Ελλάδα

Στέλιος Λουκίδης: Η πορεία της πανδημίας θα κρίνει την 4η δόση του εμβολίου

Στέλιος Λουκίδης: Η πορεία της πανδημίας θα κρίνει την 4η δόση του εμβολίου
Στέλιος Λουκίδης: Ο καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και για την περίπτωση της 4ης δόσης του εμβολίου.

Ο Στέλιος Λουκίδης χαρακτηρίζει «απόλυτα σωστή»την απόφαση τουυποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών. Ακόμη, ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασής του υποχρεωτικού εμβολιασμού «εφόσον το αποτύπωμα της υποχρεωτικότητας αλλάξει τα δεδομένα στον υγειονομικό χάρτη».

«Είναι ακόμη νωρίς να το αποτυπώσει κανείς (σ.σ. το αποτύπωμα της Όμικρον). Θέλουμε να δούμε αρκετό αριθμό ατόμων που νόσησαν και πόσο σοβαρά νόσησαν, τι γίνεται στις διάφορες ηλικιακές ομάδες και στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα για να έχουμε εικόνα», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Στέλιος Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ. «Τα αρχικά στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι υπάρχει αρκετή μεταδοτικότητα, αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μεγάλη βαρύτητα που είναι το σημαντικό», συμπλήρωσε.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Απόλυτα σωστή απόφαση» χαρακτήρισε ο κ. Λουκίδης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Είναι η ομάδα που οδηγεί στις περισσότερες νοσηλείες και στις ΜΕΘ. Πρέπει να αποτυπώσουμε πόσο η υποχρεωτικότητα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον υγειονομικό χάρτη. Αν υπάρχει σημαντική διαφορά, που πιστεύω ότι θα υπάρξει, τότε μπορούμε να πάμε σε περισσότερα πράγματα», τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Σχετικά με τα μονοκλωνικά

Περίπου 100 είναι οι ασθενείς που έχουν λάβει μέχρι στιγμής στη χώρα μας θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα. «Το σύστημα είναι πολύ γρήγορο στην έγκριση, είμαστε πολύ ευέλικτοι, έχουμε οριοθετήσει τις ενδείξεις που είναι απόλυτα συνυφασμένες με αυτές που υπάρχουν στο εξωτερικό».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενταχθεί στη θεραπεία θα ανοίξουν. «Αφορά ανθρώπους από όλο το φάσμα της κοινωνίας με ευρύ φάσμα ηλικιών, με υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει διάκριση εμβολιασμένων ανεμβολίαστων».

Υπογράμμισε ότι η θεραπεία πρέπει να χορηγηθεί εντός 4 – 5 ημερών από τη νόσηση. Περισσότερες δόσεις μονοκλωνικών αναμένονται στη χώρα μετά τον Φεβρουάριο.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών

«Η ειδικότητα της ιατρικής με κουλτούρα εμβολιασμών είναι κατεξοχήν η παιδιατρική. Να ταυτιστούμε με τη θέση της επιτροπής εμβολιασμών, οι πολλές φωνές δε βοηθούν τον κόσμο», είπε ο κ. Λουκίδης αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε 4η δόση εμβολίου για την πανδημία. «Είναι ανοιχτό θέμα», τόνισε, το οποίο θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments