Διεθνή

Οι επιπλοκές της Όμικρον στην Ευρώπη- Τα ταξίδια και οι περιορισμοί

Οι επιπλοκές της Όμικρον στην Ευρώπη- Τα ταξίδια και οι περιορισμοί
Τι ισχύει στην Ευρώπη και τι αναμένεται να εφαρμοστεί

Η περιπέτεια του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία είναι ενδεικτική και όχι η μοναδική. Εκατοντάδες χιλιάδες ανεμβολίαστοι πολίτες σε όλη την Ευρώπη, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, βρίσκονται υπό πολιτική πίεση. Η αρχή έγινε από τον αποκλεισμό τους από διασκέδαση και εστίαση. Στη συνέχεια η απαγόρευση από την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες. Σε λίγο καιρό οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά. Είναι η νέα στρατηγική της ΕΕ, την οποία εισάγουν οι κυβερνήσεις η μια μετά την άλλη, ώστε οι ανεμβολίαστοι να μην έχουν παρά μόνο μια επιλογή: να κάνουν το εμβόλιο.

Όπως το έθεσε πολύ περιγραφικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, «θέλω να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους».

Αν θέλετε να ταξιδέψετε στην Ευρώπη — και να αποφύγετε τη μοίρα του Τζόκοβιτς— το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε μια θέση στο πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ενημερωθείτε για το τι ισχύει στη χώρα προορισμούς σας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα τεστ και τις καραντίνες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ξεκίνησαν από τις αρχές του 2022 να εισαγάγουν μέτρα κατά της υπερμεταδοτικής παράλλαξης Όμικρον, καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων σπάνε τα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, αλλά, αν και οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, ο αριθμός των ασθενών στη ΜΕΘ είναι σταθερός στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Αυτό θέτει μια νέα πρόκληση για τη δημόσια υγεία: τη διατήρηση των βασικών υπηρεσιών σε μια περίοδο που μεγάλος αριθμός προσωπικού αναμένεται να αρρωστήσει — αλλά όχι σοβαρά.

Τι ισχύει ενδεικτικά

Στη Γαλλία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές και έξω Η Βουλγαρία αυστηροποιεί το πλαίσιο εισόδου στη χώρα Η Φινλανδία αξιολογεί και πράττει αναλόγως με τη χώρα Η Αυστρία μειώνει την ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους έξι μήνες

Τι ακολουθεί

Η παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε την ατζέντα σχετικά με τη σκληρότερη έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID – γνωστό και ως το passe sanitaire. Το μέτρο, που τελικά ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο εν μέσω αντιδράσεων, απαιτεί από άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένα για να συμμετέχουν σε ορισμένες δραστηριότητες, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εισέρχονται σε μέρη όπως μπαρ και εστιατόρια.

Ένα αρνητικό τεστ δεν θα αρκεί πλέον, εκτός από πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ και υπηρεσίες υγείας. Ο νέος κανονισμός, ο οποίος τίθεται σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου, ευθυγραμμίζει ουσιαστικά τη Γαλλία με τον λεγόμενο κανόνα «2G» που υιοθετήθηκε στις γερμανόφωνες χώρες που περιορίζει τα δικαιώματα στους εμβολιασμένους με δύο δόσεις ή σε όσους έχουν νοσήσει, ενώ αποκλείονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την κοινωνική ζωή τους μη εμβολιασμένους.

Η Ιταλία προχωρά ένα βήμα παραπέρα: ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει λάβει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, με το υπουργικό συμβούλιο του να αποφασίζει την Τετάρτη ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 50 ετών πρέπει να επιδεικνύουν άδεια υγείας που να αποδεικνύει ότι είτε έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον COVID-19, διαφορετικά αντιμετωπίζουν αναστολή από τη δουλειά από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Άλλοι περιορισμοί

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία έχει αμβλύνει τους δρακόντειους περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα Χριστούγεννα.

Η Γαλλία έχει τώρα διευρύνει τη λίστα των «επιτακτικών» λόγων για τους ανθρώπους να ταξιδεύουν, ώστε να περιλαμβάνει εργασία που απαιτεί επιτόπια παρουσία και που δεν μπορεί να αναβληθεί — με την επιφύλαξη απόδειξης από τον εργοδότη. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των τουριστικών ταξιδιών για πολίτες τρίτων χωρών και ενός αρνητικού αποτελέσματος πριν από την αναχώρηση για επιλέξιμους ταξιδιώτες, εξακολουθούν να ισχύουν.

Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο

Ένα μήνα μετά την εισαγωγή αυστηρών περιορισμών σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron, η Ιρλανδία χαλαρώνει ξανά τα μέτρα. Η χώρα καταργεί την απαίτηση για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να φέρουν επίσης αποδεικτικά αρνητικού PCR, «βασικά επειδή η Omicron αποτελεί πλέον το 96% όλων των περιπτώσεων στη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Micheál Martin στο RTÉ News.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε επίσης να εγκαταλείψει τα επιπλέον τεστ. Από την Παρασκευή, οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν τεστ πριν από την αναχώρηση ή καραντίνα έως ότου λάβουν το αποτέλεσμα του τεστ μετά την άφιξή τους. Από την Κυριακή, θα χρειάζεται μόνο να κάνουν μια γρήγορη εξέταση, αντί για μια εξέταση PCR, κατά την άφιξη. Οι περιορισμοί προσπάθησαν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του Omicron, αλλά «τώρα που η Omicron είναι η κυρίαρχη παραλλαγή και είναι ευρέως διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτά τα μέτρα δεν είναι πλέον επίκαιρα», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps.

Γερμανία

Οι Γερμανοί ηγέτες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την Omicron, την Παρασκευή εξετάζουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών και να επιβάλουν τον λεγόμενο κανόνα «2G-plus» στον τομέα της φιλοξενίας, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι, από τις 15 Ιανουαρίου, οι άνθρωποι που βγαίνουν έξω για φαγητό ή ποτό όχι μόνο θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από τον COVID, αλλά να αποδείξουν ότι έχουν λάβει την αναμνηστική δόση ή διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Επιπλέον,  η Γερμανία αυτή την εβδομάδα αφαίρεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και μεγάλο μέρος της Νότιας Αφρικής από τη λίστα χωρών της που ταξινομούνται ως περιοχές παραλλαγής ιού, ανοίγοντας εκ νέου τα ταξίδια στη Γερμανία από αυτές τις χώρες.

Τώρα, οι ταξιδιώτες από χώρες όπως η Νότια Αφρική ή το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να προσκομίσουν απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον κορωνοϊό και δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν 10 ημέρες απομόνωσης. Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, η 10ήμερη καραντίνα μπορεί να μειωθεί σε πέντε ημέρες με αρνητικό τεστ.

Τσεχία

Η τσεχική κυβέρνηση σε συντονισμό με άλλες χώρες της ΕΕ προχώρησε στη μείωση του χρόνου καραντίνας, στις πέντε ημέρες για όσους βρέθηκαν θετικοί τον κορωνοϊό. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη. Ο υπουργός Υγείας Vlastimil Válek είπε επίσης ότι, από τις 17 Ιανουαρίου, όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Βέλγιο

Το Βέλγιο θα καταργήσει από τις 10 Ιανουαρίου την απαίτηση για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα να απομονώνονται εάν έρθουν σε στενή επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί με COVID-19. Ο κανόνας ισχύει για οποιονδήποτε έχει κάνει τη δεύτερη δόση ή αναμνηστικό εμβόλιο τους τελευταίους πέντε μήνες, αλλά δεν ισχύει για μη εμβολιασμένα άτομα, τα οποία πρέπει ακόμα να απομονωθούν για 10 ημέρες. Αυτή η περίοδος μπορεί να μειωθεί σε επτά ημέρες, με καθημερινό αρνητικό τεστ έως την δέκατη ημέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments