάζεται και καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου. Σημείωσε επίσης κατηγορηματικά ότι δεν πρέπει να γίνει ξανά lockdown με 60% εμβολιασμένους, ποσοστό που φτάνει στο 70% μαζί με όσους έχουν νοσήσει.

Όσον αφορά στην αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους εξέφρασε τον προβληματισμό της για την αποτελεσματικότητα που θα έχει το μέτρο λέγοντας ότι «είναι εκνευριστικά». «Δεν ξέρω κατά πόσο θα πετύχει», συνέχισε και εξήγησε ότι η πολιτεία απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα που χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης καθώς έως τώρα δεν έχει πειστεί να εμβολιαστεί.

«Ξεκινήσαμε με πολύ χαμηλά ποσοστά και τα έχουμε φτάσει εδώ που τα έχουμε φτάσει. Θα συνεχίζουμε εμείς να αγωνιζόμαστε», τόνισε.

Βασιλακόπουλος: Αν δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αν στη χώρα μας δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τότε θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές, αναφέροντας πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν πιο έξυπνη από την επιβολή ενός λοκντάουν. «Υπέρ του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητας είναι κενά λόγια, υπάρχει ένα κομμάτι που δεν πείθεται από τους επιστήμονες», συμπλήρωσε.

Δυσοίωνη ήταν και η πρόβλεψη του καθηγητή για την επόμενη μέρα της πανδημίας, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι θα υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση. Παράλληλα, σχολίασε πως είναι τρομερό το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν επηρεάζονται από τους 30 με 50 νεκρούς καθημερινά.

Μάλιστα,  ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως στην χώρα μας έχουμε χάσει 120 νέους (κάτω των 39 ετών), νούμερο το οποίο χαρακτήρισε ως τραγικό. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρέπει να χάσουμε άλλον», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments