Οικονομία

Γιάννης Στουρνάρας: Έρχεται το ψηφιακό ευρώ

Γιάννης Στουρνάρας: Έρχεται το ψηφιακό ευρώ
Γιάννης Στουρνάρας: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει ενεργό δράση για τον περιορισμό της αυξανόμενης χρήσης των κρυπτονομισμάτων που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλάβει ενεργό δράση για τον περιορισμό της αυξανόμενης χρήσης των κρυπτονομισμάτων που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους καταναλωτές. Η ΕΚΤ για αυτό το λόγο εξετάζει την έκδοση ψηφιακού ευρώ. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται το φθινόπωρο του 2023.

Γιάννης Στουρνάρας: Τι ανέφερε για τα κρυπτονομίσματα

Σύμφωνα με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στα Νέα, «τα κρυπτονομίσματα είναι κερδοσκοπικά προϊόντα χωρίς καμιά απολύτως κοινωνική ή συναλλακτική χρησιμότητα». Επιπλέον, σημειώνει ότι «μέσω των αλγορίθμων που χρησιμοποιούνται για να γίνονται οι απαιτούμενες για τη λειτουργία τους ταυτοποιήσεις, καταναλίσκουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας, σε αντίθεση με τις προσπάθειες όλων των κρατών και κυβερνήσεων σήμερα για εξοικονόμηση ενέργειας».

Στον αντίποδα, υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας, «τα ψηφιακά νομίσματα που ετοιμάζουν οι κεντρικές τράπεζες λειτουργούν τελείως διαφορετικά, ενώ ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες». Και αυτό διότι συνδυάζουν την αποδοτικότητα ενός ηλεκτρονικού μέσου πληρωμών με την ασφάλεια του χρήματος μιας κεντρικής τράπεζας. Ταυτόχρονα, βοηθούν στην αντιμετώπιση καταστάσεων στις οποίες οι άνθρωποι δεν επιθυμούν πλέον να χρησιμοποιούν μετρητά.

Τέλος, διασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που αποτελεί για τις νομισματικές αρχές βασική προτεραιότητα, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις πληρωμές.

Από την άλλη, η ΕΚΤ θεωρεί ότι η αυξημένη χρησιμοποίηση κρυπτονομισμάτων ενέχει σημαντικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και την προστασία επενδυτών και καταναλωτών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments