Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Στο αρχείο η έρευνα για το «παράλληλο» σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

ΕΟΔΥ: Στο αρχείο η έρευνα για το «παράλληλο» σύστημα καταγραφής κρουσμάτων
ΕΟΔΥ: Στο αρχείο η έρευνα για το «παράλληλο» σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Στο αρχείο τίθεται η δικογραφία που αφορούσε σε καταγγελίες για «παράλληλο» σύστημα καταγραφής κρουσμάτων κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ,  με αποτέλεσμα τη μη ακριβή αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Δεν στοιχειοθετείται παράβαση καθήκοντος

Η υπόθεση ερευνήθηκε από την εισαγγελία Πρωτοδικών και η σχετική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν διαπιστώθηκε ανεπάρκεια, καθυστέρηση ή δυσλειτουργία εκ μέρους των υπηρεσιών και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα παράβασης καθήκοντος.

Η δικογραφία τίθεται στο αρχείο με εισαγγελική διάταξη που εκδόθηκε, η οποία εγκρίθηκε και από την Εισαγγελία Εφετών.

Μεταξύ άλλων η διάταξη αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και καταγραφής κρουσμάτων και επισημαίνεται ότι ο ΕΟΔΥ είχε υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρία για την καταγραφή και διαχείριση κρουσμάτων των κινητών μονάδων υγείας, τα όποια στοιχεία των οποίων μεταφέρονταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών. «Δεν εντοπίστηκαν αποκλίσεις μεταξύ των αμελλητί χορηγούμενων στατιστικών στοιχείων του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και της επιδημιολογικής αναφοράς που εκάστοτε έθετε ο ΕΟΔΥ υπόψη της επιστημονικής επιτροπής λοιμοξιολόγων, που εισηγείτο την εφαρμογή των ενδεδειγμένων κάθε φορά υγειονομικών μέτρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση είχε φτάσει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός «παρασυστήματος» καταγραφής των κρουσμάτων σε «διπλά βιβλία», κάτι που «συνέβαλε στα θλιβερά αποτελέσματα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments