Ελλάδα

Υπόθεση Novartis: Δήλωση υποστήριξης κατηγορίας κατά Παπαγγελόπουλου κατέθεσε ο Στουρνάρας

Υπόθεση Novartis: Δήλωση υποστήριξης κατηγορίας κατά Παπαγγελόπουλου κατέθεσε ο Στουρνάρας
Υπόθεση Novartis: O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσε δήλωση υποστήριξης κατηγορίας κατά του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας γίνεται ο πρώτος εκ των πολιτικών προσώπων, που είναι μηνυτές, που κατέθεσε δήλωση υποστήριξης κατηγορίας κατά Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση Novartis. Βασικός κατηγορούμενος στην δίκη του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα, μία τροπολογία που κατατέθηκε κατά την συζήτηση του Ποινικού Κώδικα ανοίγει τον δρόμο για την παρουσία στη δίκη πολιτικών που στράφηκαν εναντίον του πρώην υπουργού με μηνύσεις. Στην ουσία, η τροπολογία αυτή δίνει την δυνατότητα στους πολιτικούς μηνυτές να καταθέσουν Δήλωση υποστήριξης κατηγορίας.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Η τροπολογία, που εκ πρώτης όψεως δεν είναι δηλωτική του ουσιαστικού περιεχομένου της, αναφέρει επί λέξει: «Κατάργηση αποκλεισμού δικαιώματος παράστασης προς υποστήριξη κατηγορίας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Η διάταξη 5 παρ. 15 του νόμου 3126 του 2003 καταργείται». Ο νόμος αυτός, η διάταξη του οποίου καταργείται, είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Οι πολιτικοί – μηνυτές στην υπόθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου που έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με τις διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου, μπορούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία –αλλά πρωτίστως με την επίμαχη τροπολογία– να παραστούν στη δίκη, αν αποφασιστεί συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και τις μηνύσεις τους.

Αυτό που δεν μπορούν όμως από το Ειδικό Δικαστήριο να θεμελιώσουν αστικές αξιώσεις εις βάρος των κατηγορουμένων. Αυτό μπορούν να το κάνουν, αν θέλουν, όπως και όλοι οι πολίτες, προσφεύγοντας στα αστικά δικαστήρια.

Η δήλωση υποστήριξης κατηγορίας Στουρνάρα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος γίνεται ο πρώτος εκ των μηνυτών, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που κάνει χρήση της τροπολογίας και καταθέτει δήλωση υποστήριξης κατηγορίας κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Έτσι ο διοικητής της ο κ. Στουρνάρας προσήλθε την Τρίτη στον Άρειο Πάγο και συγκεκριμένα την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που ελέγχει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Διαφθοράς και μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, κ. Χρίστου Μυλωνόπουλου, δήλωσε ότι παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας. Παράλληλα αιτήθηκε να λάβει και αντίγραφα της δικογραφίας κάτι που φυσικά θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση των απολογιών που θα δώσουν τα κατηγορούμενα πρόσωπα.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρεται στον τρόπο που στήθηκε η αποκαλούμενη “σκευωρία Novartis” στην οποία ενεπλάκη και το όνομά του. Από ότι φαίνεται δε το παράδειγμα του κ. Στουρνάρα (σε ότι αφορά τη δήλωση παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας) αναμένεται να ακολουθήσουν και υπόλοιποι μηνυτές. Γιάννης Στουρνάρας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments