Οικονομία

Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Έρχεται δεύτερη αύξηση – Απόψε οι ανακοινώσεις

Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Έρχεται δεύτερη αύξηση – Απόψε οι ανακοινώσεις
Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Νωρίτερα αναμένεται να έρθει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Νωρίτερα αναμένεται να έρθει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Εντός του τρέχοντος μηνός Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης ενώ η τελική ανακοίνωση του ποσοστού θα γίνει το αργότερο τον Ιούνιο. Απόψε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αποκαλύψει τις προθέσεις του σχετικά με το σχέδιο μιας δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια.

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο πρωθυπουργός θα είναι εκείνος που θα εξηγήσει το σχέδιο της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού. Έτσι στη σημερινή συνέντευξη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου θα αναφερθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Τι άλλαξε το 2022

Σε ισχύ τέθηκε από 1 Ιανουαρίου 2022 η απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη για αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομίσθιου.

Αυτό σημαίνει πως θα είναι κατά 195 ευρώ υψηλότερος ο κατώτατος μισθός αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:

  • α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
  • β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως

Έτσι ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ το κέρδος θα φτάσει έως 195 ευρώ τον μήνα αν συνυπολογισθούν και οι τριετίες στους έμπειρους υπαλλήλους, φυσικά αν είχαν προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012.

Πως διαμορφώνεται ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας

  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 0 έως 3 χρόνια διαμορφώνεται σε 663 ευρώ.
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ.
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και
  • Για μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται σε 861,9 ευρώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments