Διεθνή

Κίνα: Γιγάντια σκάλα που μοιάζει με καντράν ρολογιού φιλοξενεί εκατοντάδες βιβλία

Κίνα: Γιγάντια σκάλα που μοιάζει με καντράν ρολογιού φιλοξενεί εκατοντάδες βιβλία
Κίνα: Ο χώρος λιανικής μοιάζει σαν να πηγάζει από μια γιγαντιαία καλλιτεχνική εγκατάσταση είπε η Li Xiang, διευθύντρια δημιουργικού στο με έδρα τη Σαγκάη αρχιτεκτονικό γραφείο

Μια πλαγιασμένη στο πάτωμα σπειροειδής σκάλα λειτουργεί ως ράφια του βιβλιοπωλείου Shenzhen Zhongshuge, το οποίο σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο X+Living στη συνοικία Τσιανχάι Οκτ της κινεζικής πόλης Σενζέν. Έμπνευση για τον σχεδιασμό της σκάλας, η οποία διασχίζει όλον τον χώρο του βιβλιοπωλείου, συνδέοντας την είσοδο με την έξοδο, ήταν τα επιτεύγματα και η ιστορία της πόλης.

Όταν πήρα την παραγγελία για τον σχεδιασμό του Zhongshuge στη Σενζέν πέρυσι, είχα ήδη προϊστορία ως επικεφαλής πολλών βιβλιοπωλείων στην Κίνα. Στη διαδικασία έρευνας για το πολιτιστικό υπόβαθρο αυτής της πόλης συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να σχεδιάσω ένα χώρο που θα γινόταν σύμβολο της Σενζέν ως μιας όλο ζωή πόλης μεταναστών και μια πόλης που δεν αποκλείει, αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους πάλεψαν να γράψουν ιστορία σε αυτή την πόλη. Έτσι γεννήθηκε αυτός ο χώρος λιανικής, που μοιάζει σαν να πηγάζει από μια γιγαντιαία καλλιτεχνική εγκατάσταση» είπε η Li Xiang, διευθύντρια δημιουργικού στο με έδρα τη Σαγκάη αρχιτεκτονικό γραφείο.

Κοιτώντας τη σπειροειδή σκάλα από μια συγκεκριμένη γωνία, η γιγαντιαία εγκατάσταση δείχνει σαν καντράν ρολογιού.

Οι χειρολισθήρες – οι χειρολαβές της κουπαστής της σκάλας –, με τη μορφή δεικτών ρολογιού αναφέρονται στο ότι πρόκειται για μια κλίμακα ιστορίας η οποία εξελίχθηκε σε διάστημα αναρίθμητων ωρών, μεταφέροντας την αίσθηση ότι «στο διάβα του χρόνου, ωθείται με ταχείς ρυθμούς η ιστορία».

Κίνα: Πόλεις «σφουγγάρια» ίσως δώσουν τη λύση στην κρίση του νερού

Η «πόλη σφουγγάρι» είναι μία φυσική λύση που χρησιμοποιεί το αστικό τοπίο για να συγκρατεί και να διαχειρίζεται το νερό, με στόχο να υπάρχει έλεγχος στη ροή των υδάτων, αλλά και να αποτρέπονται τα πλημμυρικά φαινόμενα στο αστικό τοπίο. Στο πλαίσιο της «πόλης σφουγγάρι» – που είναι μια πολύπλοκη δομή – δημιουργούνται αδιάβροχες επιφάνειες ώστε μέρος των υδάτων να εξατμίζονται και τα υπόλοιπα αργά να αποστραγγίζουν. Αυτό σημαίνει «αδιάβροχοι» δρόμοι και πεζοδρόμια, φυτεύονται περισσότερα δέντρα και δημιουργούνται «έξυπνα κτίρια» σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Οι στέγες καλύπτονται με γρασίδι για μεγαλύτερη απορρόφηση του νερού και βάφονται σε πάρα πολύ ελαφριά χρώματα ώστε να αντανακλούν τη θερμότητα.

Το κόνσεπτ αυτό προτάθηκε για πρώτη φορά από Κινέζους ερευνητές το 2013 και η βασική ιδέα ήταν του καθηγητή Kongjian Yu. Ειδικός σε θέματα αστικής οικολογίας και αρχιτεκτονικής τοπίου, είναι ο ιδρυτής του σχεδιαστικού γραφείου, Turenscape, στο Πεκίνο. Μέχρι το 2030, υπολογίζεται ότι 70% των πόλεων στην Κίνα προσανατολίζονται προς αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Όπως ανέφερε στο Euronews Green: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ που αντιμετωπίζουμε την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, πρέπει να ξανασκεφτούμε τον τρόπο που χτίζουμε τις πόλεις μας, το πώς συμπεριφερόμαστε στο νερό και τη φύση και τον τρόπο που ορίζουμε τον πολιτισμό μας». Η κεντρική ιδέα της πόλης «σφουγγάρι» βασίζεται στις αρχαίες πρακτικές της καλλιέργειας και της διαχείρισης του νερού, που χρησιμοποιούσαν οι «σοφοί» αγρότες άλλων εποχών.

Ένα παράδειγμα επιτυχημένης πόλης «σφουγγάρι» είναι το «Qunli stormwater park» περιοχή Harbin της βόρειας Κίνας. Εκεί το νερό συγκεντρώνεται, καθαρίζεται και αποθηκεύεται και παρέχεται ένας καταπληκτικός καταπράσινος δημόσιος χώρος για τους κατοίκους.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επιλέξει 16 πιλοτικές πόλεις και έχει μοιράσει κονδύλια ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων για να εφαρμοστούν κάποιες προοδευτικές στρατηγικές διαχείρισης νερού. κάποιες από αυτές είναι η αυτές οι πόλεις είναι η Wuhan, η Chongqing και η Xiamen.

«Ο οικολογικός σχεδιασμός μιας πόλης είναι πολλά περισσότερα από το να βάλεις μερικές πράσινες ταράτσες και κάποια εξωτικά κηπάρια. Είναι ένας πρωτοποριακός τρόπος να ξανασκεφτείς την υφή αυτής της πόλης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments