Τεχνολογία

Σουηδοί επιστήμονες ανέπτυξαν συνθετικό «αίμα» για να σκοτώνουν τα κουνούπια που μεταφέρουν ελονοσία

Σουηδοί επιστήμονες ανέπτυξαν συνθετικό «αίμα» για να σκοτώνουν τα κουνούπια που μεταφέρουν ελονοσία
Σουηδοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο στόχευσης και θανάτωσης των κουνουπιών που λένε ότι θα μπορούσε να είναι ένας φθηνότερος τρόπος.

Επιστήμονες στη Σουηδία ανέπτυξαν μια μέθοδο στόχευσης και θανάτωσης των κουνουπιών που λένε ότι θα μπορούσε να είναι ένας επεκτάσιμος, φθηνότερος τρόπος ελέγχου των εντόμων χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά ολόκληρα οικοσυστήματα όπως τα μαζικά φυτοφάρμακα. Σουηδοί επιστήμονες

Το κλειδί σε αυτή τη διαδικασία είναι ένα συνθετικό «αίμα» που δημιουργείται από ένα μόριο στο παράσιτο της ελονοσίας που προσελκύει το κουνούπι, το χυμό παντζαριού και τις τοξίνες για να σκοτώσει το έντομο.

Οι ασθένειες που μεταδίδονται με φορείς σκοτώνουν περισσότερους από 700.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς τους θανάτους να προκαλούνται από ελονοσία από τα κουνούπια Anopheline.

Σύμφωνα με τον Δρ Lech Ignatowicz, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Molecular Attraction, η ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων για τον έλεγχο των κουνουπιών βλάπτει τη βιοποικιλότητα σκοτώνοντας όλες τις μορφές εντόμων και ζωής αντί να στοχεύει απευθείας τα κουνούπια.

Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν κάθε έντομο με το οποίο έρχονται σε επαφή. Εδώ… μπορούμε να διαλέξουμε αυτά από τα οποία θέλουμε να απαλλαγούμε και να τα στοχεύσουμε

«Συνήθως προσπαθώ να αποφύγω κάθε είδους αναλογία όπλου, αλλά εδώ, αντί για βομβαρδισμό με χαλιά, αυτό μοιάζει περισσότερο με μια έξυπνη βόμβα που κατευθύνεται σε έναν συγκεκριμένο στόχο», εξήγησε ο Δρ Λεχ.

Η Δρ Noushin Emami, συνιδρυτής της start-up τεχνολογίας υγείας μαζί με τον Ignatowicz, ανακάλυψε ότι τα κουνούπια έλκονται από μια χημική ουσία που ονομάζεται HMBPP που παράγεται από το παράσιτο της ελονοσίας και το οποίο περιέγραψε στο Scientific American ως ισοδύναμο με ένα «αιματοβαμμένο, ζεστό, ζουμερή μπριζόλα για τα κουνούπια».

Αναμιγνύοντας το μόριο από το παράσιτο της ελονοσίας με χυμό παντζαριού και τοξίνες, ισχυρίζονται ότι έχουν παραγάγει ένα φτηνό, εναλλακτικό φυτοφάρμακο που στοχεύει μόνο τα κουνούπια.

«Τα φυτοφάρμακα σκοτώνουν κάθε έντομο με το οποίο έρχονται σε επαφή», είπε ο Λεχ

«Εδώ, ακόμη και σε πολύ πυκνά περιβάλλοντα, ειδικά στη ζούγκλα ή στις τροπικές περιοχές όπου έχετε πολλά έντομα, μπορούμε να διαλέξουμε αυτά από τα οποία θέλουμε να απαλλαγούμε και να τα στοχεύσουμε. Και να αφήσουμε ήσυχο το υπόλοιπο οικοσύστημα. Αυτό είναι λοιπόν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από οικολογικής άποψης», πρόσθεσε.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments