Πολιτισμός

Θέατρο: Ποδαρικό με πρεμιέρες

Θέατρο: Ποδαρικό με πρεμιέρες
Με αυστηρά περιοριστικά μέτρα λειτουργούν τα αθηναϊκά θέατρα

Παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις θεατρικές σκηνές λόγω της πανδημίας, δεν είναι λίγες οι παραστάσεις που έχει προγραμματιστεί να κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.

Το εμβληματικό έργο του Αντόν Τσέχωφ «Θείος Βάνιας», ανεβαίνει στις 26 Ιανουαρίου στο Θέατρο Προσκήνιο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

“Στον Θείο Βάνια, ο Τσέχωφ με οξυδέρκεια, χιούμορ και συμπόνοια γράφει τέσσερις σκηνές, τέσσερις παρτίδες, στις οποίες συμπυκνώνει όλη την υπαρξιακή αγωνία και το ατελές της ανθρώπινης φύσης. Αφορμή γι’ αυτό το ανέβασμα γίνεται ένα τραπέζι, ένας υπαρξιακός τόπος όπου τα πρόσωπα αναγκασμένα να συνυπάρχουν καλούνται να αναμετρηθούν με τη ματαίωση, τις ψευδαισθήσεις και να αποπειραθούν να συμφιλιωθούν με τη ζωή. Το τεράστιο αυτό τραπέζι ως αίθουσα πρωινού ή ως ένα παρατηρητήριο ζωής ή ως ένας τόπος που τα πρόσωπα ανεβαίνουν για να δοκιμάσουν τη διαφυγή τους από την καθημερινότητα ενώπιον των υπολοίπων καλεσμένων”, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

Πρωταγωνιστούν οι: Χρήστος Λούλης, Ξένια Καλογεροπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Θεοδώρα Τζήμου, Ηρώ Μπέζου, Φιντέλ Ταλαμπούκα, Μαρία Φιλίνη, Αντώνης Αντωνόπουλος.

Η αυλή των θαυμάτων

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης και ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής, υπογράφουν μια ιδιαίτερη εκδοχή του εμβληματικού έργου του νεοελληνικού θεάτρου, της «Αυλής των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μορφή μιούζικαλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το έργο είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να ξεφύγει από τη φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο.

Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος υπογράφει τους στίχους και ο Φωκάς Ευαγγελινός τις χορογραφίες. Πρωταγωνιστούν Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ρούλα Πατεράκη, Μάνος Βακούσης, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη και η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Τα κόκκινα φανάρια

Η Ομάδα Cartel και ο Βασίλης Μπισμπίκης προτείνουν μια διασκευή του έργου τα «Κόκκινα φανάρια» στον τεχνοχώρο Cartel. Το γνωστό έργο παρουσιάζεται με τρόπο ωμά ρεαλιστικό, σκληρό αλλά και τρυφερό κι ανθρώπινο, με αναφορές στο κίνημα #metoo και στα περιστατικά κακοποιήσεων που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πρωταγωνιστούν: Ερατώ Αγγουράκη, Λευτέρης Αγουρίδας, Ελεονώρα Αντωνιάδου, Μπέττυ Βακαλίδου, Δημήτρης Γαλάνης, Γιανμάζ Ερντάλ, Μάρα Ζαλώνη, Μάνος Καζαμίας, Διονύσης Κοκκοτάκης, Δημήτρης Παπάζογλου, Αγγέλα Πατσέλη, Γιώργος Σιδέρης, Τάσος Σωτηράκης, Στέλιος Τυριακίδης, Πουριά Χοσσεϊνί.

Αφανισμός

Η Άννα Κοκκίνου, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο τελευταίο μυθιστόρημα του Τόμας Μπέρνχαρντ «Αφανισμός», που ανεβαίνει στο Θέατρο Σφενδόνη, στις 14 Ιανουαρίου.

Ο “Αφανισμός”, ίσως εξαιτίας της σκληρότητάς του που εξωθείται στα άκρα, είναι σαν ένα είδος πνευματικής διαθήκης που ο συγγραφέας αφήνει πίσω του, όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Κοκκίνου. Ο Μπέρνχαρντ δεν κάνει τον απολογισμό των ανθρώπινων και καλλιτεχνικών του εμπειριών. Τις υποβάλλει σε μια ριζική αμφισβήτηση. Αφετηρία της αφήγησης είναι ο θάνατος σε αυτοκινητικό δυστύχημα, των γονιών και του αδελφού του ήρωα. Πρωταγωνιστούν: Άννα Κοκκίνου, Δημήτρης Καλακίδης.

Ο θάνατος και η κόρη

Το ψυχολογικό θρίλερ «Ο θάνατος και η κόρη» του Ariel Dorfman ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Θάλειας Γρίβα στο Θέατρο 104 το Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Τρεις άνθρωποι βρίσκονται σε μια συνθήκη που ξεφεύγει από τον έλεγχό τους και τους αναγκάζει να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και τις αλήθειες που αποφεύγουν, οδηγώντας τους στα άκρα. Πρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Δανίκας, Σίσσυ Μαράθου, Στράτος Σωπύλης.

Μεταμόρφωση

Ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, η “Μεταμόρφωση” του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή, φιλοξενείται από 15 Ιανουαρίου στο θέατρο Πόρτα. Ο σκηνοθέτης φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του 20ού αιώνα, επιχειρώντας να φέρει το κοινό αντιμέτωπο με το «ριζικό κακό, την επαναληπτική και αδιαμφισβήτητη υπακοή στις καταστροφικές νόρμες και τον τρόπο που αυτές αναπαράγουν έναν κόσμο φρικτό, μια μηχανή καταστροφής», αναφέρει ο σκηνοθέτης. Πρωταγωνιστουν: Σίσσυ Δουτσίου, Στέβη Φόρτωμα, Συμεών Τσακίρης, Λουκία Ανάγνου, Θωμάς Χαβιανίδης.

Ανάμεσα σε δύο κόσμους

Το έργο του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Τουργκένιεφ «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» ένα ερωτικό μεταφυσικό δράμα, παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη από 17 Ιανουαρίου στο Σύγχρονο θέατρο σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Η παράσταση πλαισιώνεται από τη μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν, ο οποίος έζησε την ίδια περίοδο με τον συγγραφέα. Πρωταγωνιστούν οι: Φιλίππα Κουτούπα, Δημήτρης Μανδρινός, Νίκη Παλληκαράκη, Σοφία Πανάγου, Ορέστης Τρίκας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments