Οικονομία

Πληρωμές με κάρτα: Τι αλλάζει για τους φορολογούμενους – Ποιοι θα δουν εκπτώσεις έως 30%

Πληρωμές με κάρτα: Τι αλλάζει για τους φορολογούμενους – Ποιοι θα δουν εκπτώσεις έως 30%
Πληρωμές με κάρτα: Ενεργοποιήθηκε από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 η έκπτωση έως και το 30% των συναλλαγών για πληρωμές με κάρτα.

Ενεργοποιήθηκε από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 η έκπτωση έως και το 30% των συναλλαγών για πληρωμές με κάρτα. Αφορά τους φορολογούμενους – καταναλωτές για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να δώσει ώθηση στις ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες εσόδων κυρίως από τον ΦΠΑ, ενεργοποιεί εκτός από τα πρόστιμα για όσους δεν κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους, και ισχυρά φορολογικά κίνητρα.

Μια έκπτωση η οποία φτάνει στο 30% των συναλλαγών με ανώτατο πλαφόν έκπτωσης 5000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα. Για ακόμη μεγαλύτερη τόνωση της ζήτησης, αναμένονται αλλαγές και στην φορολοταρία.

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές

“Χτίσιμο” του 30%. Θα πρέπει να συλλέξουμε ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του φορολογητέου εισοδήματός μας για να αποφύγουμε πρόστιμο το οποίο θα αντιστοιχεί στο 22% των συναλλαγών που θα λείπουν.

Για τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε γιατρούς, το ποσό θα μετράει “διπλό” στην προσπάθεια αποφυγής του προστίμου.

Η 3η κατηγορία δαπανών είναι αυτή που θα εξασφαλίζει έκπτωση. Ο τελικός κατάλογος θα ανακοινωθεί άμεσα καθώς η έκπτωση “τρέχει” ήδη από την 1/1/2022. Ο νόμος έχει ήδη ψηφιστεί και εκκρεμεί μόνο η σχετική υπουργική απόφαση.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Κίνητρα για την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα

Κίνητρα για την πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής παρέχει  διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» που κατατέθηκε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή.

Τι αναφέρει η διάταξη

Με την προτεινομένη διάταξη επιδιώκεται η αύξηση των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για επαγγελματικούς κλάδους και τομείς της οικονομίας που παρουσιάζουν αυξημένη φοροδιαφυγή, με την παροχή φορολογικών κινήτρων στα φυσικά πρόσωπα μέσω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος που αποκτούν κατά ποσοστό επί των συγκεκριμένων δαπανών ή του εις διπλούν υπολογισμού κάποιων δαπανών κατά τον προσδιορισμό του απαιτούμενου ύψους δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments