Κόσμος

Μετάλλαξη «Ο»: Υπερμεταδοτική και σε εμβολιασμένους – Η σημασία της 3ης δόσης

Μετάλλαξη «Ο»: Υπερμεταδοτική και σε εμβολιασμένους – Η σημασία της 3ης δόσης
Τι έδειξε νέα μελέτη στη Δανία, για την ανοσία των εμβολιασμένων έναντι της Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον παρακάμπτει ευκολότερα,  σε σχέση με την Δέλτα την ανοσία των εμβολιασμένων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Δανία, γεγονός που εξηγεί την μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, που δεν εξαιρεί κανέναν, μολύνοντας εύκολα εμβολιασμένους και μη.

Από την ανακάλυψη της υψηλής μετάδοσης μετάλλαξης Όμικρον τον περασμένο Νοέμβριο, οι επιστήμονες ξεκίνησαν την αναζήτηση των λόγων για τους οποίους προκαλεί μεν λιγότερο σοβαρή νόσηση, ωστόσο εμφανίζεται κατά πολύ περισσότερο μεταδοτική σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα.

Ένας ιός είναι σαφές, πως μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικός για μία σειρά λόγων, όπως ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα, η ικανότητά του να εισχωρεί στα κύτταρα ή η παράκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Τι έδειξε η νέα έκθεση για τη μετάλλαξη Όμικρον, που εξαπλώνεται ραγδαία στον κόσμο 

Μελετώντας περί τα 12.000 νοικοκυριά στην Δανία στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Όμικρον είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματική σε σχέση με την Δέλτα στους εμβολιασμένους Δανούς.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Statistics Denmark και του Statens Serum Institut (SSI) δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα διότι είναι αποτελεσματικότερος στην παραβίαση της ανοσίας που έχει επιτευχθεί χάρις στα εμβόλια.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην παράκαμψη της ανοσίας μάλλον παρά στην εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.

Το 78% των Δανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 48% έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση. Περισσότεροι από 8 στους 10 Δανούς έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.

Τι ισχύει με την τρίτη δόση – Πόσο βοηθάει στην ανάσχεση της διασποράς της υπερμεταδοτική παραλλαγής Όμικρον

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρίτη αναμνηστική δόση έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως παραλλαγής, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Αν και περισσότερο μεταδοτική, η Όμικρον φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με την τεχνική διευθύντρια του SSI Tyra Grove Krause.

«Αν και η Όμικρον θα είναι ακόμη σε θέση να προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, όλα δείχνουν ότι είναι ηπιότερη από την παραλλαγή Δέλτα», είπε προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νοσηλείας με Όμικρον είναι ο μισός σε σχέση με την Δέλτα. Και αυτό ως συμπέρασμα, συμπίπτει με τα αποτελέσματα, άλλων μελετών.

Από τους 93 ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Όμικρον στα τέλη του Δεκεμβρίου, λιγότεροι από 5 έλαβαν εντατική θεραπεία, όπως δείχνουν τα στοιχεία. «Αυτό ίσως θα μας βγάλει από την πανδημία, ώστε αυτό να είναι το τελευταίο κύμα», επισήμανε η τεχνική διευθύντρια του SSI.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments