Ελλάδα

Σχολεία: Τι θα γίνει με το άνοιγμα – Τι ζητούν ειδικοί

Σχολεία: Τι θα γίνει με το άνοιγμα – Τι ζητούν ειδικοί
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το άνοιγμα των σχολείων

Την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα μας καταγράφουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, στο επίκεντρο των επιστημόνων έχει μπει το ζήτημα των σχολείων, το αν θα ανοίξουν κι αν ναι, με ποιες προϋποθέσεις ώστε να είναι ασφαλής η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις.

Αρκετοί επιστήμονες, στο ίδιο μήκος κύματος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, προτείνουν ανοιχτά σχολεία μετά τις γιορτές,  στις 10 Ιανουαρίου, όμως υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τυχόν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι, αφορά  το ενδεχόμενο να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σχολεία αφού όμως πρώτα υποβληθούν σε rapid test για να υπάρξει ανίχνευση ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλη ζήτηση στα τεστ,  καθώς πολλές χιλιάδες είναι οι πολίτες που καθημερινά κάνουν τον σχετικό έλεγχο για να διαπιστώσουν εάν νοσούν ή όχι.

Επιπλέον, στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών έχει τεθεί το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα εβδομαδιαία self test στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές από δύο σε τρία.

Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί με κορωνοϊό το 50 + 1% των μαθητών.

Τζανάκης: Αν ανοίξουν, θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο

Παράταση μίας εβδομάδας για το άνοιγμα των σχολείων, ζήτησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, λόγω τηςεκτίναξης κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής εξήγησε πως αν ανοίξουν αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα κλείσουν μετά από ένα δεκαήμερο.

“Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)…Προτιμούμε τους γονείς να είναι στο σπίτι με τα παιδιά τους υγιή; Ή να είναι στο σπίτι και να απέχουν από τη δουλειά τους με τα παιδιά τους άρρωστα;” διερωτήθηκε ο καθηγητής. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει σταθεροποίηση ή ύφεση των κρουσμάτων πριν τις 15 με 20 Ιανουαρίου.

Μαγιορκίνης: Όποια στιγμή κι αν ανοίξουν θα έχουμε μεταδόσεις

Μιλώντας σε εκπομπή σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως όποια στιγμή κι αν ανοίξουν θα έχουμε μεταδόσεις, σημειώνοντας ότι «τα πρωτόκολλα που έχουμε είναι εξαιρετικά», ενώ χαρακτήρισε σημαντικό να εμβολιαστούν οι γονείς αλλά και τα παιδιά.

Πότε θα ληφθούν αποφάσεις

Στο τραπέζι των συζητήσεων για άνοιγμα των σχολείων έχει πέσει μεταξύ άλλων και η παράταση της ημερομηνίας ανοίγματος κατά μια εβδομάδα αργότερα. Ωστόσο, η αναστάτωση των οικογενειών από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι κάτι που σταθμίζει η κυβέρνηση ενώ αναμένεται η σχετική πρόταση των επιστημόνων την επόμενη εβδομάδα πριν από την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments