Πολιτική

Οικονομία: Τιμές και αγαθά – Η μεγαλύτερη μάχη μετά τα μνημόνια

Οικονομία: Τιμές και αγαθά – Η μεγαλύτερη μάχη μετά τα μνημόνια
O Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σχετικά με την οικονομία, ενώ περιγράφει και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.

Η Αμερική κατέγραψε πληθωρισμό, για τον Δεκέμβριο, κάτι περισσότερο από 7%(!), η Ευρώπη 5% και η Ελλάδα 5,1%. Τα οικονομικά θεμέλια της Γηραιάς Ηπείρου αρχίζουν να τρίζουν επικίνδυνα. Στη χώρα μας οι οικονομολόγοι που σέβονται τον εαυτό τους, κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο αντίστοιχο των μνημονίων: βαρέλι δίχως πάτο.

Με απλά λόγια η χώρα έχει εισέλθει σε έναν διαρκή αγώνα εναντίον του νέου πληθωρισμού. Ενός νέου οικονομικού φαινομένου που αποκαλύφθηκε ή προκλήθηκε, στο σύνολο του, από το γεωπολιτικό παιχνίδι της ενέργειας. Τιμές και αγαθά δημιουργούν ένα τρομακτικό μείγμα, που απειλεί ολόκληρη τη κοινωνική συνοχή. Είναι η μεγαλύτερη μάχη μετά τα μνημόνια…

«Είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρα να εισέλθει σε μια διαρκώς ανανεούμενη αύξηση της τιμής των αγαθών.

Εκεί που η κυβέρνηση θα αγωνίζεται να κρατήσει σε ένα επίπεδο την ισορροπία ανάμεσα στις τιμές και τα αγαθά θα είναι αναγκασμένη να αυξάνει τους μισθούς προκειμένου να κρατήσει το επίπεδο ζωής και την ίδια στιγμή ο μισθός θα καταλήγει στα ράφια των προϊόντων που θα αυξάνονται καθώς θα απαιτείται να καλυφθούν οι αυξήσεις στον ευρύτερο κύκλο της οικονομίας. Παραγωγή, μεταφορές, αγροτικός τομέας κλπ. Ένας τεράστιος φαύλος κύκλος που δεν θα έχει τέλος», σημείωνε με δηκτικό τρόπο συνομιλητής μας που έχει θητεύσει σε υψηλές θέσεις τραπεζικών ομίλων αλλά και οικονομικός σύμβουλος πρωθυπουργών.

Ουσιαστικά, όπως λένε οι οικονομολόγοι, η εμφάνιση ενός νέου οικονομικού φαινομένου που δεν θα είναι μνημόνια αλλά αδυναμία συγκράτησης του πληθωρισμού θα αλλάξει και τις οικονομικές ισορροπίες καθώς η κατανάλωση θα μειωθεί δραματικά και το κόστος θα αυξηθεί γεωμετρικά. Η λεγόμενη πληθωριστική αλυσίδα όπως την ονομάζουν. Και αυτό δύναται να διατηρηθεί για χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως στην οικονομική ιστορία υπήρξε, περίπου, ανάλογο φαινόμενο στη δεκαετία 70, που κράτησε για πάνω από δέκα χρόνια.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Όπως και το πρωθυπουργικό γραφείο. Όπως, μαθαίνουμε πως ανάλογες συσκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί και στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε τη γνώμη της πρώην κυβερνητικής οικονομικής τριάδας Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Λιάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια μεγάλη συμφωνία με όλους τους ισχυρούς παίχτες της αγοράς, σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Από τους παράγοντες της ηλεκτρικής ενέργειας, τη φαρμακευτική βιομηχανία-ο αιώνας των πανδημιών…-των Super Markets, το εμπόριο, τους μεγάλους παραγωγούς.

Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά κινείται σε ρυθμούς παρακολούθησης. Λες και όσα συμβαίνουν να είναι στο δελτίο ειδήσεων άλλων Ηπείρων. Κάτι σαν τον κορωνοϊό στην αρχική του φάση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφυρίζει μάλλον αδιάφορα εκτιμώντας τη παροδικότητα του φαινομένου. Μια γενναία απόφαση, όπως λένε οι διεθνείς οικονομικοί κύκλο, θα προστάτευε το σύνολο των χωρών…

Η κυβέρνηση επιδιώκει την αυτοσυγκράτηση σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν θέλει ούτε να ακούσει για νέες μεγάλες παροχές. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να ακούσει ούτε για εκλογές. Εξάλλου, στη παρούσα φάση δυο μήνες εκλογικής αναταραχής το μόνο που θα προκαλούσε είναι σεισμική οικονομική δόνηση πολλών ρίχτερ.

 Το πρώτο βήμα είναι η αυτοσυγκράτηση και οι βασικές συμφωνίες. Όσο δύναται να περάσει αναίμακτα ο φετινός χειμώνας.

Για όλους…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments