Διεθνή

Πρωτοχρονιά 2022: Τα έθιμα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής

Πρωτοχρονιά 2022: Τα έθιμα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής
Πρωτοχρονιά 2022: Τηρώντας πιστά τις παραδόσεις και τα έθιμα οι κάτοικοι των ΗΠΑ γιορτάζουν την έλευση του νέου έτους.

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και σε λίγες ώρες έρχεται το 2022. Αξίζει όμως να αναφερθούν τα έθιμα και οι παραδόσεις που συνθέτουν το «μωσαϊκό» των εορτασμών της αλλαγή του χρόνου στην Κεντρική και Νότια Αμερική. 

Στη Βραζιλία, το Εκουαδόρ, τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα θεωρείται τυχερό να φορούν ειδικά εσώρουχα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σε πόλεις όπως το Σάο Πάολο και το Λα Παζ, πωλούνται κυρίως πολύχρωμα εσώρουχα, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του έτους.

Τα έθιμα στον Ισημερινό και στον Παναμά

Τα πιο δημοφιλή χρώματα είναι το κόκκινο και το κίτρινο, αφού το κόκκινο υποτίθεται ότι θα φέρει αγάπη και το κίτρινο χρήματα.

Στον Ισημερινό τα μεσάνυχτα, ανάβουν φωτιές και καίνε ομοιώματα ακολουθώντας την παράδοση της καύσης του «Ano Viejo», δηλαδή σαν να λέμε ότι καίνε τον «παλιό χρόνο». Σηματοδοτεί το συμβολικό καθαρισμό των αρνητικών γεγονότων του προηγούμενου έτους και προσφέρει επιπλέον καλή τύχη. Η παράδοση λέγεται ότι χρονολογούνται από το 1895 όταν είχε εκδηλωθεί επιδημία κίτρινου πυρετού, και έκαιγαν τα πτώματα των αρρώστων.

Ομοιώματα γνωστών ανθρώπων, muñecos, καίγονται παραδοσιακά στις φωτιές της Πρωτοχρονιάς στον Παναμά. Τα ομοιώματα περιλαμβάνουν τηλεοπτικούς χαρακτήρες και πολιτικές προσωπικότητες, όπως ο Φιντέλ Κάστρο και αντιπροσωπεύουν τον παλιό χρόνο, που θυσιάζεται για να απομακρυνθούν τα κακά πνεύματα και να ξεκινήσει με καλούς οιωνούς η νέα χρονιά.

Τα έθιμα σε Χιλή και Τάλκα

Στη Χιλή τρώνε μια κουταλιά φακές τα μεσάνυχτα για να έχουν όλο το χρόνο δουλειά και χρήματα. Ένα ακόμη έθιμο είναι να σκουπίζουν το σπίτι μέσα-έξω για να διώξουν την αρνητική ενέργεια. Βέβαια υπάρχει και μια ακόμα πιο περίεργη παράδοση.

Συγκεκριμένα στην πόλη Τάλκα οι κάτοικοι συγκεντρώνονται εδώ και 15 χρόνια κάθε τέτοια μέρα στις 11 μ.μ. στο νεκροταφείο, που το έχουν φωταγωγήσει με απαλό φωτισμό ενώ απαλή κλασική μουσική ακούγεται από τα ηχεία.

Αυτό συμβαίνει καθώς θεωρούν πως οι αγαπημένοι τούς τους περιμένουν στο νεκροταφείο και θα πρέπει να υποδεχθούν τον νέο χρόνο μαζί τους.

Η παράδοση ξεκίνησε το 1995 όταν μία οικογένεια ντόπιων παραβίασε τον φράκτη για να υποδεχθεί την πρωτοχρονιά στον τάφο του πατέρα τους κι από τότε περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στο τοπικό νεκροταφείο

Στην Κολομβία οι κάτοικοι κυκλοφορούν με άδειες βαλίτσες γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο που μένουν, ελπίζοντας σε ένα έτος γεμάτο ταξίδια!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments