Τεχνολογία

Lofti Zadeh: Η Google τιμά τον μαθηματικό

Lofti Zadeh: Η Google τιμά τον μαθηματικό
Lofti Zadeh: Τον «πατέρα» της ασαφούς λογικής και των ασαφών συνόλων, τον Lotfi Zadeh, τιμά σήμερα Τρίτη η Google με το doodle της.
Ο Zadeh γεννήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τον Rahim Aleskerzade, έναν Ιρανό δημοσιογράφο του Αζερμπαϊτζάν και τη Fanya Korenman, μια Ρωσοεβραϊκή παιδίατρο από την Οδησσό. Ο Zadeh, στη θεωρία του για τα ασαφή σύνολα, πρότεινε τη χρήση μιας λειτουργίας μέλους που λειτουργεί στον τομέα όλων των πιθανών τιμών.
Κεντρικό πρόσωπο του Google Doodle για τη Δευτέρα (30/11) είναι o Lotfi Zadeh, ο οποίος γεννήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1921.

Ο μαθηματικός, επιστήμονας υπολογιστών, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης και ομότιμος καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, πριν από 57 χρόνια, στις 30 Νοεμβρίου 1964, ο Lotfi Zadeh (Λοτφί Ζαντέχ) παρουσίασε μια ρηξικέλευθη εργασία για τα «ασαφή σύνολα» (Fuzzy Sets), συστήνοντας στον επιστημονικό κόσμο την πρωτοποριακή θεωρία της «ασαφούς λογικής» (fuzzy logic).

Η θεωρία ανοίγει το δρόμο σε μία εναλλακτική λύση στις άκαμπτες παραμέτρους της παραδοσιακής λογικής και επιτρέπει πιο διφορούμενα ή «ασαφή» όρια, τα οποία προσομοιάζουν τον κλασικό τρόπο με τον οποίοι οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο.

Παρά την πολεμική που δέχθηκε η θεωρία του Zadeh, βρήκε πρακτική εφαρμογή σε τομείς όπως αυτός της τεχνητής νοημοσύνης.

Η θεωρία της ασαφούς λογικής του Lotfi Zadeh

Κατά τη διάρκεια της ισόβιας ερευνητικής του σταδιοδρομίας, ο Zadeh έχει συμβάλει με 2 θεωρίες. Η πρώτη είναι η θεωρία του γραμμικού συστήματος με τα κλασικά συστήματα ελέγχου και τα ασαφή σύνολα και η δεύτερη με την ασαφή λογική, την επιστήμη και την τεχνολογία.
Η δημοσίευση Fuzzy Sets πραγματοποιήθηκε το 1965 και έκτοτε έχει γίνει αναφορά της γύρω στις 100.000 φορές σε διάφορες επιστημονικές δημοσιεύσεις. Συγκεκριμένα, η θεωρία του Zadeh αναφέρεται στα διφορούμενα ή «ασαφή» όρια, τα οποία μιμούνται περισσότερο τον τρόπο με τον οποίοι οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο.
Κάθε πρόταση είναι αληθής με έναν βαθμό συμμετοχής μεταξύ του 0 και του 1. Η ασαφής λογική αποτελεί προέκταση της κλασικής λογικής, προκειμένου να μπορεί να αποδίδει τιμές αλήθειας σε μια πρόταση ανάμεσα στο Αληθές και το Ψευδές.

 Οι σφοδροί επικριτές

Για να θεμελιώσει τη θεωρία του ο Lotfi Zadeh μετακινήθηκε από τα μαθηματικά και τους αριθμούς στη φιλοσοφία και τη γλώσσα, με αποτέλεσμα να δεχτεί σφοδρή κριτική.
Η θεωρία του έχει εφαρμογή στην κλινική ιατρική, στις κατασκευές, στη βιομηχανία, στην οικονομία, στην τεχνητή νοημοσύνη με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το μετρό της Ιαπωνίας και τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται προκειμένου τα οχήματα να κινούνται με ασφάλεια στον δρόμο.

 Lofti Zadeh: Προσωπική ζωή και πεποιθήσεις

Ο Zadeh ήταν παντρεμένος με τη Fay Zadeh και είχε δύο παιδιά, τη Στέλλα Ζαντέ και τον Νόρμαν Ζάντα. Η σύζυγος του Zadeh, σύμφωνα με τη wilkipedia, έγραψε για τα ταξίδια της και τις εμπειρίες τους από τα «εξωτικά μέρη» που επισκέφτηκαν και για τη συνάντηση με ενδιαφέροντες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στο βιβλίο της «Η ζωή μου και τα ταξίδια με τον πατέρα της ασαφούς λογικής».

 Lofti Zadeh: Το τέλος

Ο Zadeh πέθανε στο σπίτι του στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, σε ηλικία 96 ετών. Έναν μήνα πριν από τον θάνατό του, το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης είχε δημοσιεύσει μια λανθασμένη έκθεση ότι Zadeh είχε πεθάνει, αλλά το απέσυρε αρκετές ημέρες αργότερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments