Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για την Όμικρον: Lockdown και πρόσθετα μέτρα

Παγκόσμιος συναγερμός για την Όμικρον: Lockdown και πρόσθετα μέτρα
Η μια μετά την άλλη, οι χώρες ετοιμάζονται για την επέλαση της Όμικρον

Την ώρα που η Ολλανδία έχει μπει σε αυστηρό λοκντάουν έως τις 15 Ιανουαρίου και τίποτα στη χώρα – πέρα από τα στολισμένα αξιοθέατα – δεν θυμίζει Χριστούγεννα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξορκίζουν το ενδεχόμενο αυτό, λαμβάνοντας μέτρα και επιβάλλοντας ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως μέτρο προστασίας απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το λοκντάουν το βράδυ του Σαββάτου, με το κλείσιμο όλων των καταστημάτων πλην εκείνων που διαθέτουν τα βασικά προϊόντα, ενώ κλειστά θα είναι εστιατόρια, κομμωτήρια, γυμναστήρια, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι. Παγκόσμιος συναγερμός για την Όμικρον: Lockdown και πρόσθετα μέτρα

Ταυτόχρονα στην Αμερική, ο Άντονι Φάουτσι κάλεσε τους Αμερικανούς που θα ταξιδέψουν στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου και να φοράνε μάσκα σε δημόσιους χώρους με πολυκοσμία ώστε να βοηθήσουν να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Η Όμικρον

Η Όμικρον, μια πολύ μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα στη νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ, εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο και έχει αναφερθεί σε 89 χώρες, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Σάββατο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον διπλασιάζεται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες με διασπορά στην κοινότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν είναι γνωστά πολλά για την παραλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλεί.

Ενώ η Ολλανδία έκανε το βήμα και έκλεισε μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής για να αποτρέψει την τεράστια πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της, αρκετές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν περισσότερους περιορισμούς – σε μια εποχή που οι άνθρωποι ξοδεύουν συνήθως χρήματα για ψώνια και ψυχαγωγία και ταξίδια. Παγκόσμιος συναγερμός για την Όμικρον: Lockdown και πρόσθετα μέτρα

Άλμα στις μολύνσεις από Όμικρον

Η Βρετανία ανέφερε δραματική αύξηση των κρουσμάτων το Σάββατο, με 25.000 να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η κορυφή του παγόβουνου και ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζαβίντ αρνήθηκε την Κυριακή να αποκλείσει την πιθανότητα περαιτέρω περιορισμών πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Τζαβίντ είπε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις  συμβουλές των επιστημόνων της, παρακολουθεί τα δεδομένα σε «σχεδόν ωριαία βάση».

Νέα μέτρα στην Ιταλία

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την αποφυγή αύξησης των μολύνσεων κατά την περίοδο των διακοπών, ανέφεραν οι τοπικές εφημερίδες την Κυριακή.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 23 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προσανατολίζεται στο μέτρο οι εμβολιασμένοι να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για να έχουν πρόσβαση σε πολυσύχναστα μέρη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere della Sera.

Σε ποια κατεύθυνση κινείται η Ελλάδα

Η χώρα μας μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει σε αυστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, με τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα να πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ 72 ωρών, ανεξάρτητα από την εμβολιαστική τους κατάσταση, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον.

Εκτός συζήτησης το lockdown

H Ελλάδα δεν εξετάζει λοκντάουν και η οικονομία δεν θα κλείσει διαμηνύουν σε όλους τους τόνους κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, κανείς δεν αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με περισσότερους περιορισμούς στους ανεβολίαστους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, «προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments