Πολιτική

Ευρώπη: Νέους περιορισμούς φέρνει η Όμικρον – Στον «πάγο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Ευρώπη: Νέους περιορισμούς φέρνει η Όμικρον – Στον «πάγο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον, βάζει εκ των πραγμάτων λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην άκρη, αφού μοιάζει σαν να μην έχει λόγο υπάρξης

Νέους αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ετοιμάζονται να εφαρμόσουν οι ευρωπαϊκές χώρες καθώς η «απειλή» της παραλλαγής Όμικρον και οι άγνωστες συνέπειές της δημιουργεί αβεβαιότητα.

Γερμανία, Ιρλανδία, Ελβετία και Δανία εξετάζουν περαιτέρω περιορισμούς τις ημέρες πριν από την έναρξη των εορτασμών των Χριστουγέννων, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας, η οποία έκλεισε τα σύνορά της αυτή την εβδομάδα στους περισσότερους Βρετανούς. 

Την ίδια ώρα, η απότομη αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον, βάζει εκ των πραγμάτων λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού στην άκρη, αφού μοιάζει σαν να μην έχει λόγο υπάρξης.

Την ώρα που η ΕΕ επιχειρεί να αντιμετωπίσει συντονισμένα το νέο κύμα πανδημίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του EURACTIV, η ευρωβουλή θα μπει σε καθεστώς τηλεργασίας.

Παράλληλα, η Ελλάδα αλλάζει από τις 19 Δεκεμβρίου το καθεστώς εισόδου όλων των ταξιδιωτών στη χώρα.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, προβλέπεται η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών από οποιοδήποτε σημείο εισόδου στη χώρα και με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού στην ελληνική Επικράτεια.

Τι θα ισχύει

Ολοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη Χώρα.

Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.

Όπως έχει ανακοινωθεί με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, για τον κορωνοϊό, θα επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών στην Ελλάδα.

Τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 10 Ιανουαρίου

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και να φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

Εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και να φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments