Ελλάδα

Εμβολιασμός παιδιών: Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Εμβολιασμός παιδιών: Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα τα παιδιά 5 έως 11 ετών
Εμβολιασμός παιδιών: Άνοιξε ξανά η πλατφόρμα για τον ορισμό ραντεβού για εμβολιασμό που αφορά τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την μετάλλαξη Όμικρον έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ατόμων που νοσούν είναι τα παιδιά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών.

Άνοιξε εκ νέου σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών. Λόγω των πολλών ραντεβού που είχαν οριστεί για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, είχαν εξαντληθεί τα εμβόλια και η πλατφόρμα είχε κλείσει.

Ένας χρόνος από την έναρξη των εμβολιασμών

Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση παιδιατρικών εμβολίων στις 3 Ιανουαρίου του 2022, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τον πρώτο εμβολιασμό κατά της Covid-19 που έγινε στη χώρα, και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί.

Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 πολίτες, ποσοστό 70,6%, 7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.00 πολίτες να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ποσοστό 76,5% επί των δικαιούχων. 

Οι παρενέργειες

Μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών και ήταν καθησυχαστικός σχετικά με τις όποιες παρενέργειες που μπορούν να εμφανίσουν τα εμβόλια, σημειώνοντας ότι τα παιδιά φεύγουν ενθουσιασμένα από τα ιατρεία.

«Πρώτη φορά βλέπουμε να φεύγουν τα παιδιά από τα ιατρεία ενθουσιασμένα που εμβολιάστηκαν», είπε ο κ. Μαζάνης και πρόσθεσε: «Τα παιδιά θέλουν να απαλλαγούν από τα τεστ, γιατί κάνουν πολλά τεστ. Τα παιδιά βρίσκονται στην ηλικία που κάνουν άλλα εμβόλια και ξέρουν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά τους».

Σύμφωνα με τον παιδίατρο, το ευχάριστο είναι ότι αυτές τις ημέρες, το CDC ανακοίνωσε επίσημα τα αποτελέσματα των παρενεργειών των εμβολίων στα παιδιά, οι οποίες είναι 20 φορές μικρότερες από αυτές που εμφανίζονται σε παιδιά από 12 ετών και άνω και στους ενήλικες. Επιπλέον, ο κ. Μαζάνης ανέφερε ότι οι ανησυχίες των γονιών είναι μεγαλύτερες για τις μυοκαρδίτιδες, όμως τα στοιχεία δείχνουν πως στα παιδιά 5 έως 12 ετών είναι ένα περιστατικό στο 1 εκατομμύριο.

Αναμνηστική δόση στα παιδιά

Δεν έχει ξεκινήσει να παρέχεται ακόμα στα παιδιά η αναμνηστική δόση, ενώ αντισώματα ξεκινούν να αποκτούν 15 μέρες μετά τη δόση του εμβολίου. «Με την πρώτη δόση βγαίνει το πρώτο πιστοποιητικό, με τη δεύτερη δόση βγαίνει το επίσημο πιστοποιητικό και μετά από 14 ημέρες μπορούν να πηγαίνουν στα κλαμπ», είπε γελώντας.

Ως προς την Όμικρον ισχύει ότι και στους ενήλικες. Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα αποτελέσματα, ωστόσο όσα δείχνουν πως η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα. Δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία για το πόσο βαριά είναι αυτή η μετάλλαξη.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού στους παιδίατρους

Σημειώνεται ότι το ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δηλώσει ότι αρχικά οι εμβολιασμοί θα γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα και στη συνέχεια θα μπορεί ο παιδίατρος κάθε οικογένειας να κάνει το εμβόλιο, καθώς και ότι θα μπορεί να εμβολιάζει και τον ενήλικα συνοδό.

«Συστήνουμε στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους» λένε οι παιδίατροι

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς μικρών παιδιών, δηλαδή της ομάδας 5 έως 11 ετών, ο κ. Νταλούκας επισημαίνει ότι «θα ξεκινήσουμε μόλις μας δώσουν το εμβόλιο. Ο κ. Θεμιστοκλέους με ενημέρωσε ότι με το πού θα έρθουν θα κάνουμε αίτημα στην ομάδα που έχει τα logistics των εμβολίων, θα πάμε στο εμβολιαστικό κέντρο που έχουμε δηλώσει και θα τα πάρουμε. Τότε θα ειδοποιήσουμε τους γονείς που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, σε εμάς, για εμβολιασμό και είναι σε λίστα αναμονής».

Σε αυτή τη φάση, τονίζει, «έχουμε αρκετά τηλεφωνήματα από γονείς, ρωτούν πότε θα έρθει. Φοβούνται και, δικαίως, ανησυχούν για τα κρούσματα στα σχολεία. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα μικρότερα παιδιά. Όσο εμβολιάζονται οι μεγάλες ηλικίες, το βάρος της πανδημίας μετατοπίζεται στις μικρότερες. Το είδαμε και με το στέλεχος Δέλτα αυτό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments