Ελλάδα

Στη σκιά της πανδημίας η χώρα – Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας

Στη σκιά της πανδημίας η χώρα – Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας
Ο πανικός και η αδιαφορία τα ισχυρά όπλα του Όμικρον

Κάτω από τη βαριά σκιά της πανδημίας και υπό την απειλή της νέας μετάλλαξης, συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των επιστημόνων. Μια κρίσιμη συνεδρίαση που θα κρίνει το τρόπο που θα φτάσουμε μέχρι τη Πρωτοχρονιά. Όπως απεδείχθη η κατάσταση στο τριήμερο των Χριστουγέννων έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Με τρόμο οι επιστήμονες αναμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών για τις δυο προηγούμενες ημέρες. Εκτός της αυριανής  συνεδρίασης, η επόμενη είναι προγραμματισμένη, μετά από ένα δεκαπενθήμερο. Είναι σίγουρο, όμως, πως θα πραγματοποιηθεί αρκετά νωρίτερα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων είναι και οι πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 9.000 κρούσματα, σχεδόν αποκλειστικά μόνον από τη μετάλλαξη Δέλτα, για το τριήμερο των Χριστουγέννων που αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη. Προφανώς, βασική προϋπόθεση των ερευνών και των αποτελεσμάτων, θα είναι και το ποσοστό των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη περίοδο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους επιστήμονες και με την επιτροπή υγείας. Οι εξελίξεις την ανησυχούν αλλά δεν τη τρομοκρατούν. Επιδιώκεται το κάθε βήμα αποφάσεων να είναι, δεδομένο και να συμβάλει ενεργά στη προστασία της δημόσιας υγείας. Αποσπασματικά μέτρα και εκ του προχείρου κάτω από το πνεύμα του πανικού, δεν θα υπάρξουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση στη παρούσα  φάση δεν αποκλείει κανένα απολύτως μέτρο. Το μόνο μέτρο που αποκλείεται είναι το γενικό lock down. Για όλα τα υπόλοιπα η  κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα των ερευνών και τις υπεύθυνες εισηγήσεις των επιστημόνων. Προϊόντος του χρόνου και αναλόγως των υγειονομικών εξελίξεων, θεωρείται δεδομένο πως θα αποφασιστούν και θα εφαρμοστούν νέα, διαφορετικά και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να ανησυχεί για ένα γενικευμένο lock down, όπως επίσης και για το περιορισμό των μετακινήσεων των επαφών αλλά και ευρύτερων λειτουργιών της καθημερινότητας. Για παράδειγμα η αύξηση της τηλεργασίας, από μόνη της θα επιφέρει μια σειρά διαφορετικών καθημερινών λειτουργιών. Όπως και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας αναμένεται να προκαλέσει και διαφορετική συμπεριφορά στους πολίτες. Μείωση των επαφών, μεγαλύτερη προσοχή στα μέσα συγκοινωνίας, αυξημένα μέτρα προσωπικής υγιεινής. Η μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη είναι η προστασία των δημοσίων νοσοκομείων και η μείωση των δυσμενών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία. Η πιο δύσκολη εξίσωση που απαιτεί άμεσες λύσεις.

Η Ελλάδα εισέρχεται με ταχύτητα στη νέα μετάλλαξη. Η ταχύτητα της μετάδοσης δεν σημαίνει και αποκλειστικά παραδοχή του αδύνατου. Ο χρόνος υπάρχει αν γίνει σεβαστός από όλους. Όπως και τα μέτρα προστασίας υπάρχουν και θα αυξηθούν. Για να λειτουργήσουν όμως, στη προσπάθεια της δημιουργίας ενός ισχυρού τείχους, πρέπει να γίνουν όπλο της ίδιας της κοινωνίας.

Η αδιαφορία είναι το ισχυρότερο όπλο της πανδημίας…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments