Ελλάδα

Μανωλόπουλος: Lockdown σε ανεμβολίαστους – Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού

Μανωλόπουλος: Lockdown σε ανεμβολίαστους – Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού
Μανωλόπουλος: «κάθε ανεμβολίαστος που μπαίνει σε κάθε χώρο θα προκαλέσει ζημιά ενώ η είσοδος τους σε όλους τους χώρους να γίνεται με αρνητικό rapid test».

Καθολικό lockdown σε πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι αλλά και την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες κάτω των 60 προτείνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μανωλόπουλος,εκδήλωσε την έντονη ανησυχία του γιατί εξακολουθεί να καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, θανάτων και εισαγωγών νοσηλείας στις ΜΕΘ, ενώ ο χειμώνας είναι ακόμα στην αρχή. «Δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι θα μειωθούν σημαντικά. Έχουν σταθεροποιηθεί, ίσως έχουν και μια μικρή μείωση, αλλά αυτή η εικόνα συνεχίζεται. Άρα νομίζω ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να λέμε ότι τα μέτρα δουλεύουν. Εν μέρει σταμάτησαν τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τα κρούσματα», τόνισε. Μανωλόπουλος

Ο κάθε ανεμβολίαστος όταν μπαίνει στο χώρο μπορεί να προκαλέσει ζημιά

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την επιβολή lockdown για τους ανεμβολίαστους ισχυρίζοντας ότι «κάθε ανεμβολίαστος που μπαίνει σε κάθε χώρο θα προκαλέσει ζημιά», ενώ μια ακόμη  λύση θα ήταν και η είσοδος τους σε όλους τους χώρους με αρνητικό rapid test.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το άλλο μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε χαμηλότερες ηλικίες, ίσως από τα 50 έτη, αλλά και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, κάνοντας την αρχή από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων.

Επιβράδυνση της μείωσης των επιδημιολογικών δεικτών

Αρκετά διαστακτικός ήταν και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος αποκάλυψε ότι ναι μεν τα μοντέλα δείχνουν μια αποκλιμάκωση, ωστόσο καταγράφεται μια μικρή επιβράδυνση.

Αναφορικά με την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών σημείωσε πως «σύμφωνα με τα μοντέλα μας μέχρι τα Χριστούγεννα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση, η οποία θα είναι σημαντική. Τώρα έχουμε μεσοσταθμικά γύρω στα 5.500-5.600 κρούσματα την ημέρα και μπορούν να φτάσουν στα 4.000, ακόμα και στα 3.000 ανάλογα με την επιτάχυνση που θα υπάρξει». Μανωλόπουλος

«Οι ΜΕΘ έχουν φτάσει στην κορύφωση αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα πια. Χθες είχαμε μια μείωση στους νοσηλευόμενους, η οποία είναι απειροελάχιστη, αλλά είναι σημαντική γιατί δε βλέπουμε αύξηση. Οι θάνατοι θα περιοριστούν σε κάτω από τους 40 τη νέα χρονιά, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δούμε την κορύφωση των θανάτων για να αρχίσουμε μετά να πέφτουμε. Προς τα Χριστούγεννα μπορεί να φτάσουμε στους 60 θανάτους, αλλά όχι χαμηλότερα. Και αυτό εξαρτάται από το πόσο σοβαροί θα είμαστε πηγαίνοντας στα Χριστούγεννα», υπογραμμίζει.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει ως μέτρο τη διενέργεια ενός self test την εβδομάδα και στους εμβολιασμένους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments