Διεθνή

Μπάιντεν: Σήμερα το τηλεφώνημα με τον Πούτιν για τις διαπραγματεύσεις στις 10 Ιανουαρίου

Μπάιντεν: Σήμερα το τηλεφώνημα με τον Πούτιν για τις διαπραγματεύσεις στις 10 Ιανουαρίου
Μπάιντεν: Τα κυριότερα θέματα που θα συζητήσει ο πλανητάρχης με τον Πούτιν είναι για το ΝΑΤΟ, και η πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στα σκαριά είναι η άκρως σημαντική  διαπραγμάτευση του Μπάιντεν αλλά και του Πούτιν που ανοίγει τον κύκλο της τον Ιανουάριο. Τα κυριότερα θέματα των συναντήσεων είναι για το ΝΑΤΟ,  και για τη πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι πρόεδροι Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας πρόκειται να έχουν σήμερα, Πέμπτη, τηλεφωνική επικοινωνία κατόπιν αιτήματος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η επικοινωνία γίνεται έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου

Τη σχετική πληροφορία μεταδίδει το CNΝi επικαλούμενο δήλωση της. Η ίδια  αποκάλυψε  στο αμερικανικό δίκτυο πως οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσουν «για σειρά ζητημάτων, περιλαμβανομένων των επικείμενων διπλωματικών διεργασιών με τη Ρωσία».

Η επικοινωνία γίνεται έπειτα από αίτημα του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με δήλωση έτερου αξιωματούχου της διακυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε, καθώς «πιστεύει πως σε ό,τι αφορά τη Ρωσία τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον απευθείας διάλογο μεταξύ ηγετών».

Μιλώντας στο CNNi, η εκπρόσωπος ασφάλειας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Έμιλι Χορν, υπογράμμισε πως η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και συντονισμό σε διπλωματικό επίπεδο με τους Ευρωπαίους συμμάχους χαράσσοντας κοινή προσέγγιση ενώπιον της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα με την Ουκρανία.

Μπάιντεν

Οι σχέσεις Μόσχας και Δύσης

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει συνομιλήσει με ηγέτες ανά την Ευρώπη και αξιωματούχοι της διακυβέρνησης έχουν πολυμερείς συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΟΑΣΕ. Έχουν επίσης πολυάριθμες διαβουλεύσεις με ομολόγους τους χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του σχήματος των Εννέα του Βουκουρεστίου, καθώς και με την Ουκρανία» σημείωσε.

Η κρίσιμη συνάντηση, και η πρώτη για το 2022 θα έχει ως στόχο την «ώρα της αλήθειας» στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση, και στα μέσα του μήνα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει προγραμματίσει σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας πιο συγκεκριμένα την 12η Ιανουαρίου.

Θα προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου διμερής διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης επί των εγγυήσεων ασφαλείας που απαιτεί η Μόσχα και συνολικά για θέματα ασφαλείας, καθώς και για το ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.ς

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments