Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Τα κρούσματα θα φτάσουν μέχρι τις 53.000

Σαρηγιάννης: Τα κρούσματα θα φτάσουν μέχρι τις 53.000
Σαρηγιάννης: Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ πρόβλεψε πως τα κρούσματα του κορωνοϊού θα φτάσουν και θα ξεπεράσουν τις 50.000.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το άνοιγμα των σχολείων. Όπως τόνισε ο καθηγητής τις τελευταίες δυο ημέρες παρατηρείται μια μικρή επιβράδυνση της μετάλλαξης Όμικρον στα λύματα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ότι το «ταβάνι» στα κρούσματα θα είναι λίγο χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα είπε ότι τα κρούσματα μπορεί να ανέβουν μέχρι τις 53.000 και όχι μέχρι τις 65.000 που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Σχετικά με τα σχολεία είπε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα δώσουν μια συγκράτηση στα κρούσματα. Αν ανοίξουν τα σχολεία θα υπάρξει μια επίδραση αλλά δεν θα δώσει δυναμική επίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων. Πιθανόν να αυξήσει τα κρούσματα μέχρι 10%, σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

50.000 κρούσματα έως τις 10 Γενάρη

Αυτή η αυξητική πορεία, ωστόσο, αναμένεται να δώσει ρεκόρ κρουσμάτων, με τον καθηγητή να προβλέπει έως και 60.000 κρούσματα σε μία ημέρα.

«Ο μέσος όρος σήμερα είναι περίπου στο 12.100. Αυτή η τιμή, σε βάθος χρόνου, μπορεί να φτάσει σε αριθμούς 50.000 – 60.000 κρουσμάτων μέσο όρο. Τις επόμενες 10 μέρες μπορούμε να φτάσουμε στις 30.000 – 40.000 κρούσματα μέσο όρο. Δεν θα εκπλαγώ, δεν θα μου φανεί περίεργο, αν δούμε 50.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου».

«Ο ιός έχει έντονη δυναμική. Θα πάρουν χρόνο τα μέτρα αυτά για να έχουν αποτέλεσμα» συμπληρώνει και επισημαίνει ότι «γύρω στις 23 Γενάρη θα έχουμε πιθανή κορύφωση μετά την οποία θα μιλάμε για αποκλιμάκωση».

Για τα σχολεία

Αναφερόμενος στα σχολεία και τη συζήτηση γύρω από το άνοιγμά τους ή μη, ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει: «Τα σχολεία έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τη συνεχή τους καλή λειτουργία».

Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, στην προσπάθεια των ανοιχτών σχολείων «θα πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς οι οποίοι πρέπει να τρέξουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments