Ελλάδα

Νίκος Τζανάκης: Τρία σενάρια για την μετάλλαξη Όμικρον.

Νίκος Τζανάκης: Τρία σενάρια για την μετάλλαξη Όμικρον.
Νίκος Τζανάκης: Ο καθηγητής μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα αναφέροντας τρία σενάρια για τους επιδημιολογικούς δείκτες σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον.

Εφιαλτικές προβλέψεις έκανε ο Νίκος Τζανάκης σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε για «εκατόμβη νεκρών» στην Ελλάδα, αν και εφόσον τα κρούσματα κοροναϊού διπλασιαστούν ή τριπλασιαστούν, αλλά και εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο.

Πιο συγκεκριμένα, υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, αρχικά για τους άνω των 40 και ίσως λίγο αργότερα από 18 ετών, πρότεινε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «ζούμε πια σε ένα πόλεμο».

Εφιαλτικές προβλέψεις

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι εάν η νέα μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της τεχνικής και φυσικής ανοσίας «τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ άσχημα» και το επόμενο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Οι εφιαλτικές προβλέψεις του καθηγητή Τζανάκη έχουν να κάνουν με υποθετικά σενάρια τα οποία είναι τα εξής;

εάν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει και όντως η μεταδοτικότητά της είναι μεγάλη, εάν τα κρούσματα κοροναϊού διπλασιαστούν ή τριπλασιαστούν, εάν το ποσοστό των ανεμβολίαστων παραμείνει ίδιο…

… τότε όπως είπε «θα μιλάμε για εκατόμβη νεκρών και ενδεχομένως το υγειονομικό σύστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Τα τρία διαφορετικά σενάρια

Παρουσίασε τρία διαφορετικά σενάρια σχετίζονται με την μετάλλαξη Όμικρον.

Το πρώτο σενάριο που έχει μικρές πιθανότητες να επαληθευτεί είναι πως η Όμικρον προκαλεί σοβαρή και κρίσιμη νόσο όχι μόνο σε ανεβολίαστους αλλά και σε νοσήσαντες ή εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, «ξεκινάμε τον ‘’αγώνα’’ από τον Μάρτιο του 2020».

Ένα δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε απέναντί μας έναν ιό που μεταδίδεται και προκαλεί ήπια νόσο τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους.

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Ιωαννίδης – Μέχρι την Άνοιξη μπορεί να έχουμε 25.000 θανάτους Το πιο πιθανό σενάριο ωστόσο, βρίσκεται ανάμεσα στα δύο προηγούμενα. Σύμφωνα με αυτό η Όμικρον προκαλεί ήπια και σοβαρή νόσο στους εμβολιασμένους, αλλά τα εμβόλια θα προστατεύσουν τους εμβολιασμένους και η νόσος τους νοσήσαντες από βαριά νόσηση.

Όποιο σενάριο και αν επιβεβαιωθεί το σύστημα υγείας αναμένεται να επιβαρυνθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments