Πολιτική

Επεισόδιο Μητσοτάκη με ξένη δημοσιογράφο στο Μαξίμου

Επεισόδιο Μητσοτάκη με ξένη δημοσιογράφο στο Μαξίμου
Μαξίμου: Επεισόδιο σημειώθηκε στην κοινή συνέντευξη Μητσοτάκη - Ρούτε μετά την ερώτηση ξένης δημοσιογράφου για τα Push Back στο Αιγαίο.

Επεισοδιακό ήταν το κλείσιμο της κοινής συνέντευξης Τύπου Μητσοτάκη – Ρούτε. Αυτό που άναψε το φυτίλι ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου Ingeborg Beugel που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Η ερώτηση της ξένης δημοσιογράφου ήταν η εξής: “Κύριε Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε για τις επαναπροωθήσεις; Να ψεύδεστε για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Παρακάλω μην προσβάλλετε την νοημοσύνη τη δική μου και όλων των δημοσιογράφων του κόσμου γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις. Και εσείς συνεχίζετε να το αρνείστε και να λέτε ψέματα. Αυτό είναι κατάχρηση ναρκισσισμού. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους μας, περιμέναμε έξι χρόνια και δεν έγινε τίποτα και τώρα κάνω παράνομα, σκληρά και βάρβαρα push backs;”.

Πως ξεκίνησε η απάντηση του πρωθυπουργού

Όπως ήταν φυσικό η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σκληρή. Μάλιστα, στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να απαντήσει η δημοσιογράφος των διέκοπτε, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός, εμφανώς εκνευρισμένος, να της πει πως «δεν θα έρχεσαι σε αυτό το κτίριο να με προσβάλεις».

“Γνωρίζω ότι στην χώρα σας μπορείτε να κάνετε ευθέως ερωτήσεις. Δεν σας επιτρέπω να με προσβάλλετε σε αυτό το κτίριο και να προσβάλλετε τον ελληνικό λαό” απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

“Δεν θέλω να με κατηγορείτε με εκφράσεις και κατηγορίες που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία όσον αφορά το προσφυγικό. Εμείς έχουμε σώσει χιλιάδες, 200 άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν νότια της Κρήτης και κάθε μέρα σώζουμε ζωές. Ενώ την ίδια στιγμή εμποδίζουμε τις ροές από την Τουρκία και καλούμε το Λιμενικό τους να τους επιστρέψουν. Γι’ αυτό αντί να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα θα έπρεπε να κατηγορείτε εκείνους που εκμεταλλεύονται ανθρώπους”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Έχουμε μία πολύ σκληρή αλλά πολύ δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. 50.000 άνθρωποι έχουν έρθει στην Ελλάδα εκ των οποίων 10.000 ήταν Αφγανοί που έχουν λάβει άσυλο. Έχετε πάει ποτέ στη Σάμο; Δεν έχετε πάει. Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο να με προσβάλλετε. Αν πάτε στη Σάμο θα βρείτε μία πολύ καλή δομή με συνθήκες υγιεινής, παιδότοπους και δεν έχει καμία σχέση με το τι είχαμε στο παρελθόν. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιογράφος έστρεψε τα βέλη της και στον Μαρκ Ρούτε, χαρακτηρίζοντας την Ολλανδία συνυπεύθυνη στην “παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Υποστήριξε δε, πως παρότι πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, η κυβέρνηση το αρνείται.

Δείτε το βίντεο (στο 20.37)

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Από την αρχή της θητείας της, προτεραιότητα αποτέλεσε, η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής- προσφυγικής κρίσης. Το Σχέδιο εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κ. Πρωθυπουργού και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τι προβλέπει:

  • Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,
  • Λειτουργία κλειστών κέντρων σε νησιά και
  • Άμεσες επιστροφές.

Tο Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης:

Βραχυπρόθεσμα, επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα, υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται, ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί, με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται, και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα.

Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Ορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύντομα, θα έχετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: Μ.Κ.Ο.

Καθορίζεται πλαίσιο υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένα κριτήρια, που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν, όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

  • Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 5.000+
  • Χίος: Στη Χίο, ομοίως, κλείνει η υπάρχουσα Δομή και δημιουργείται νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 5.000+
  • Σάμος: Στη Σάμο, κλείνει η υπάρχουσα Δομή, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 5.000+
  • Κως: Στην Κω, η υπάρχουσα Δομή γίνεται Κλειστή, και θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 2.000+
  • Λέρος: Στη Λέρο, η υπάρχουσα Δομή μετατρέπεται σε Κλειστή και θα λειτουργήσει ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.). Χωρητικότητα: 1.000

5η: Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών

6η δράση: Eξασφάλιση-στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments